Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το λαϊκό κίνημα στοχεύει ο «τρομονόμος»

Το κράτος του τρόμου εν δράσει. Εδώ, κυνηγούν τους διαδηλωτές κατά της επίσκεψης Κλίντον
Το κράτος του τρόμου εν δράσει. Εδώ, κυνηγούν τους διαδηλωτές κατά της επίσκεψης Κλίντον
Στο υπουργείο Δικαιοσύνης συγκροτήθηκε ήδη η νομοπαρασκευαστική επιτροπή για να διαμορφώσει τις διατάξεις του λεγόμενου τρομονόμου και οι αρμόδιοι υπουργοί εξαγγέλλουν την απόφασή τους να τον φέρουν για ψήφιση τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή.

Το σκηνικό έχει στηθεί με επιμέλεια ανάλογη με τη σοβαρότητα του θέματος. Η ΝΔ ανοιχτά και καθαρά δηλώνει την ετοιμότητά της να στηρίξει τα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση, μερίδα του Τύπου έχει αναλάβει την προετοιμασία της κοινής γνώμης. Η τακτική τους ανάλογα διαμορφωμένη, οι διαρροές στον Τύπο, η καλλιέργεια ψευτοδιλημμάτων και αποπροσανατολισμού σε μια πρωτοφανή προσπάθεια να «χρυσωθεί το χάπι» για το τερατούργημα που προωθείται. Ναι. Δεν μπορεί αλλιώς να χαρακτηριστεί αυτό το κατασκεύασμα, που βάζει στο γύψο βασικά δημοκρατικά δικαιώματα, τα οποία έχουν αποτυπωθεί και στο δικαστικό μας σύστημα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά.

Κατ' αρχάς για να κρύψουν τον πραγματικό τους σκοπό και να αθωώσουν τα αντιδημοκρατικά μέτρα που προωθούν, τα εμφανίζουν σαν αναγκαία για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος (λαθρεμπορία, ναρκωτικά κλπ.) και εκεί μέσα εντάσσουν και την τρομοκρατία. Ετσι κρύβουν ότι, για τις διαστάσεις που έχουν πάρει η λαθρεμπορία, τα ναρκωτικά και άλλα εγκλήματα, υπεύθυνοι είναι αυτοί και η πολιτική τους, δηλαδή, η πολιτική της ελεύθερης αγοράς, που σπρώχνει πλατιά στρώματα στη φτώχεια, στην εξαθλίωση και το περιθώριο. Θέλουν έτσι να αθωώσουν την πολιτική τους, που είναι το πραγματικό θερμοκήπιο για την αύξηση της εγκληματικότητας.

Και κάτι ακόμα, κοροϊδεύουν ανοιχτά το λαό αυτοί που ισχυρίζονται ότι με τα μέτρα αυτά θέλουν να χτυπήσουν το έγκλημα και τα ναρκωτικά. Ποιοι τα λένε αυτά; Αυτοί που προωθούν τη σταδιακή νομιμοποίηση των ναρκωτικών, αυτοί που ψήφισαν νόμο στη Βουλή με τον οποίο μειώνονται οι ποινές των εμπόρων ναρκωτικών που τα διακινούν έξω από χώρους της νεολαίας (σχολεία, γυμναστήρια, στρατόπεδα κλπ.). Το θράσος τους δεν έχει όρια!

Δίπλα, λοιπόν, στο οργανωμένο έγκλημα (λαθρεμπόριο, ναρκωτικά κλπ.) κολλάνε και την τρομοκρατία. Με τον τρόπο αυτόν ποντάρουν να πάρουν συγχωροχάρτι και να προωθήσουν ανεμπόδιστα τους στόχους τους, πατώντας στο αίσθημα ανασφάλειας που έχει καλλιεργηθεί και βιώνουν πλατιά λαϊκά στρώματα.

Ας δούμε και ορισμένα από τα μέτρα που προωθούν, για να γίνει πιο κατανοητό τι σκοπεύουν να κάνουν, όπως προκύπτουν από δημοσιεύματα του Τύπου (1).

- Σχεδιάζουν να καθιερώσουν τις ανώνυμες καταθέσεις ή τις καταθέσεις με ψευδώνυμο ή ακόμα και βιντεοσκοπημένες καταθέσεις για να προστατεύουν, λένε, τους μάρτυρες. Ανοίγουν έτσι διάπλατα τις πόρτες για στημένες κατηγορίες και καταδίκες. Ο νόμος μέχρι τώρα, και πολύ σωστά, προβλέπει ότι ο μάρτυρας εξετάζεται από το δικαστήριο, την κατηγορούσα αρχή και την υπεράσπιση των κατηγορουμένων. Απαντά στις ερωτήσεις τους, υποχρεωτικά, και καταθέτει μόνο γεγονότα και όχι κρίσεις. Ο μάρτυρας, μάλιστα, είναι υποχρεωμένος να αναφέρει πώς περιήλθαν σε γνώση του τα γεγονότα που καταθέτει. Ελέγχεται έτσι η αξιοπιστία τους, ανάλογα με το εάν πέσει σε αντιφάσεις ή εάν δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις στα ερωτήματα που του τίθενται. Οι ερωτήσεις που αφορούν την κρίση του μάρτυρα απαγορεύονται. Το δικαστήριο, τελικά, θα αξιολογήσει όλα τα γεγονότα, ανάλογα και με την αξιοπιστία των μαρτύρων.

- Μέχρι τώρα, κατά κανόνα, τα κακουργήματα δικάζονται από το Δικαστήριο Ενόρκων, που η σύνθεσή του είναι τρεις δικαστές και τέσσερις απλοί πολίτες, που επιλέγονται με κλήρωση και αποκαλούνται ένορκοι.

Τώρα με πρόσχημα ότι οι πολίτες δέχονται απειλές για τη ζωή τους, την οικογένειά τους, άρα φοβούνται να καταδικάσουν τους κατηγορούμενους, θέλουν να τους πετάξουν από τη σύνθεση των δικαστηρίων. Και ακόμα παραπέρα. Οι δικαστές που θα δικάζουν τέτοιες υποθέσεις, πρέπει να έχουν ειδικά προσόντα (βαθμό του εφέτη κλπ.).

Εδώ μπορεί κάποιος «αφελής» να τους ρωτήσει. Καλά, οι ένορκοι δέχονται απειλές και φοβούνται, οι δικαστές δε θα δέχονται απειλές; `Η μήπως αυτοί έχουν το μαγικό φυλακτό για να τους προστατεύει; Ο στόχος είναι καθαρός, να κάνουν στην μπάντα το λαϊκό στοιχείο και η σύνθεση των δικαστηρίων αυτών να είναι στον έναν ή στον άλλο βαθμό ελεγχόμενη. Εδώ έχουμε και την ιστορική εμπειρία. Μετά τη Βάρκιζα, τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης τους παρέπεμπαν στα Κακουργιοδικεία. Επειδή όμως εκεί δεν τους έβγαινε πάντα, γιατί στη σύνθεσή τους υπερτερούσαν οι ένορκοι, αλλά και για να ξεμπερδεύουν γρήγορα, το 1947 καθιέρωσαν τα Στρατοδικεία.

Και μόνον αυτά τα δυο καυτά θέματα είναι αρκετά για να δείξουν το μέγεθος της απειλής, χωρίς βεβαίως να υποτιμούμε και τα άλλα μέτρα που προβλέπονται, όπως:

- Η θεσμοθέτηση ιδιώνυμων αδικημάτων με βαρύτατες ποινές (ισόβια, πολυετείς καθείρξεις).

- Η θεσμοθέτηση της ατιμωρησίας των συμμετεχόντων, εάν συνεργαστούν με τις διωκτικές αρχές. Ρυθμίσεις που προάγουν το χαφιεδισμό και τη συναλλαγή και καλλιεργούν το έδαφος ακόμα και για αβάσιμες καταγγελίες των «μεταμεληθέντων».

- Η ηλεκτρονική παρακολούθηση και ο υποχρεωτικός έλεγχος του DNA.

- Η άρση του επαγγελματικού απόρρητου, για τους δικηγόρους, τους ιερείς κλπ., μιας βασικής αρχής του δικονομικού μας συστήματος.

Υστερα από όλα αυτά, δεν είναι παράξενο ότι έντιμοι άνθρωποι, καθηγητές Πανεπιστημίων που είχαν οριστεί στην επιτροπή, αρνήθηκαν να νομιμοποιήσουν με τη συμμετοχή τους αυτό το τερατούργημα και αποχώρησαν από τη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή.

Είναι φανερό ότι στόχος αυτών των ρυθμίσεων δεν είναι η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, αλλά το λαϊκό κίνημα και γι' αυτό καταπατούνται στοιχειώδη δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα.

(1) Το Βήμα 28.1.01


Του
Αχιλλέα ΚΑΝΤΑΡΤΖΗ*
*Ο Αχιλλέας Κανταρτζής είναι γραμματεας της ΚΟ του ΚΚΕ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ