Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ευτυχώς, δεν είναι εντελώς μόνοι...

Η ελληνική αντιπροσωπεία μαζί με τους «Σύγχρονους Δικηγόρους»
Η ελληνική αντιπροσωπεία μαζί με τους «Σύγχρονους Δικηγόρους»
Το τι συμβαίνει σήμερα στην Τουρκία, η ελληνική αντιπροσωπεία το έμαθε, κυρίως, από τις επαφές που είχε με το Δικηγορικό και Ιατρικό Σύλλογο Κωνσταντινούπολης, καθώς και με το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων. Πρόκειται, ουσιαστικά, για τους τρεις φορείς, που από την πρώτη στιγμή εξέφρασαν ανοιχτά - με όσες συνέπειες μπορεί αυτό να έχει - τη συμπαράστασή τους στους απεργούς πείνας.

Ιδιαίτερα καυστικός, αλλά εντελώς ξεκάθαρος, ήταν ο πρόεδρος του ΔΣΚ κ. Σεϊμάν, ο οποίος, αμέσως μόλις ανοίχτηκε το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, είπε επί λέξει: «Η Τουρκία είναι μια δημοκρατικότατη χώρα, αφού επιτρέπει επί δύο μέρες στους αστυνομικούς να διαδηλώνουν, να πυροβολούν στον αέρα και με τη δύναμη των όπλων τους να ζητούν την παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης». Το ειρωνικότατο αυτό σχόλιο ήρθε ακριβώς την ημέρα - την προηγούμενη Τετάρτη - που όλα τα ΜΜΕ στην Τουρκία, αποσιωπώντας το σοβαρότατο θέμα της απεργίας πείνας, έδειχναν συνεχώς τους πάνοπλους αστυνομικούς να ζητούν την άμεση απελευθέρωση 30 βασανιστών συναδέλφων τους, που έχουν καταδικαστεί για την απάνθρωπη συμπεριφορά τους σε βάρος των φυλακισμένων.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου επέμεινε κυρίως στον αντιτρομοκρατικό νόμο του 1991, και ιδιαίτερα στο άρθρο 16, που χαρακτηρίζει τρομοκράτη οποιονδήποτε έχει αντίθετη άποψη απ' ό,τι η εξουσία. «Τα "λευκά κελιά" έρχονται ακριβώς να ισχυροποιήσουν αυτό το άρθρο. Γιατί είναι εξακριβωμένο και ειπωμένο από τους πλέον αρμόδιους πως τα κελιά αυτά θα αφορούν μόνο τους πολιτικούς κρατούμενους», είπε χαρακτηριστικά. Το πιο απίθανο βέβαια είναι πως σ' αυτόν τον τρομονόμο υπάρχει «παραθυράκι» για όσους κρατούμενους γίνουν αρεστοί - νομίζουμε πως ο καθένας καταλαβαίνει πώς - στη διοίκηση της φυλακής. Μόνο αυτοί οι κρατούμενοι, λοιπόν, θα έχουν δικαίωμα να αθλούνται, να έχουν πρόσβαση στις βιβλιοθήκες των φυλακών και να δουλεύουν, ώστε να μειώνεται η ποινή τους! Για τους άλλους, αυτά τα δικαιώματα θα είναι ανύπαρκτα και το μόνο «δώρο» τους θα είναι η απομόνωση και η τρέλα! «Είμαστε αποφασισμένοι να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, προκειμένου να αρθεί το επίμαχο αυτό άρθρο», ήταν η υπόσχεση των δικηγόρων προς τους Ελληνες.

Οσοι από τους συγγενείς και τους φίλους των πολιτικών κρατουμένων κάνουν απεργία πείνας, μέχρι θανάτου, φορούν κόκκινες κορδέλες στο κεφάλι τους
Οσοι από τους συγγενείς και τους φίλους των πολιτικών κρατουμένων κάνουν απεργία πείνας, μέχρι θανάτου, φορούν κόκκινες κορδέλες στο κεφάλι τους
Λίγα μέτρα πιο κάτω απ' το Δικηγορικό Σύλλογο, βρίσκεται το γραφείο των «Σύγχρονων Δικηγόρων». Πρόκειται για μια Ενωση Νομικών, που ανοιχτά βάλλει κατά της εξουσίας. Μάλιστα, 13 μέλη της, υπερασπιστές των πολιτικών κρατουμένων, σε ένδειξη διαμαρτυρίας έχουν προχωρήσει κι αυτοί σε απεργία πείνας. Η κ. Γκιουλάι, πρόεδρος των «Σύγχρονων Δικηγόρων», εξέφρασε στην ελληνική αντιπροσωπεία την ανησυχία της για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη γειτονική χώρα. «Η άκρα Δεξιά φτάνει σήμερα στο 20%. Οι αστυνομικοί ξεπερνούν τις 150.000. Οι πολιτικοί κρατούμενοι αγγίζουν τις 11.500. Υπάρχει τρομερή πόλωση. Τέτοια, που η κατάσταση θυμίζει τις άγριες μέρες πριν τη χούντα του 1980», είπε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, επισήμανε πως, εδώ κι ένα χρόνο, στις φυλακές γίνεται σωματικός έλεγχος των δικηγόρων και αρπάζονται μέχρι και ...φάκελοι με τις υποθέσεις των πελατών τους!

Απ' την άλλη πλευρά, ο Ιατρικός Σύλλογος Κωνσταντινούπολης κινείται στο δρόμο του ...ναι μεν, αλλά. Δηλαδή, ενώ, απ' τη μια, συμμετείχε στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ουδέποτε πήρε θέση για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το μόνο που μοιάζει να τους απασχολεί είναι η επιστημονική προσέγγιση του πράγματος και η κατάσταση της υγείας των απεργών πείνας. Μάλιστα, στην ερώτηση του γιατρού της ελληνικής αποστολής Στ. Τσούκαλου, αν « ο σύλλογός σας ασκεί πίεση στην κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση» η απάντηση του γιατρού Τάνερ Γκόινερ, μέλους του ΔΣ του ΙΣΚ, ήταν: «Οχι, γιατί εκτιμούμε ότι εάν δείξουμε έντονα την αντίδρασή μας δε θα μας επιτρέπει η κυβέρνηση να τους επισκεπτόμαστε». Μια απάντηση, ωστόσο, που δείχνει - έστω και έμμεσα - το έλλειμμα δημοκρατίας της Τουρκίας.

Ο Χασάν Κίβιρτσικ, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κωνσταντινούπολης, υπογράμμισε πως τα «λευκά κελιά» θα δημιουργήσουν πλήρη ασυδοσία μέσα στις φυλακές, αφού δε θα υπάρχουν πλέον μάρτυρες για ό,τι γίνεται. Τα βασανιστήρια, επισήμανε, θα αυξηθούν, ενώ για να μπορεί ένας κρατούμενος να απολαμβάνει κάποια δικαιώματα θα πρέπει να γίνει ο ευνοούμενος της διοίκησης, να απαρνηθεί, δηλαδή, πλήρως τις ιδέες του. Τέλος, τόνισε πως τα κελιά αυτά των 10 τ.μ. από μόνα τους προκαλούν ταραχές στον κρατούμενο, η πλήρης απομόνωση μπορεί να διαταράξει το νευρικό του σύστημα, ενώ ακόμα και το νερό ή η θέρμανση θα είναι στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης, εάν θα δίνεται σε κάθε κρατούμενο...

Τελευταία νέα

Κάθε ώρα που περνά, είναι πλέον κρίσιμη. Σήμερα, 34 άνθρωποι συμπληρώνουν δύο μήνες απεργίας πείνας. Αλλοι 249 κάνουν, επίσης, απεργία πείνας μέχρι θανάτου - απλά ξεκίνησαν πιο αργά απ' τους προηγούμενους - ενώ άλλοι 1.100 πολιτικοί κρατούμενοι κάνουν απεργία πείνας, όχι, όμως, μέχρι θανάτου. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν όλες τις φυλακές της χώρας να έχουν ασθενοφόρα απ' έξω και την κυβέρνηση να πιέζει τους αγωνιστές να σταματήσουν. Οι απεργοί, μόλις χθες, δήλωσαν πως εάν η κυβέρνηση προσπαθήσει να τους δώσει με το ζόρι τροφή, αυτοί θα αυτοπυρποληθούν! Ο Ιατρικός Σύλλογος, που παρακολουθεί την κατάσταση της υγείας τους, τονίζει πως τουλάχιστον οι 34 βρίσκονται ένα βήμα πριν το τέλος. Και η κυβέρνηση, με θράσος, λέει «πως οτιδήποτε συμβεί στη ζωή των απεργών, υπεύθυνοι θα είναι αυτοί και οι ...μανάδες τους»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ