Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Σχέδιο διάσπασης του λαϊκού κινήματος!

Συντονισμένη επιχείρηση ξεκινά από την κυβέρνηση με στόχο να σύρει πάση θυσία το συνδικαλιστικό κίνημα σε ένα σικέ «διάλογο» της απάτης και των παρασκηνίων ώστε να καταφέρει να το «σαλαμοποιήσει» και αξιοποιώντας την τακτική του «διαίρει και βασίλευε» να επαναφέρει τα αντιασφαλιστικά μέτρα που αναγκάστηκε προς προς το παρόν να τα βάλει στο ψυγείο, όχι φυσικά γιατί τα απεμπόλησε, αλλά για να τα σερβίρει αργότερα...

Ο κυβερνητικός αυτός αντιπερισπασμός, κρίνεται πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαίος, διότι: Αφ' ενός, η κυβέρνηση βρίσκεται εκτεθειμένη απέναντι στο λαό με οφθαλμοφανέστατο το πολιτικό κόστος που καλείται να επωμιστεί λόγω των επιλογών της, αφ' ετέρου, είναι εξίσου εκτεθειμένη στην ολιγαρχία μια και δεν κατάφερε να εκπληρώσει με ανέφελο τρόπο τις υποχρεώσεις της απέναντί της.

Κ.Σημίτης: «Σας κατανοώ»!

Η βαριά κατάσταση στο εσωτερικό της κυβέρνησης αποτυπώθηκε προχτές στο Υπουργικό Συμβούλιο. Με τα ίδια ακριβώς λόγια, ο πρωθυπουργός μίλησε χτες και δημοσίως από το βήμα της Συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο Κ. Σημίτης ποιούμενος την ανάγκη φιλοτιμία ισχυρίστηκε ότι η στροφή της κυβέρνησης οφείλεται στο γεγονός πως... αντιλήφθηκε ότι «η πρότασή της αντί να συμβάλει στον κοινωνικό διάλογο, τον παρεμποδίζει» και ως εκ τούτου, επειδή επιθυμεί «μια συγκροτημένη συζήτηση» και «διάλογο εφ' όλης της ύλης, χωρίς προαπαιτούμενα», γι' αυτό «θα εξετάσει εξαρχής τις προτάσεις και σκέψεις που θα υποβληθούν». Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε, επίσης, ότι «η ανησυχία των εργαζόμενων και το βάρος της αβεβαιότητας... μου είναι κατανοητά»!

Στη συνέχεια έριξε όλο το βάρος στη διαφήμιση τής «όσο γίνεται μεγαλύτερης συναίνεσης», ενώ επιδόθηκε στις γνωστές αναφορές περί «ύπαρξης προβλήματος» στο ασφαλιστικό που «πρέπει να λυθεί τώρα» και - πάντα - στο όνομα της «κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά και της αλληλεγγύης των γενεών», γιατί - κατά τη συνήθη κινδυνολογία - η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων θα οδηγήσει σε «πιο επώδυνες προσαρμογές»...

Ρέππας: Ο,τι πουν οι εργαζόμενοι, αρκεί να συμφωνούν με εμάς!

Αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ξεδίπλωσε ευρύτερα το περίγραμμα της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Οσον αφορά τη «νέα θέση» της κυβέρνησης, προσδιορίστηκε από τον Δ. Ρέππα ως εξής: «Επιθυμούμε - όπως είπε - να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε επίκληση διαδικαστικών προσχημάτων από άλλους, προκειμένου να παρεμποδίσουν το διάλογο» και «καταθέτουμε την πρόταση να προσέλθουν στο διάλογο όλοι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι έχουν τεκμηριωμένες προτάσεις».

Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια, το ύφος του υπουργού δεν άφησε αμφιβολίες και για τη «φάβα» και για το «λάκκο»: Τη στιγμή που υποτίθεται γινόταν αποδεκτό ένα πλαίσιο διαλόγου που θα το ορίσουν οι εργαζόμενοι, ο Δ. Ρέππας μιλούσε για «επίκληση διαδικαστικών προσχημάτων» εκ μέρους του συνδικαλιστικού κινήματος και με έναν έντονα απαξιωτικό τόνο συμπλήρωσε: «Καλούμε όλους εκείνους που διατυπώνουν τις προτάσεις τους δεξιά και αριστερά να καταθέσουν και να διατυπώσουν τις απόψεις τους, στο πλαίσιο ενός συντεταγμένου, οργανωμένου κοινωνικού διαλόγου»...

Οσο για το τι προσδοκά η κυβέρνηση από αυτό το «διάλογο», ήταν αποκαλυπτικός: Οι θέσεις των εργαζομένων είπε θα υιοθετηθούν μόνο «εφόσον οδηγήσουν σε ένα αποτέλεσμα που όλοι επιθυμούμε». Και αυτό είναι φυσικά κάτι που θα το κρίνει η κυβέρνηση...

«Διαίρει και βασίλευε»

Η πιο σημαντική ίσως αποστροφή των χτεσινών δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν εκείνη που κατέστησε διάφανη την πρόθεση της κυβέρνησης να απομονώσει κομμάτια του λαϊκού κινήματος με στόχο τη διάσπασή του:

«Αντιμετωπίζουμε προβλήματα, επειδή υπάρχει σύγχυση, υπάρχει παρανόηση», είπε ο Δ. Ρέππας και συνέχισε: «Πολλοί που δεν τους αφορούν αυτά τα μέτρα, θεωρούν ότι τους αφορούν και θίγονται κιόλας»... Προσδιόρισε μάλιστα ότι μεταξύ αυτών είναι οι αγρότες και οι συνταξιούχοι! «Ολη αυτή η σύγχυση που έχει δημιουργηθεί, εκ των πραγμάτων αποτελεί ένα πρόβλημα» και πρέπει να λυθεί, κατέληξε...

Διαψεύδουν παραίτηση Γιαννίτση

Από τη χτεσινή προπαγάνδα δεν έλειψε και η δοκιμασμένη συνταγή της αναζήτησης διαφυγής με την αναζωπύρωση κάλπικων δικομματικών καβγάδων. Για το λόγο αυτό ο Δ. Ρέππας δεν παρέλειψε να μιλήσει για τη ΝΔ, που όπως είπε «δεν έχει προτάσεις... διαχειρίζεται το "τίποτα" της πολιτικής της... και είναι "κόμμα περιορισμένης ευθύνης"».

Οσο για την έντονη φημολογία περί παραίτησης Γιαννίτση, ο Δ. Ρέππας προσπάθησε να τη διαψεύσει κατηγορηματικά, λέγοντας ότι ο υπουργός «ασφαλώς και έχει την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού και όλων μας», ενώ πρόσθεσε ότι (στη συνάντηση που είχε χτες το πρωί με τον πρωθυπουργό) «ούτε υπέβαλε, ούτε τέθηκε ποτέ τέτοιο θέμα, ούτε καν εμμέσως».

Κατά αντίστοιχο τρόπο ο Δ. Ρέππας διέψευσε ότι στο προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο υπήρξε επεισόδιο μεταξύ της Β. Παπανδρέου με τον Γ. Παπαντωνίου όταν εκείνος αρνήθηκε να εντάξει κονδύλια στον προϋπολογισμό για προσλήψεις προσωπικού στους δήμους και η πρώτη φέρεται να τον επέκρινε για την τροπή που πήρε το ασφαλιστικό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ