Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΑΝΕΟ ΚΑΙ ... ΦΥΓΑΜΕ

Οταν πριν από μερικούς μήνες έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τη χρηματιστηριακή απελευθέρωση (!) της ποντοπόρου ναυτιλίας μας (;) είχε χώσει σ' ένα από τα τελευταία άρθρα του κι ένα ΤΑΝΕΟ. Μαζί με το ιδιωτικοποιητικό ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας και άλλα θαυματουργά εκσυγχρονιστικά τρικ.

Λίγο να το έψαχνες, παραξενευόσουνα. Θα έδινε, λέει, το κράτος 100 εκατομμύρια προίκα σ' ένα Ταμείο Ανάπτυξη της Νέας Οικονομίας. Το στηλιτεύσαμε μέσα στην ασάφειά του οι βουλευτές του ΚΚΕ, αυτό το άρθρο. Ο κ. Παπαντωνίου, μάλιστα, ανήσυχος που πιάστηκε στα πράσα, προέβη και σε δυο φραστικές διορθώσεις. Εμένα αυτό το ΤΑΝΕΟ μού έμοιαζε σαν φωτογραφική διευκόλυνση για μια μερίδα εκσυγχρονιστικής ελίτ που στήνει εταιρίες σύγχρονης τεχνολογίας. Αλλά δεν ήταν πουθενά ορατός ο εισπράκτορας της προίκας. Είπα να μείνω καραούλι κι οι σύντροφοι συμφώνησαν.

Πριν από λίγες μέρες, πάλι ανάκατα ανάμεσα σε άλλες εξαγγελίες, ο ΥΠΕΘΟ ανήγγειλε ότι θα βγάλει από τις τσέπες μας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, 150 δισ. δραχμές για να τα δώσει στο ...κακόμοιρο το ΤΑΝΕΟ, το ταμείο, προφανώς, απόρων νέων ηλεκτρονικών και δικτυακών γιάπηδων και κορασίδων - γιάπηδων. Μπράβο! σκέφτηκα, το κοινωνικό ΠΑΣΟΚόκρατος μεριμνά και για τους φερέλπιδες δυνάστες και πλουσίους του ελληνικού μέλλοντος.

Μέχρι που προχτές μόλις φάνηκε ο προικοθήρας των 150 δισ. Είναι η πάμπτωχη δυστυχισμένη εταιρία - κορασίς, που έχει το παντελώς άγνωστο όνομα της «Μάικροσοφτ» του απόρου νέου, που λέγεται Μπιλ Γκέιτζ. Εμφανίστηκε καμαρωτός καμαρωτός ο διευθυντής Ευρώπης της εταιρίας δίπλα από τον άλλο ηγέτη του πτωχοκομείου, που ονομάζεται Εθνική Τράπεζα, τον κ. Καρατζά. Θα φτιάξουν, λέει, μαζί ένα τεράστιο ταμείο ενίσχυσης της νέας οικονομίας, ενισχύοντας και το ΤΑΝΕΟ (μας;) και τη «Μάικροσοφτ»!..

Βγαίνει και ο Ευρωπαίος διευθυντής των Αμερικανών της πλουσιότερης εταιρίας του κόσμου και καυχιέται ότι του αρέσει πολύ που έχει συνεταίρο το ελληνικό δημόσιο, το φχαριστιέται που δουλεύει μ' ένα κράτος σαν το δικό μας κι ότι ο καλύτερος συνεργάτης που είχε ποτέ είναι ο κ. Παπαντωνίου (μας;).

Τι χαρά! Τι ανανέωση! Τι εθνική περηφάνια! Εμείς η πτωχή Ελλάς ενισχύουμε μ' ένα ΤΑΝΕΟ τη «Μάικροσοφτ» και, παρέα με την Εθνική, τους κακόμοιρους νέους, που δεν έχουν κεφάλαια, για να γίνουν τα νέα αφεντικά της τεχνολογίας και να μας την πουλάνε, τη διαθέτουν, τη διδάσκουν με το αζημίωτο!

Σύντροφοι, στη Βουλή, όπως συμβαίνει με τα νομοσχέδια έτσι και με την αναθεώρηση, με σύμπραξη των δύο μεγάλων κομμάτων της Δεξιάς, περνά, όχι μόνο το ξεπούλημα του κράτους, αλλά και η οικονομική γενναία ενίσχυση των αγοραστών. Αν καταλάβατε καλά, η άρχουσα τάξη μάς βάζει νομότυπα στην εξευτελιστική θέση να χρηματοδοτούμε τη δουλεία, την ομηρία μας στο μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι η ίδια νοοτροπία και πολιτική των πανωτοκίων, της διάθεσης όλων των αποθεματικών του Δημοσίου στους ιδιώτες προς διαχείριση και εκμετάλλευση. Είναι η ίδια πολιτική, που έδωσε με νόμο στο ΙΚΑ τη δυνατότητα να παίζει στο Χρηματιστήριο τον ιδρώτα των εργαζομένων, τις συνεισφορές - κρατήσεις μιας ζωής και να λέει ξεδιάντροπα ο διοικητής του ότι τις ζωές και τους κόπους μας τις έχασε ως το ύψος των 100 δισ. στην κρίση της Σοφοκλέους.

Το ΤΑΝΕΟ είναι η ύβρις. Δεν είναι εκσυγχρονισμός να ενισχύεις έτσι προκλητικά τη νέα οικονομία, λιώνοντας τους παλιούς, τους σημερινούς και τους τωρινούς ανθρώπους, που χρειάζονται πρώτα ψωμί, ύστερα παιδεία και υγεία, ελευθερία και, εν τέλει, υπολογιστή, ηλεκτρονικό εμπόριο κλπ.

Γιατί, για να πουλήσεις ντομάτες, παπούτσια ή καράβια, μέσω διαδικτύου, λογισμικό, CD ROM κι άλλα τινά, πρέπει κάποιος να τα φτιάξει πρώτα. Ε! να χρηματοδοτεί ο παπουτσής το αφεντικό, που θα εισπράττει την υπεραξία των παπουτσιών, διακινώντας τα μέσω εταιρίας ενισχυμένης από το ΤΑΝΕΟ, ξεπερνάει τα όρια της πλουτοκρατικής στυγνής εκμετάλλευσης των πολλών από τους λίγους. ΤΑΝΕΟ θα παρακολουθούμε και θα τα ξαναπούμε.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ