Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Απλήρωτες οι υπερωρίες

  Συγκέντρωση  διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι

Η χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Η χτεσινή συγκέντρωση των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», εξαιτίας των συνθηκών εργασίας, που επικρατούν στο μεγαλύτερο θεραπευτήριο της χώρας.

Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου και πορεία διαμαρτυρίας στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων υπερωριών από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι και σήμερα. Το ποσό αυτό, που χρωστά η διοίκηση σε 700 νοσηλευτές και νοσηλεύτριες, ανέρχεται στα 150 εκατ. δραχμές περίπου. Επίσης το τελευταίο διάστημα, όπως τόνισε στη συγκέντρωση ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, κόπηκαν εφημερίες γιατρών, με πρόσχημα την υπέρβαση των προβλεπόμενων δαπανών. Ο πρόεδρος των εργαζομένων, αφού αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα του νοσοκομείου που για χρόνια παραμένουν άλυτα, επισήμανε τις επιπτώσεις, που θα έχει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως «θα δώσει τη χαριστική βολή στη δημόσια υγεία». Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους ενωμένοι να αντισταθούν, ώστε να μην εφαρμοστούν τα διαλυτικά για τα νοσοκομεία σχέδια του υπουργείου.

Ο «Ευαγγελισμός» έχει δυναμικότητα 1.000 κρεβατιών, εισάγει ανά εφημερία 250-350 περιστατικά, νοσηλεύει κάθε χρόνο κατά μέσο όρο 45.000 ασθενείς και πραγματοποιεί 205.000 εξετάσεις στα ιατρεία και 4.800.000 εργαστηριακές εξετάσεις ετησίως. Ενώ παρέχει, όμως, όλες αυτές τις υπηρεσίες, δεν έχει μαγνητικό τομογράφο και ακόμη δεν έχει προμηθευτεί το δεύτερο αξονικό τομογράφο που χρειάζεται, χάνοντας δισεκατομμύρια κάθε χρόνο από τις εξετάσεις που γίνονται σε ιδιωτικά ιατρεία. Στα χαρτιά παραμένει, επίσης, η δημιουργία δύο νέων καρδιοχειρουργικών τραπεζών και η λειτουργία πέντε ακόμη κρεβατιών στην αίθουσα ανάνηψης, ώστε να μειωθεί η λίστα αναμονής στα χειρουργεία και να μη φεύγουν περιστατικά στον ιδιωτικό τομέα.

Οσο για τις ελλείψεις προσωπικού, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Από τις 927 προβλεπόμενες θέσεις γιατρών, παραμένουν κενές οι 125. Από τις 1.475 προβλεπόμενες θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, είναι κενές οι 476. Πρόσφατα, βέβαια, προκηρύχτηκαν 209 θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού με τη διαδικασία του ΑΣΕΠ, αλλά μέχρι να καλυφτούν θα περάσει πολύς καιρός, αν αναλογιστεί κανείς ότι τώρα καλύπτονται θέσεις, που προκηρύχτηκαν πριν δύο - τρία χρόνια. Ακάλυπτες παραμένουν, επίσης, 387 θέσεις διοικητικού και 57 τεχνικού προσωπικού.

Μεγάλες, όμως, είναι οι ελλείψεις και σε κρεβάτια, αφού σε κάθε εφημερία το νοσοκομείο χρησιμοποιεί 70-100 ράντζα.

Το 1999, το νοσοκομείο έλαβε από την κρατική επιχορήγηση 2,6 δισ. δραχμές και 1,2 δισ. από τις δημόσιες επενδύσεις. Για βελτιώσεις κτιριακών εγκαταστάσεων δαπάνησε 1,1 δισ. και για νέο εξοπλισμό 1,9 δισ. Το 2000 έλαβε από την κρατική επιχορήγηση 0,27 δισ., από τις δημόσιες επενδύσεις 1,6 δισ. και δαπάνησε για τις κτιριακές εγκαταστάσεις 1,08 δισ. και για νέο εξοπλισμό 1,5 δισ. δραχμές.

Την ίδια στιγμή, το δρόμο της ιδιωτικοποίησης φαίνεται να παίρνει και ο κλάδος του ιματισμού και της σίτισης, αφού αποψιλώνονται από προσωπικό. Η καθαριότητα, μάλιστα, έχει ήδη εκχωρηθεί σε ιδιωτικά συνεργεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ