Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΝΟΙΑ
Ολοι οι δρόμοι οδηγούσαν στη διαδήλωση

Ολη η Αθήνα μια φωνή. Απ' άκρη σ' άκρη. Από νωρίς το πρωί. Σ' όλους τους δρόμους που πήγαιναν προς το κέντρο της πόλης. Προσυγκεντρώσεις είχαν ονομαστεί. Εγιναν κανονικές συγκεντρώσεις με τα ειδικά χαρακτηριστικά τους. Κι ύστερα απλά ενώθηκαν με το μεγάλο ποτάμι της οργής και της απόφασης.

Αν και το «ραντεβού» των απεργών για την προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας ήταν στις 9.30 το πρωί, πλήθος εργαζόμενων μίση ώρα πριν, άρχισε να μαζεύεται εκεί. Τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, επαγγελματοβιοτέχνες, δημόσιοι υπάλληλοι, φοιτητές, μαζικοί φορείς και Επιτροπές Αγώνα, βρέθηκαν μαζί, με απλωμένα τα πανό και κυρίαρχα αιτήματα για δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και λαϊκή αντεπίθεση τώρα.

Στα πηγαδάκια που είχαν στηθεί μεταξύ των εργαζομένων ήταν φανερή η απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα, για να πάρουν ανθρώπινη σύνταξη πριν πεθάνουν και να «χαρούν τη ζωή», όπως έλεγαν κάποιοι χαρακτηριστικά. Θέμα των συζητήσεων η «τελευταίας στιγμής» ανακοίνωση της κυβέρνησης για «πάγωμα» των μέτρων, για να κάμψει την αγωνιστικότητα του κόσμου. Κάτι που, όπως τονιζόταν, δεν «πέρασε».

Πρώτο ξεδιπλώθηκε το πανό του ΠΑΜΕ με σύνθημα «Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Λαϊκή αντεπίθεση τώρα. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση» και ακολουθούσε η ΕπιτροπήΑγώνα εργαζομένων στην Ολυμπιακή Αεροπορία, με σύνθημα ενάντια στην κατεδάφιση του Ασφαλιστικού και στον «κοινωνικό διάλογο». Για ενιαία εργατική απάντηση ενάντια στην αντιασφαλιστική επιδρομή καλούσε το πανό της Επιτροπής Αγώνα μαζικών φορέων και Σωματείων της Καλλιθέας. Ευφάνταστο και το ταμπλό του Σωματείου Βιοτεχνών Ταπετσαρίας Επίπλων με ζωγραφισμένο ένα φέρετρο και αίτημα «Οχι από τη δουλιά στον τάφο». Σε πανεργατικό αγώνα καλούσαν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, ενώ η επιτροπή νέων εμποροϋπαλλήλων «δε ζητούσαν πολλά τα ήθελαν όλα». Χαρακτηριστικό της απόφασης: Στο σύγχρονο γκέτο του «Χόντου», δίπλα στο χώρο της προσυγκέντρωσης, μόνο 4 από τις εκατοντάδες εργαζόμενες υπό τον τρόμο της απόλυσης, πήγαν μετά τις 12 να πιάσουν δουλιά.

Με τη δική τους ξεχωριστή νεανική ζωντάνια βροντοφώναξαν τα μπλοκ των φοιτητών «Κλιμάκωση και αγώνας πανεργατικός θα είναι η απάντηση από εδώ και εμπρός στο τέλος της προσυγκέντρωσης».

Με πάθος και δύναμη ξεκίνησε η πορεία από την Ομόνοια, μέσω της Γ` Σεπτεμβρίου. «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη», «Ενα δρόμο έχουμε μια επιλογή όχι στη συναίνεση και την υποταγή», «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», ακούστηκε σε όλο το τετράγωνο. Η πορεία πριν φτάσει στην πλατεία Κάνιγγος στην κεντρική προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ, συναντήθηκε και «στάθηκε», χειροκροτώντας μπροστά στην πορεία των ατόμων με ειδικές ανάγκες που με τη δική τους ξεχωριστή δύναμη φώναζαν για καλύτερη Υγεία και Πρόνοια.

Η προσυγκέντρωση δεν μπόρεσε ποτέ να μπει στην πλατεία Κάνιγγος, καθώς ήταν ήδη ασφυκτικά γεμάτη όπως και η Πατησίων. Ετσι, μέσω των οδών Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας κατευθύνθηκε στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας όπου συναντήθηκε με άλλους εργαζόμενους που είχαν κλείσει πιο νωρίς την είσοδο του Πεδίου του Αρεως και μαζί φώναξαν «Συνδικάτα ταξικά, όχι κυβερνητικά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ