Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΕΟΣ «ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ»
Σοβαρότατες αντιδράσεις από την επιστημονική κοινότητα

Συνεχίζονται οι παραιτήσεις πανεπιστημιακών από τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή

Φουρτούνες με πολλά μποφόρ έχει να αντιμετωπίσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος, στη σύνθεση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορούν το οργανωμένο έγκλημα και την ανασύσταση διατάξεων του «τρομονόμου».

Με το που συστάθηκε η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή παραιτήθηκαν τέσσερα μέλη της από τα δέκα που είχαν οριστεί, ενώ οι νομικοί επιστήμονες δείχνουν απροθυμία να συνδεθεί το όνομά τους με την αναβίωση του νέου «τρομονόμου» που σχεδιάζει η κυβέρνηση και το υπουργείο Δικαιοσύνης, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Μ. Σταθόπουλου.

Μετά τις παραιτήσεις των δύο καθηγητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Ι. Μανωλεδάκη και Ν. Παρασκευόπουλου παραιτήθηκαν άλλα δύο μέλη της: Ο πρόεδρος της Ενωσης Ποινικολόγων Χρ. Αργυρόπουλος και ο καθηγητής Εγκληματολογίας Γ. Πανούσης.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης τοποθέτησε χτες τρία μέλη στη θέση των τεσσάρων που παρετήθηκαν, χωρίς να καλύψει την τέταρτη θέση, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πανεπιστημιακοί εκδήλωναν απροθυμία και υπήρχε έντονος προβληματισμός στο να συμμετάσχουν στην επιτροπή που θα εισηγηθεί τις αλλαγές στην πρόληψη και καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ετσι, τα τρία μέλη της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είναι οι καθηγητές του πανεπιστημίου Γ. Κασιμάτης και Γ. Λίβος και ο δικηγόρος Α. Βγόντζας. Δηλαδή, ο υπουργός Δικαιοσύνης κατέφυγε στο στενό πυρήνα του ΠΑΣΟΚ και σε πρόσωπα που κατά καιρούς διατέλεσαν νομικοί σύμβουλοι των Κ. Σημίτη και Α. Παπανδρέου, όπως είναι οι Α. Βγόντζας και Γ. Κασιμάτης.

Ετσι, η επιτροπή που χρεώθηκε να εισηγηθεί τις αλλαγές για το οργανωμένο έγκλημα αποτελείται από τους εισαγγελείς Β. Μαρκή, Ι. Διώτη, τους πανεπιστημιακούς Ν. Ανδρουλάκη, Αργ. Καρά, Χρ. Μυλωνόπολο, Γ. Κασιμάτη, Γ. Λίβο και Α. Βγόντζα, καθώς και τον σύμβουλο του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Παπαχαραλάμπους. Πρόεδρος της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης Πρ. Ασημιάδης.

Στο μεταξύ χτες το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης Μ. Σταθόπουλος σε εκδήλωση για την «πεντηκονταετία της ευρωπαϊκής σύμβασης δικαιωμάτων του ανθρώπου, επικαλέστηκε ακόμη και τη Χάρτα του Ρήγα Φεραίου για τα δικαιώματα του ατόμου, προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις για τις αλλαγές που προωθούνται στο ποινικό οπλοστάσιο της χώρας. Πάντως, ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ποινικολόγων, Χρ. Αργυρόπουλος, διατύπωσε προς τον υπουργό Δικαιοσύνης τις ίδιες επιφυλάξεις με τους Ι. Μανωλεδάκη και Ν. Παρασκευόπουλο, ενώ είναι γνωστή η αντίθεσή του στη θέσπιση κάθε είδους έκτακτων νομοθετικών μέτρων που ανατρέπουν τις παραδοσιακές εγγυήσεις.

Ο καθηγητής εγκληματολογίας Γ. Πανούσης εξεπλάγη για τις παραιτήσεις των Ι. Μανωλεδάκη και Ν. Παρασκευόπουλου και μας δήλωσε ότι θεωρούσε απαραίτητο να υπάρχει πλουραλισμός απόψεων στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή και δεν είχε πλέον νόημα η δική του συμμετοχή.

Να σημειωθεί ότι μόλις και μετά βίας συνεδρίασε μία φορά η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, όπου τέθηκαν τα «επτά ερωτήματα» στα μέλη της, προκειμένου να υποβάλλουν τις απόψεις τους.

Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι οι νομοθετικές αλλαγές για το οργανωμένο έγκλημα δε θα οδηγήσουν σ' ένα τρομονόμο. Αυτά ισχυρίστηκε στη διεθνή διάσκεψη του Παλέρμου κατά την υπογραφή της σύμβασης κατά του διεθνικού οργανωμένου εγκλήματος. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις έδωσε και σε διημερίδα που έγινε το Σαββατοκύριακο για τα «λειτουργικά προβλήματα της δικαιοσύνης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ