Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2012 ΜΕ ΤΟ ΠΑΜΕ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΠΟΛΕΙΣ
Κάλεσμα για «"να πάρουν φωτιά" τα εργοστάσια»!

Αγωνιστικές παρεμβάσεις χτες σε Λάρισα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Νάουσα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Λάρισα
Πρόκριμα για την επιτυχία της Γενικής Απεργίας στις 26 Σεπτέμβρη αποτέλεσε η χτεσινοβραδινή συγκέντρωση αγωνιστικής διαμαρτυρίας για τα νέα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Στην κεντρική πλατεία της πόλης συγκεντρώθηκαν, κρατώντας πανό και σημαίες, εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι του νομού, διαδηλώνοντας την αγωνιστική αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, σε μια πορεία ρήξης και ανατροπής του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Λάρισας.

Στην ομιλία του ο Χρ. Καλούσης, οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, σημείωσε ότι:

  • Στο Νομό Λάρισας οι εργοδότες, αξιοποιώντας τους νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων, έχουν επιβάλει σε μια σειρά από εργασιακούς χώρους την εκ περιτροπής εργασία και τη διαθεσιμότητα, με δουλειά έως και 2 μέρες τη βδομάδα, όπως η «ΙΝΤΡΑΚΑΤ», η χαλβαδοποιία «Παπαγιάννη», η «ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ», τα έπιπλα «Παπαϊωάννου», τα έπιπλα «Κερμελιώτης», το «Alex pak», το «Σκυρόδεμα Αγιάς», ο «Τσιτσιβάς ΜΠΕΤΟΝ» κ.ά.
  • Οι μειώσεις μισθών με τη μορφή της ατομικής σύμβασης φτάνουν έως και το 53%, όπως έγινε στο εργοστάσιο «Ολυμπος» του ομίλου Σαράντη, στην «EXALCO» κατά 22%, στον «Κωτσόβολο» 12%, στα «S/M Λάρισα» 15%. Οι εργοδότες, προκειμένου να εξαναγκάσουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν αυτές τις συμβάσεις, χρησιμοποιούν κάθε είδους εκβιασμό και τρομοκρατία, από την απόλυση μέχρι και επισκέψεις στα σπίτια των εργαζομένων όπως έκανε η «ΑΛΦΑ ΓΟΥΝΤ». Μειώσεις μισθών επιβάλλουν επίσης και με τη μορφή της επιχειρησιακής σύμβασης, αξιοποιώντας τα εργοδοτικά σωματεία - σφραγίδες.

Αναφερόμενος στη Γενική Απεργία, υπογράμμισε ότι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα αποφασιστικό βήμα για να μην περάσουν οι νέες ανατροπές, να μην επιβληθούν οι νέες απαλλαγές υπέρ του κεφαλαίου. Μπροστά στη γενική απεργία - είπε - είναι ανάγκη οι εργάτες να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ «να πάρουν φωτιά τα εργοστάσια». Να παραμερίσουν τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που, στηρίζοντας τις ανάγκες της «ανταγωνιστικότητας», έβαλαν πλάτη εδώ και χρόνια για την αντεργατική επέλαση.

Σε άλλες πόλεις

Την ανάγκη να δυναμώσει - μέσα και από τη δράση για τη γενική απεργία - η πάλη για να μη μείνει κανένας αγιάτρευτος - απροστάτευτος ανέδειξε η χτεσινή κινητοποίηση που οργάνωσαν χτες βράδυ το Εργατικό Κέντρο και φορείς της Νάουσας, ενόψει της γενικής απεργίας.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία. Οι διαδηλωτές απαίτησαν να μη συγχωνευτούν και να μην κλείσουν Νοσοκομείο και ΙΚΑ, να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό όλες οι κλινικές και οι υπηρεσίες έτσι ώστε να καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με μαχητική πορεία που κατέληξε στο νοσοκομείο.

Νωρίτερα, στις 11 το πρωί, το ΕΚ Νάουσας και τα ΔΣ σωματείων και φορέων πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο ΙΚΑ. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν με την υποδιοικήτρια του ΙΚΑ ενημερώθηκαν ότι προσωρινά έχει παγώσει η απόφαση για κλείσιμο του ΙΚΑ. Οι συνδικαλιστές ξεκαθάρισαν πως θα εμποδίσουν κάθε προσπάθεια κλεισίματος του ΙΚΑ και ανακοίνωσαν κλιμάκωση των αγώνων τους.

Στην Ξάνθη, ο εργαζόμενος λαός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Λαϊκής Επιτροπής και συμμετείχε στο συλλαλητήριο που έγινε χτες το απόγευμα ενάντια στα νέα μέτρα που γυρνούν τους εργαζόμενους στην εποχή του σκλαβοπάζαρου, στην ασταμάτητη δουλειά ήλιο με ήλιο. Σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι η Λαϊκή Επιτροπή Ξάνθης προγραμματίζει κινητοποίηση στην αντιπεριφέρεια με αίτημα την άμεση επίλυση του προβλήματος της μετακίνησης των μαθητών.

Στην Αλεξανδρούπολη, χτες το πρωί, η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΟΠΥΥ. Απαίτησε δημόσια δωρεάν Υγεία - Πρόνοια και φάρμακα για όλους, άμεση επαρκή χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ από το κράτος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ