Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΠΑΝΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
«Φαρμακερές » υπερτιμήσεις για προσχηματικές περικοπές

Αποκαλυπτικά στοιχεία του ΙΟΒΕ

Υπερτιμημένες φαίνεται ότι είναι οι δαπάνες των φαρμάκων στην Ελλάδα, ώστε να διευκολύνουν την κυβέρνηση, αφ' ενός, να βάζει περιορισμούς στις δαπάνες υγείας και, αφ' ετέρου, να της επιτρέπει διάφορους χειρισμούς ανάμεσα στις εταιρίες που παράγουν και διακινούν το φάρμακο.

Η διαπίστωση αυτή περιέχεται σε έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), που είναι το Ινστιτούτο των φαρμακοβιομηχάνων. Ετσι η σύγκριση, όπως αναφέρεται στην έρευνα, της Συνολικής Φαρμακευτικής Δαπάνης στην Ελλάδα με αυτή των υπολοίπων χωρών του ΟΟΣΑ εγείρει μεθοδολογικό σφάλμα. Αυτό συμβαίνει επειδή, σύμφωνα με τα πρότυπα καταγραφής του ΟΟΣΑ, από το δείκτη «Συνολική Φαρμακευτική Δαπάνη» πρέπει να εξαιρούνται τα φάρμακα που διατίθενται στα νοσοκομεία η δαπάνη των οποίων εντάσσεται στην ενδονοσοκομειακή περίθαλψη. Μ' άλλα λόγια, η δαπάνη φαρμάκων στα νοσοκομεία λογαριάζεται δύο φορές και έτσι βρίσκει την ευκαιρία η κυβέρνηση να μιλά για υπερκατανάλωση φαρμάκων και ότι με τα μέτρα που παίρνει κάθε φορά προστατεύει - δήθεν - τους αρρώστους απ' τις παρενέργειες.

Σύμφωνα λοιπόν με τον ΟΟΣΑ, η συνολική φαρμακευτική δαπάνη στην Ελλάδα το 1996 ήταν 1,8% του ΑΕΠ με τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ να είναι 1,2% και των ΗΠΑ 1,3%. Την ίδια χρονιά οι φαρμακευτικές δαπάνες στην Ελλάδα αντιπροσώπευαν το 21.3% των συνολικών δαπανών υγείας (ενώ το 1990 ήταν 16,9%).

Αφαιρώντας τη δαπάνη των φαρμάκων που καταναλώθηκαν στα νοσοκομεία για το 1996, ο δείκτης της Συνολικής Φαρμακευτικής Δαπάνης από 1,8% του ΑΕΠ διορθώνεται στο 1,6%, ενώ η φαρμακευτική δαπάνη ως ποσοστό των συνολικών δαπανών υγείας μετά τη διόρθωση προς τη νοσοκομειακή κατανάλωση, είναι 19%. Μάλιστα, στην έρευνα επισημαίνεται ότι ο δείκτης αυτός θα ήταν ακόμα μικρότερος αν είχε ληφθεί υπόψη η κατανάλωση φαρμάκων στα ιδιωτικά νοσοκομεία, για τα οποία δεν υπάρχουν δεδομένα.

Ενας άλλος παράγοντας που ανεβάζει τις φαρμακευτικές δαπάνες είναι οι λεγόμενες «παράλληλες εξαγωγές». Οι παράλληλοι εξαγωγείς επωφελούμενοι από τις διαφορές των τιμών μεταξύ των κρατών αγοράζουν φάρμακα με τη φτηνότερη τιμή και τα εξάγουν προς τις ακριβές αγορές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Βέβαια η εξαγωγή φαρμάκων δε γίνεται λαθραία, αλλά με άδειες εξαγωγής που είναι σε γνώση τόσο της κυβέρνησης όσο και των εταιριών. Τέλος, αυτό που δεν έχει μετρηθεί στην έρευνα είναι η αύξηση των τιμών των φαρμάκων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ