Σάββατο 24 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ
Να γίνει υπόθεση όλου του εργαζόμενου λαού

Κοινή συνέντευξη Τύπου έδωσαν χτες στη Λάρισα οι τοπικές Γραμματείες ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ

Οι συνέπειες της πολιτικής εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας έχουν βαρύ τίμημα για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες, σε συνδυασμό με τις ανατροπές που προωθούνται στην Κοινωνική Ασφάλιση. Τα παραπάνω τόνισαν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ - οι Αγγ. Σίμος, Γ. Σκόκας, της ΠΑΣΥ - ο Ρ. Μαρούδας και της ΠΑΣΕΒΕ - ο Β. Κακαγιάννης, που έδωσαν χτες στη Λάρισα, σχετικά με τη δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νοσοκομεία του νομού, όπου οι γιατροί συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους και γενικότερα στον τομέα της Υγείας. Ο τομέας της Υγείας και Πρόνοιας - πρόσθεσαν - μετατρέπεται σε πανάκριβο εμπόρευμα για χιλιάδες εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματίες.

Με πρόσχημα την κρίση - υπογραμμίστηκε - η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συναίνεση της ΝΔ έχει εξαπολύσει μια διαρκώς κλιμακούμενη αντιλαϊκή επίθεση στα λαϊκά στρώματα και στα δικαιώματά τους και εκεί εντάσσεται και το θέμα που δημιουργήθηκε με αφορμή την περικοπή των κονδυλίων για τις εφημερίες, αλλά και τη μη καταβολή δεδουλευμένων.

Και επισημάνθηκε: Οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες στο σύνολο των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών τους, από την εφαρμοζόμενη πολιτική, που στηρίζεται όχι μόνο από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αλλά και από τη ΝΔ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι περικοπές σε επιδόματα, εφημερίες, η φορολογική επιδρομή, οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, γιατροί με μπλοκάκια), η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αποτέλεσμα, οι εργαζόμενοι (γιατροί - νοσηλευτές κ.ά.) να μετατρέπονται σε «εξάρτημα» μιας δημόσιας επιχείρησης, που λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανταγωνιστικά προς τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να απομυζά τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ασφαλισμένους.

Καμιά αυταπάτη για την εφαρμοζόμενη πολιτική

Οι εργαζόμενοι στο χώρο των δύο νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του νομού δεν έχουν κανένα λόγο να αποδεχθούν λογικές που προτείνουν λύσεις μιας καλύτερης διαχείρισης στα πλαίσια της εφαρμοζόμενης πολιτικής (π.χ., ανακατανομή κονδυλίων για τις εφημερίες). Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως το εφημεριακό πρόβλημα, όπως και η κατάσταση που βιώνουν στα νοσοκομεία, δεν οφείλονται στον τρόπο διαχείρισης ή στην ανικανότητα των κυβερνώντων. Είναι αποτέλεσμα συνειδητής και σχεδιασμένης πολιτικής, που υλοποιείται σταδιακά τα τελευταία χρόνια, είτε με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ, που θέλουν τα νοσοκομεία επιχειρήσεις, τους ασθενείς πελάτες, ώστε να εξασφαλίζονται όλο και περισσότερα κέρδη στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας και τους εργαζόμενους - υγειονομικούς εργασιακά ευέλικτους και πιο «φτηνούς».

Εμείς τους καλούμε να παραμερίσουν τις όποιες αυταπάτες ότι η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, να διορθωθεί προς όφελός τους, όσο εφαρμόζεται η πολιτική που συνεχώς επιδεινώνει τη ζωή τους, που εμπορευματοποιεί και ιδιωτικοποιεί την Υγεία.

Καταλήγοντας οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ απηύθυναν κάλεσμα στους εργαζόμενους στα δύο νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας του νομού, που ζουν από το μισθό τους και όχι από τα «φακελάκια» και τη διαπλοκή με τις εταιρείες, που αισθάνονται και είναι κοντά στην εργατική τάξη, στη μικρομεσαία αγροτιά, στους αυτοαπασχολούμενους, να εγκαταλείψουν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν τις αντιδραστικές ανατροπές στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Ασφάλιση, στις εργασιακές σχέσεις κ.ά. Να ενισχύσουν μαζικά τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, που συγκρούονται με τις πολιτικές της πλουτοκρατίας, της ΕΕ, των κομμάτων και παρατάξεων, που αποδέχονται τον πυρήνα της λογικής του κεφαλαίου και να διεκδικήσουν:

  • Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο, σύγχρονο και δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης.
  • Χρηματοδότησή του από το κράτος και το κεφάλαιο, με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων αγροτών και των συνταξιούχων στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων.
  • Ολες οι παροχές των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας να δίνονται σε όλους δωρεάν χωρίς καμία πληρωμή ή συμμετοχή και ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση, ανεργία, ύψος μισθού, εθνικότητα.
  • Αμεση πληρωμή όλων των εφημεριών. Προγράμματα εφημεριών με κριτήριο την ασφάλεια των ασθενών και όχι με «λογιστικές λογικές».
  • Ενταξη των υγειονομικών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
  • Κατάργηση κάθε εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα και των φαρμακευτικών εταιρειών στην εκπαίδευση και επιμόρφωση των γιατρών.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης τώρα.
  • Οι μονάδες του ιδιωτικού τομέα - όσες πληρούν τις προϋποθέσεις - να κοινωνικοποιηθούν και όλοι οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στο δημόσιο σύστημα.
  • Στο δημόσιο σύστημα μπορούν να απορροφηθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί και οι άλλοι επιστήμονες επαγγελμάτων Υγείας.
Στο Πανεπιστημιακό

Χτες, για δεύτερη συνεχή γενική εφημερία, υπολειτούργησε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας μετά την απόφαση για «κλείσιμό» του, που πήραν οι διευθυντές των κλινικών και των εργαστηρίων, την οποία συνυπέγραψε και ο Σύλλογος των γιατρών. Προχτές, αργά το βράδυ, η Διοίκηση της 5ης ΥΠΕ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει ότι συγκροτείται άμεσα ομάδα εργασίας για να καταγράψει και αναλύσει τις σχετικές παραμέτρους των ιατρικών εφημεριών στις μονάδες υγείας της Λάρισας, προτείνοντας την αναδιάρθρωση του ιατρικού προτύπου.

Σε χτεσινή ανακοίνωση ο Σύλλογος Γιατρών Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αναφέρει : «Η κινητοποίηση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας δυστυχώς συνεχίζεται. Διαισθανόμενοι τη σοβαρότητα της κατάστασης, προσπαθήσαμε να δώσουμε διέξοδο δηλώνοντας πρόθυμοι να αναστείλουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι την 1-06-2010 σε περίπτωση που το υπουργείο δεσμευτεί σε δημόσιο διάλογο για την αναδιάρθρωση του Προγράμματος του Νοσοκομείου. Χωρίς κόκκινες γραμμές και όρους από την πλευρά μας.

Για μια ακόμη φορά δηλώνουμε ότι το θέμα των εφημεριών μπορεί να λυθεί μόνο στη βάση της συνολικής αναδιάρθρωσης του αναποτελεσματικού συστήματος εφημεριών. Σε καμιά περίπτωση δεν επιχειρούμε να μετατρέψουμε τον αγώνα μας σε εμφύλιο πόλεμο μεταξύ των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων της πόλης. Δεν θέλουμε να βάλουμε το χέρι στην τσέπη κανενός. Με τους συναδέλφους του Νομαρχιακού και των Κέντρων Υγείας έχουμε κοινά προβλήματα και αγωνίες. Διεκδικούμε, παράλληλα, βιώσιμα προγράμματα εφημεριών για όλους. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα εκτός ίσως από τον αγώνα μας.

Με την ανακοίνωσή της, η ΥΠΕ αποδεικνύει ακόμα μια φορά ότι τα πολιτικά αντανακλαστικά του υπουργείου είναι κατώτερα των περιστάσεων. Με επικοινωνιακές τούμπες τα προβλήματα δεν λύνονται, βαθαίνουν.

Καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας διαρκώς οξύνεται, είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε πως οι ευθύνες, από εδώ και πέρα, είναι όλες δικές τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ