Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ
Μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα

Μαζικότητα, δυναμισμός και ένταση χαρακτήρισαν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και στην Κρήτη

Από τα Χανιά έως τον Αγιο Νικόλαο χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, φοιτητές και μαζικοί φορείς έστειλαν χτες μήνυμα κλιμάκωσης του αγώνα για να αποκρουστεί η αντιασφαλιστική λαίλαπα. Με ιδιαίτερα μαζικές και μαχητικές συγκεντρώσεις, πορείες και συμβολικές καταλήψεις νομαρχιών, περιφερειών και επαρχιών, έκαναν σαφές ότι «δε θα επιτρέψουν» τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και έκλεισαν νέο αγωνιστικό ραντεβού για την ημέρα της Πρωτομαγιάς.

Ηράκλειο

Χιλιάδες εργαζόμενοι, συνταξιούχοι και νέοι πραγματοποίησαν μαζική και μαχητική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, αλλά και πορεία με βασικά συνθήματα την κλιμάκωση του αγώνα για να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης.

Από τα ξημερώματα, μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, περιφρουρώντας την απεργία, βρέθηκαν έξω από το σούπερ μάρκετ «Μαρινόπουλος», όπου βασιλεύει η τρομοκρατία και οι απολύσεις. Εκεί, με ντουντούκα και προκηρύξεις, καλούσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στην απεργία. Η κίνηση αυτή είχε την ανταπόκριση των εργαζομένων, κάτι που φόβισε την εργοδοσία, η οποία κάλεσε την αστυνομία για να διώξει τους «ενοχλητικούς». Η κίνηση αυτή απέτυχε, καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων πήγαν στη συγκέντρωση και συμμετείχαν στην απεργία.

Μαζική ήταν και η προσυγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα και η πορεία που έγινε προς την κεντρική συγκέντρωση, ενώ στην κεφαλή της υπήρχε μια αυτοσχέδια κρεμάλα σαν αυτή που έχει στήσει η κυβέρνηση για την Κοινωνική Ασφάλιση. Παραφωνία στη συγκέντρωση ήταν η ομιλία του προέδρου του ΕΚ Ηρακλείου Μ. Σκουλατάκη, οποίος υποστήριξε ότι μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης δημιουργούνται προϋποθέσεις για «κοινωνικό διάλογο».

Η μαχητική πορεία που ακολούθησε μετά τη συγκέντρωση είχε πρώτο σταθμό τη Νομαρχία, όπου κάηκε η αυτοσχέδια κρεμάλα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Επόμενος σταθμός ήταν ένα στύλος της ΔΕΗ, όπου η αστυνομία έχει στήσει κάμερα «παρακολούθησης». Εκεί, ένας εργαζόμενος ανέβηκε και την ξήλωσε εν μέσω συνθημάτων όπως «η τρομοκρατία δε θα περάσει». Ενταση δημιουργήθηκε στην τελευταία στάση στην Περιφέρεια, όπου, αν και ήταν γνωστό ότι θα πάει αντιπροσωπεία των εργαζομένων στον περιφερειάρχη, αυτός φρόντισε να ...λείπει. Οταν μετά από λίγη ώρα εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης, οι διαδηλωτές άρχισαν να τον αποδοκιμάζουν και απαίτησαν να γίνει κατάληψη του κτιρίου. Κάτι, που τελικά έγινε και διήρκεσε δύο ώρες. Στο τέλος της κατάληψης, δόθηκε νέο ραντεβού για την Πρωτομαγιά, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Λιονταριών.

Χανιά

Μία από τις μαζικότερες συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκε και στα Χανιά, όπου χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά μέτρα. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚ Μ. Χαριτάκης, τα μέλη του τοπικού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μ. Νταγκουνάκης και Ν. Μπαγάκης, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Π. Κουκλάκης και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στη συνέχεια, έγινε αγωνιστική πορεία στο κέντρο της πόλης, που κατέληξε στη Νομαρχία, όπου επιδόθηκε το ψήφισμα της συγκέντρωσης και ανανεώθηκε το ραντεβού για την Πρωτομαγιά, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Αγοράς.

Ρέθυμνο

Μαζική και μαχητική συγκέντρωση και πορεία έγινε στο Ρέθυμνο με συμμετοχή χιλιάδων εργαζόμενων από όλους τους χώρους, που διατράνωσαν την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιασφαλιστική λαίλαπα. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Α. Ορφανός εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση και ο πρόεδρος του ΕΚ Χ. Σφακιανάκης. Στη συνέχεια, έγινε πορεία προς τη Νομαρχία, όπου κατατέθηκε ομόφωνο ψήφισμα της συγκέντρωσης και δόθηκε ραντεβού για νέα αγωνιστική παρουσία την Πρωτομαγιά, στις 10 το πρωί, στην κεντρική πλατεία.

Αγιος Νικόλαος

Με μεγάλη συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, έστειλαν μήνυμα αντίστασης στα μέτρα της κυβέρνησης εργαζόμενοι και φορείς της πόλης. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΚ Γ. Κατρίνης και εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γ.Μεθυμάκης, οι οποίοι έκαναν νέο αγωνιστικό κάλεσμα για την ημέρα της Πρωτομαγιάς, στις 10 το πρωί, στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Ιεράπετρα

Εργαζόμενοι και φορείς της περιοχής πραγματοποίησαν δυναμική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης, δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στα σχέδια διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Π. Δασκαλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον νοσοκομείο, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι σωματείων και φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ