Πέμπτη 20 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΚΕ
Να καταργηθούν τα δίδακτρα στα Δημόσια ΙΕΚ

Κατέθεσε Ερώτηση στον υπουργό Παιδείας

Ερώτηση προς τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αθλητισμού και Πολιτισμού, Κ. Αρβανιτόπουλο, με θέμα τα δίδακτρα με τα οποία επιβαρύνονται οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες των Δημοσίων ΙΕΚ, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη και Θεοδόσης Κωνσταντινίδης. Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν την κατάργηση των διδάκτρων που οι σπουδαστές υποχρεώνονται να καταβάλουν στην αρχή κάθε εξαμήνου και ανέρχονται σε 367 ευρώ, ενώ είναι διπλάσια (734 ευρώ) για τους αλλοδαπούς σπουδαστές. Επίσης, ζητούν να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνηση των σπουδαστών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

«Οι σπουδαστές των Δημοσίων ΙΕΚ καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 367 ευρώ (734 ευρώ για τους μετανάστες σπουδαστές) ως προϋπόθεση για να εγγραφούν στη σχολή. Η πλειοψηφία των σπουδαστών είναι παιδιά από εργατικές, λαϊκές οικογένειες που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, ανεργίας, απλήρωτης δουλειάς, μόνιμης ανασφάλειας.

Από την περσινή χρονιά οργανώθηκαν κινητοποιήσεις από επιτροπές αγώνα, συλλόγους Δημοσίων ΙΕΚ για να μην αποβληθεί κανένας σπουδαστής που δεν έχει να πληρώσει τα δίδακτρα. Η απάντηση του υπουργείου, των διευθυντών των σχολών Δημοσίων ΙΕΚ ήταν ότι οι σπουδαστές που δεν έχουν καταβάλει την απόδειξη πληρωμής από τον αντίστοιχο τραπεζικό οργανισμό διαγράφονται "αυτόματα" από τους καταλόγους των Δημοσίων ΙΕΚ. Τα διάφορα προγράμματα επιδότησης των σπουδαστών μέσω του ΕΣΠΑ, όπως το λεγόμενο "κουπόνι κατάρτισης" δεν μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των σπουδαστών στα Δημόσια ΙΕΚ. Ακόμα και όσοι σπουδαστές έγιναν δεκτοί στο πρόγραμμα δεν έχουν πάρει ακόμα την επιδότηση για το προηγούμενο εξάμηνο.

Την ίδια στιγμή καλούνται να πληρώσουν τα αναλώσιμα, τις μετακινήσεις. Η κατάσταση είναι πιο εκρηκτική για τους σπουδαστές από την επαρχία που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους. Παράλληλα, στην πλειοψηφία των ΙΕΚ υπάρχουν ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή, πολλοί χώροι δεν έχουν θέρμανση, οι καθηγητές παραμένουν απλήρωτοι.

Μπαίνουν όροι και φραγμοί στους σπουδαστές ακόμα και για αυτή την ψευτοκατάρτιση.

Ερωτάται ο Υπουργός:

Τι μέτρα θα πάρει για την κατάργηση των διδάκτρων στα Δημόσια ΙΕΚ, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παρακολούθηση της σχολής από όλους τους σπουδαστές.

Τι μέτρα θα πάρει για την εξασφάλιση της δωρεάν μετακίνησης όλων των σπουδαστών με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σοβαρή καταγγελία από μαθητές του ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ στην Πάτρα (2020-06-19 00:00:00.0)
Αμφίβολες υποσχέσεις με ημερομηνία λήξης (2013-07-20 00:00:00.0)
Οργανώνονται ενάντια στις απειλές (2013-03-20 00:00:00.0)
Σήμερα η κινητοποίηση των σπουδαστών στα δημόσια ΙΕΚ (2012-10-31 00:00:00.0)
Κατάρτιση για τις ανάγκες του κεφαλαίου (2004-01-04 00:00:00.0)
Ασύδοτοι οι σχολάρχες (1998-06-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ