Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Αντιδράσεις των πανεπιστημιακών γιατρών

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για την υγεία εκφράζουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές με επιστολή που έστειλε η Ενωσή τους προς τον υπουργό Παιδείας Π. Ευθυμίου και την οποία κοινοποιούν προς τον υπουργό Υγείας Αλ. Παπαδόπουλο.

Βέβαια, η αντίδρασή τους εστιάζεται στις ρυθμίσεις που αφορούν τους ίδιους και δεν εκτείνεται σε μια συνολική κριτική στις διαλυτικές επιπτώσεις του νομοσχεδίου. Η Ενωση Καθηγητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών υποστηρίζει ότι η προτεινόμενη πλήρης και αποκλειστική απασχόληση, τόσο των μελών ΔΕΠ όσο και των γιατρών του ΕΣΥ, προϋποθέτει εντελώς διαφορετική νοσοκομειακή υποδομή αυτής που σήμερα υφίσταται.

«Η λειτουργία, π.χ., απογευματινών εξωτερικών ιατρείων απαιτεί τη διάθεση επαρκών και άρτια εξοπλισμένων χώρων για τη λειτουργία εξεταστηρίων, εργαστηρίων και χειρουργείων, για την ενάσκηση του λειτουργήματός τους, όπως επίσης θεωρείται απαραίτητη η δημιουργία της κατάλληλης γραμματειακής υποστήριξης, βιβλιοθήκης, ηλεκτρονικής επικοινωνίας και πληροφόρησης κλπ.», αναφέρουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ενώ υπογραμμίζουν ότι θα πρέπει να ληφθεί ιδιαιτέρως υπόψη ότι μόνο σε κάθε Πανεπιστημιακή Κλινική υπολογίζεται ότι 10 - 15 άτομα θα δικαιούνται να κάνουν ιατρείο.

Οι καθηγητές εκφράζουν επιφυλάξεις και για το θεσμό του Κλινικού Καθηγητή του ΕΣΥ. Οι πανεπιστημιακοί καθηγητές ζητούν την παρέμβαση του υπουργού Παιδείας για την κατοχύρωση της θέσης, του τίτλου και των εργασιακών τους σχέσεων, τονίζοντας ότι η υφιστάμενη σήμερα νομοθεσία (νόμος 2530/98) χρειάζεται σημαντικές βελτιώσεις.

Τέλος, υποστηρίζουν ότι το υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να δεχτεί τη διάκριση μεταξύ των μελών ΔΕΠ της Ιατρικής και των άλλων σχολών (π.χ., νομικής) και σημειώνουν την εξαίρεση από τις διατάξεις του νομοσχεδίου των στρατιωτικών γιατρών, των γιατρών του ΙΚΑ και των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών, πολλοί εκ των οποίων εργάζονται και ως νοσοκομειακοί γιατροί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ