Κυριακή 11 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τι τρέχει στα Βαλκάνια;

Είναι γεγονός ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια, παρουσιάζει σημάδια υποβόσκουσας κρίσης, έτοιμης να ξεσπάσει, με απρόβλεπτες αλυσιδωτές συνέπειες. Η οξύτητα της κατάστασης χρησιμοποιήται στην εκδήλωση «ανησυχιών» από την ελληνική κυβέρνηση αλλά και από διάφορους κύκλους τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τα γεγονότα όμως τα οποία διαδραματίζονται αμέσως μετά τη λήξη των βομβαρδισμών και όχι του πολέμου (αυτός συνεχίζεται με άλλα μέσα), αυτά που κάνουν επικίνδυνη την κατάσταση, προϋπήρχαν και συνεχίστηκαν μετά τη λήξη των βομβαρδισμών, τόσο στο Κοσσυφοπέδιο (δράση «UCK») όσο και στη Νότια Σερβία, από νεοεμφανιζόμενο και όχι βεβαίως καινούριο παρακλάδι του «UCK», τον «UCPMB».

Μετά τη λήξη των βομβαρδισμών οι ιμπεριαλιστές και ο ΝΑΤΟικός κατοχικός στρατός της «KFOR» είχαν να λύσουν άλλα προβλήματα. Το καθεστώς που έπρεπε να διέπει το Κοσσυφοπέδιο για την υποτιθέμενη «συνύπαρξη» Σέρβων και Αλβανών, ήταν άμεσης προτεραιότητας πρόβλημα προς επίλυση. Αλλά το βασικό δεν ήταν αυτό. Η κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, η οποία επιδιωκόταν να ανατραπεί και με τους βομβαρδισμούς, ήταν το βασικό τους μέτωπο. Ετσι κάθε άλλο πρόβλημα αναταραχής βρισκόταν σε υποδεέστερη θέση, αν δεν επιδιωκόταν να υπηρετήσει αυτό το σκοπό: Την ανατροπή του καθεστώτος Μιλόσεβιτς. Ετσι λοιπόν η ανάπτυξη της δράσης του «UCPMB» στη Νότια Σερβία, σε περιοχή αποστρατιωτικοποιημένη τουλάχιστον από σερβικό στρατό, αυτή που τώρα θεωρείται επικίνδυνη, τότε περνούσε στα «ψιλά».

Τι συμβαίνει λοιπόν σήμερα και εκδηλώνονται ανησυχίες; Μετά την ανατροπή του Μιλόσεβιτς δημιουργούνται πρόσθετοι παράγοντες κρίσης με ενδεχόμενο μιά νέα πολεμική επέμβαση. Ετσι κι αλλιώς οι ιμπεριαλιστές δυναμώνουν τη φωτιά στο καζάνι που κοχλάζει.

Ο αλβανικός μεγαλοϊδεατικός εθνικισμός, τον οποίο σήμερα οι ιμπεριαλιστές προβάλλουν ως τον υπ' αριθμόν ένα κίνδυνο, είναι κατά τα μέγιστα δικό τους δημιούργημα πολύ πριν ακόμη από τους βομβαρδισμούς. Αλλωστε, είναι γνωστό ότι οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τον «UCK» απελευθερωτικό στρατό και συνέβαλαν τα μέγιστα μαζί με το γερμανικό κράτος στη δολοφονική του δράση, τον ενίσχυσαν πολύμορφα, οικονομικά και εξοπλιστικά, όπως κάνουν και με τον «UCPMB».

Το νέο καθεστώς στη Γιουγκοσλαβία κληρονόμησε κρίσιμα προβλήματα, από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Ετσι υπάρχει το αγκάθι με το Μαυροβούνιο, η κατάσταση στη Νότια Σερβία, αλλά και η Βοϊβοντίνα, ως εν δυνάμει αφορμές για νέους διαμελισμούς και αλλαγές συνόρων. Βέβαια, υπάρχει και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά αυτό μάλλον όλοι το 'χουν ξεγραμμένο. Ολοι εκτός ίσως από την Αλβανία.

Επίσης το νέο καθεστώς έχει στο εσωτερικό του αγεφύρωτες αντιθέσεις. Ο,τι το καλύτερο δηλαδή για ένταση των έξωθεν επεμβάσεων. Αν παρακολουθήσει κάποιος την ταχτική Κοστούνιτσα και τη δράση του Τζίντζιτς, για παράδειγμα, στους χειρισμούς της υπόθεσης «παραπομπή του Μιλόσεβιτς», (διαφορετικά την αντιμετωπίζει ο Κοστούνιτσα από το Τζίντζιτς), καθόλου αμελητέο ζήτημα για την κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα στη Γιουγκοσλαβία και το πώς αυτή θα εξελιχτεί. Η' τη στάση τους στις ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις για την «εκτόνωση» στο Πρέσεβο, θα κατανοήσει ότι οι αντιθέσεις στη νέα κυβερνητική εξουσία προσθέτουν και άλλους παράγοντες ενδυνάμωσης των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, κυρίως από ΗΠΑ -Γερμανία, στη Γιουγκοσλαβία.

Αλλά και το πρόβλημα του αλβανικού εθνικισμού και μεγαλοϊδεατισμού δεν είναι καινούριο,έχει όμως πλοκάμια που απλώνονται και προς τη Γιουγκοσλαβία, (Κοσσυφοπέδιο, Νότια Σερβία), και προς την ΠΓΔΜ. Μόνο που η Αλβανία αλλά και η ΠΓΔΜ βρίσκονται στα βορειοδυτικά σύνορά μας, ενώ υπάρχει συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε Ελλάδα - Αλβανία, η ελληνική μειονότητα της Αλβανίας.

Το πρόβλημα όμως είναι πολύ πιο σύνθετο από την ύπαρξη ενός παράγοντα που προοιωνίζεται άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στην περίπτωση ενεργοποίησης του αλβανικού μεγαλοϊδεατισμού. Και που μπορεί να οδηγεί στην αποσύνθεση του παζλ στα βόρεια σύνορά μας με ενδεχόμενο μιά νέα πολεμική έκρηξη.

Γιατί αν είναι εμφανής ένας άξονας εκδήλωσης αλυσιδωτών αντιδράσεων στη γραμμή Αλβανία - ΠΓΔΜ - Γιουγκοσλαβία, με άμεση επίδραση και στην Ελλάδα, εντούτοις το πρόβλημα μετατίθεται και προς τη Βουλγαρία. Δεν είναι καινούριο ζήτημα το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ θεωρείται πως αποτελείται από ένα τμήμα αλβανικής καταγωγής, μεγάλο, και άλλο ένα τμήμα σλάβικης καταγωγής, αλλά αυτό το δεύτερο η Βουλγαρία θεωρεί ότι της ανήκει. Ετσι το όραμα της μεγάλης Αλβανίας ανοίγει το δρόμο στο όραμα της μεγάλης Βουλγαρίας. Αυτά τα οράματα πραγματοποιούνται με το διαμελισμό της ΠΓΔΜ. Και στην Ελλάδα υπάρχουν φωνές που ίσως να μην ακούγονται τώρα δυνατά, αλλά στο παρελθόν συμφωνώντας μ' αυτές τις αντιλήψεις, εξέφρασαν διεκδικητικές βλέψεις προς την ΠΓΔΜ. Μάλιστα, το 1992, στα διαβόητα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το όνομα της ΠΓΔΜ, κάτω από το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική», ακούστηκαν δυνατά τέτοιες φωνές, ενώ το σενάριο διαμελισμού της ΠΓΔΜ, είχε και τότε εμφανιστεί ακριβώς όπως και τώρα.

Τέτοια σενάρια δεν είναι έξω από από τους σχεδιασμούς των ευρωατλαντικών επιτελείων.

Η ιδέα της μεγάλης Αλβανίας, ακουμπά στις πλάτες αυτών που την υποδαυλίζουν, δηλαδή των ιμπεριαλιστών, Αμερικάνων και Ευρωπαίων, ιδιαίτερα των Γερμανών. Ετσι μπορεί να χρησιμοποιείται και ως αφορμή για την «προστασία» της περιοχής με την ενίσχυση του ΝΑΤΟικού στρατού κατοχής, ή ακόμη και για νέα πολεμική επέμβαση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να μην υπάρξει νέα «αποσταθεροποίηση» όπως λένε. Στην Ελλάδα υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν την παραμονή του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια ως το μοναδικό παράγοντα σταθερότητας! Ειρωνεία ή φαρισαϊσμός; Γιατί μιλούν για παράγοντες που αποσταθεροποιούν, αυτοί που διαλύουν κράτη, αλλάζουν σύνορα, με λίγα λόγια επιβάλλουν την ιμπεριαλιστική «σταθεροποίηση» ανάλογα με τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς και συμβιβασμούς για το εδαφικό μοίρασμα της περιοχής.

Ετσι τώρα ομολογείται από τους ίδιους η άποψη περί αποτυχίας του εγχειρήματος «βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία», αλλά αυτή η δήθεν ομολογία, είναι το άλλοθι για τη νέα πιθανή πολεμική επέμβαση, στο όνομα της «προστασίας» από τον αλβανικό μεγαλοϊδεατισμό.

Ο πόλεμος λοιπόν συνεχίζεται με άλλα μέσα. Ετσι μετά τους βομβαρδισμούς ήρθε το διαβόητο «Σύμφωνο Σταθερότητας», προκειμένου να επιβάλει καθεστώτα στα Βαλκάνια υποταγμένα στις ιμπεριαλιστικές ορέξεις. Αλλά οι ασκοί του Αιόλου που υποτίθεται ότι άνοιξαν «ελεγχόμενα» με τον πρώτο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας το 1991, τώρα γίνονται ανεξέλεγκτοι, (τα γεγονότα έχουν και τη δική τους δυναμική), σε συνδιασμό με τις αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών. Και επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια σχετίζεται άμεσα με τη Ρωσία. Την οποία επίσης θα ήθελαν να μοιράσουν οι ιμπεριαλιστές, αλλά αυτό που φαίνεται να επιδιώκουν ως ρεαλιστική προοπτική είναι, μαζί με τη σταθεροποίηση του καπιταλισμού, να μην επιτρέψουν να εξελιχτεί σε ένα ισχυρό ιμπεριαλιστικό κράτος. Γιατί αυτό το πιθανό ενδεχόμενο τους είναι απευκταίο.

Στην απόφαση του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ για το Μέτωπο, γίνεται η εξής εκτίμηση:

«Οξυμένες παρουσιάζονται οι αντιθέσεις στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, στη γειτονιά μας.

Στην περιοχή των Βαλκανίων κύρια επιδίωξη των ιμπεριαλιστών είναι να διαμορφωθούν κράτη - προτεκτοράτα. Μεθοδεύεται η παραπέρα διάσπαση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, συνεχίζεται η προσπάθεια αλλαγής των συνόρων. Η Βαλκανική παραμένει πυριτιδαποθήκη. Οι κίνδυνοι αυξάνονται και από το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερός εταίρος και βοηθός της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων στην περιοχή».

Η όλη υπόθεση μυρίζει μπαρούτι. Οι ιμπεριαλιστές μοιράζουν εδαφικά τα Βαλκάνια γι' αυτό και κάνουν πόλεμο και το μοίρασμα δεν έχει τελειώσει ή μπορεί και να ξαναρχίσει. Η περιοχή έχει τεράστια γεωστρατηγική σημασία. Οχι μόνο για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό αλλά και γι' αυτόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που διαπλέκονται με όλα τα νήματα στο κουβάρι της καπιταλιστικής διεθνοποίησης, σε μια εποχή που βαθαίνει και εντείνεται, στην εποχή που οι ελευθερίες, της κίνησης κεφαλαίων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών γίνονται απόλυτες. Είναι βασικός ενεργειακός δρόμος για πολλές μορφές ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τα παράγωγά τους κλπ.) οι πηγές των οποίων βρίσκονται εν αφθονία στη Μέση Ανατολή, στη Ρωσία, την Κεντρική Ασία κλπ., αλλά και πρώτων υλών. Δίνει αφορμές, μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού, για πολεμικές συγκρούσεις και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Είναι περιοχή που «χωράει» κεφάλαια για αποκόμιση κερδών, γιατί υπάρχει παραγωγική βάση, υπέδαφος αλλά και φτηνό εργατικό δυναμικό. Μπορούν να «ανθίσουν» οι μεταφορές, οι τηλεπικοινωνίες, το τραπεζικό κεφάλαιο και άλλοι τομείς στρατηγικής σημασίας για την οικονομία.

Για όλα αυτά είναι πεδίο ανταγωνισμών που οξύνονται στο έπακρο, δημιουργώντας συνθήκες ενός νέου γύρου πολέμου, με απρόβλεπτα πιο τραγικές συνέπειες απ' αυτές των βομβαρδισμών του 1999.


Του
Στέφανου ΛΟΥΚΑ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ