Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πρωτόγνωρη μαζικότητα και απαίτηση συνέχειας

Σ' όλες τις πόλεις της Πελοποννήσου διαδήλωσαν οι κάτοικοι μαχητικά, αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τους αγώνες

Μια λαοθάλασσα με παλλαϊκά χαρακτηριστικά, που απλώθηκε από την άκρη της Ηπείρου μέχρι τον Κάβο Μαλιά, παρέσυρε στο διάβα της τα κυβερνητικά μέτρα - «λαιμητόμο» για την «Κοινωνική Ασφάλιση και έθεσε τη βάση για τη διεκδίκηση των νέων κατακτήσεων της εργατικής τάξης. Ηταν τέτοιος ο όγκος, ο παλμός και η μαχητικότητα των διαδηλώσεων στα πλαίσια της προχτεσινής πανελλαδικής απεργίας, που ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, καθώς σε όλες τις πόλεις η εκτίμηση των διοργανωτών είναι πως ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις μετά τη μεταπολίτευση. Η μαζική λαϊκή αφύπνιση και αγωνιστικότητα έδωσε το έναυσμα συνέχισης και κλιμάκωσης της πάλης, για νέα δικαιώματα, τα οποία θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης, Υγείας και Πρόνοιας.

Πάτρα

Βούλιαξε η Πάτρα στη μεγαλύτερη απεργιακή συγκέντρωση και πορεία μετά τη μεταπολίτευση με τη συμμετοχή εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμποροϋπαλλήλων, συνταξιούχων, ανέργων, μαθητών, φοιτητών, όλου του λαού. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν από το πρωί στην προσυγκέντρωση της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών στην πλατεία Γεωργίου και φωνάζοντας συνθήματα «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Κλιμάκωση και αγώνας πανεργατικός θα 'ναι η απάντηση από εδώ και μπρος» κατευθύνθηκαν προς την πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, όπου ήταν και η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση.

Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο Αντρέας Αντωνόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής, ο οποίος τόνισε ότι είναι ανάγκη οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν δικαιώματα τέτοια, που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους και πως αυτό θα γίνει μόνο με την κλιμάκωση του αγώνα. Υπογράμμισε επίσης την απάτη του «κοινωνικού διαλόγου», τον οποίο επιθυμεί η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει σαν όχημα για να κατεδαφίσει την Κοινωνική Ασφάλιση. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του συνδικαλιστή ξεδιπλώθηκε ένα τεράστιο πανό με την υπογραφή του ΠΑΜΕ που κάλυψε το κτίριο του Εργατικού Κέντρου και έγραφε: «Δε θα περάσουν. Κλιμακώνουμε».

Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας, με τα συνθήματα του ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης να κυριαρχούν σε όλο το μήκος της πορείας. Κυρίαρχη θέση όλων των διαδηλωτών ήταν ο αγώνας να συνεχιστεί μέχρι την τελική νίκη. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που θα γίνει στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου.

Αίγιο

Πλημμύρισε η πλατεία της Αγίας Λαύρας από τη συμμετοχή των εργαζομένων, των αγροτών, των επαγγελματοβιοτεχνών, σε μια πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Αιγίου απεργιακή συγκέντρωση. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα «Ασφάλιση δημόσια και κοινωνική, κόντρα στη λιτότητα και την υποταγή».

Κόρινθος

Μαζική ήταν η πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης που έγινε με τη συμμετοχή των εργαζομένων από όλους τους κλάδους. Οι διαδηλωτές διατράνωσαν την απαίτησή τους η Κοινωνική Ασφάλιση να αναβαθμιστεί, έτσι ώστε να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και αποδοκίμασαν οποιαδήποτε μορφή διαλόγου που προτείνει η κυβέρνηση. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που θα γίνει στα Περιβολάκια στις 10 π.μ. Επίσης απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στο Λουτράκι και το Κιάτο.

Πύργος

Σε συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας προχώρησαν οι διαδηλωτές στον Πύργο. Είχε προηγηθεί απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία και πορεία στους δρόμους της πόλης με τη συμμετοχή και των αγροτών με απόφαση των αγροτικών συλλόγων. Στην Αμαλιάδα, επίσης, μετά την πορεία έγινε συμβολική κατάληψη του ΙΚΑ.

Καλαμάτα

«Δε θα περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης». Αυτό το μήνυμα έστειλαν οι χιλιάδες διαδηλωτές στην απεργιακή συγκέντρωση, που έγινε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας με τη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, φοιτητών, μαθητών. Ακολούθησε μαχητική πορεία στο ΙΚΑ και στη Νομαρχία με τους διαδηλωτές να απαιτούν Κοινωνική Ασφάλιση με δημόσιο χαρακτήρα. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που θα γίνει στην πλατεία της 23ης Μάρτη στις 10 π.μ.

Σπάρτη

Οι εργαζόμενοι της Σπάρτης ξεκινώντας από το Εργατικό Κέντρο πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα «με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση δεν είναι για παζάρια και διάλυση», «ο διάλογος είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη». Η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση καλεί στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που θα γίνει στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης στις 10 π.μ.

Τρίπολη

Δε θα περάσουν οι ελιγμοί της κυβέρνησης. Αυτή ήταν η κοινή πεποίθηση των διαδηλωτών που σε μια μαχητική πορεία που έγινε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έκαναν καθαρό πως δε θα περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης. Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών καλεί στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που θα γίνει έξω από το Εργατικό Κέντρο στις 10 π.μ.

Ναύπλιο

Μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έγινε από εκατοντάδες λαού και διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών. Το κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «ένα δρόμο έχουμε μια επιλογή, όχι στη συναίνεση και την υποταγή». Η Συντονιστική Επιτροπή καλεί στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που θα γίνει στο θεατράκι του ΟΣΕ στις 10 π.μ. Στο Αργος έγινε επίσης απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλες οι συγκεντρώσεις παντού (2002-05-02 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις σε όλες τις πόλεις (2001-05-15 00:00:00.0)
Ενα το σύνθημα: Ενταση του αγώνα (2001-05-02 00:00:00.0)
Μαζικά στην αντεπίθεση! (2001-04-28 00:00:00.0)
Εντονη συσπείρωση και πάλη (2001-04-28 00:00:00.0)
Το σύνολο των δυνάμεων στη μάχη (2001-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ