Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ενα το σύνθημα: Ενταση του αγώνα

Απ' άκρη σ' άκρη, η δυτική Ελλάδα, η Πελοπόννησος και τα νησιά του Ιονίου διαδήλωναν

Οι εργαζόμενοι της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας, των Ιονίων Νήσων και της Πελοποννήσου τίμησαν ταξικά και ενωτικά την Πρωτομαγιά. Με μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις και μαχητικές πορείες, οι εργαζόμενοι, κάτω από τα ταξικά συνθήματα και τα λάβαρα του ΠΑΜΕ, έδωσαν το έναυσμα να ενταθεί ο αγώνας για την απόσυρση των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης και να προσανατολιστεί ακόμα πιο αποφασιστικά η πάλη σε αιτήματα και στόχους, που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων. Μέχρι την επόμενη απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάη, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν ενεργό μέρος σε μαζικές διαδικασίες στα σωματεία, στους χώρους δουλιάς, ώστε μαζικά και συλλογικά να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

Πάτρα: Μεγαλειώδης ήταν η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργίου, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών με τη συμμετοχή εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, εμποροϋπαλλήλων, συνταξιούχων, ανέργων, μαθητών, φοιτητών. Την ώρα που η καρδιά των ταξικών δυνάμεων χτυπούσε στην πλατεία Γεωργίου, η «επικοινωνιακή πολιτική» του Λαλιώτη έπεφτε στο κενό, καθώς η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ) ήταν μάλλον ...πρωταπριλιάτικη φάρσα. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, τους γύρισε την πλάτη και οι μόνοι που «παρέστησαν στη φάρσα» ήταν τα γνωστά «παιδιά» του Λαλιώτη, που με την παρουσία τους πρόσφεραν για μια ακόμα φορά άλλοθι στους «αγωνιστές» των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΕΑΜ να συνεχίζουν να διαλαλούν τις «επαναστατικές» τους κορόνες.

Στην ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Δημήτρης Αγγελόπουλος τόνισε την ανάγκη κλιμάκωσης της πάλης των εργαζομένων μέχρι την τελική νίκη και προειδοποίησε το λαό να μην παρασυρθεί από τους ελιγμούς και τις παραπλανητικές κινήσεις της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Στη συνέχεια, το λόγο πήρε το μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Φώτης Κατσικαρώνης, που σημείωσε πως τα προβλήματα της ανεργίας και όχι μόνο, που αντιμετωπίζει η Πάτρα, επιβάλλουν στο συνδικαλιστικό κίνημα να διεκδικήσει νέα δικαιώματα, τα οποία θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων στους χώρους εργασίας, στον τομέα της συνταξιοδότησης, της Υγείας και της Πρόνοιας. Να σημειωθεί ότι και οι δύο ομιλητές, στις ομιλίες τους, εκφράσανε την ταξική τους αλληλεγγύη στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και κατήγγειλαν τη στάση, τόσο της ΕΕ και των ΗΠΑ, όσο και της κυβέρνησης. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αλέξανδρος Λώλος από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των ΕΒΕ, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα κοινού μετώπου για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με το πανό του ΠΑΜΕ «Αυτός ο αγώνας είναι η αρχή. Ερχεται το μέτωπο για την ανατροπή» να δεσπόζει στην κορυφή της πορείας και φωνάζοντας συνθήματα «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Κλιμάκωση και αγώνας πανεργατικός θα 'ναι η απάντηση από εδώ και μπρος», κάλεσαν τους εργαζόμενους να προετοιμάσουν συστηματικά με καθημερινές πρωτοβουλίες και κινητοποιήσεις τη νέα 24ωρη απεργία στις 17 του Μάη.

Αίγιο: Την ώρα που η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών τιμούσε τους αγώνες της εργατικής τάξης, με συγκέντρωση στην πλατεία της Αγίας Λαύρας και πορεία στους δρόμους της πόλης, καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, ο Δήμος του Αιγίου καλούσε τους δημότες του να τιμήσουν την Πρωτομαγιά, φτιάχνοντας το μεγαλύτερο στεφάνι στα χρονικά της πόλης.

Κόρινθος: Μαζική ήταν η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στα Περιβολάκια. Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, όπου κυριαρχούσε το σύνθημα «Ασφάλιση δημόσια και κοινωνική, κόντρα στη λιτότητα και την υποταγή».

Πύργος: Μεγάλη ήταν η συγκέντρωση στην πλατεία του ΟΤΕ, που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο του Αγωνιστή και όλοι μαζί τραγούδησαν το «Επέσατε θύματα».

Καλαμάτα: Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών στη συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία της 23ης Μάρτης με τη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, φοιτητών, μαθητών. Ακολούθησε μαχητική πορεία προς το λιμάνι της πόλης, όπου τίμησαν τους λιμενεργάτες που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς την ημέρα της απεργιακής Πρωτομαγιάς του 1934.

Τρίπολη: Συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και ακολούθησε πορεία προς το Μάη - Θανάση, για να τιμήσουν τους αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς την Πρωτομαγιά του 1944.

Ναύπλιο: Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών στο θεατράκι του ΟΣΕ, το κεντρικό σύνθημα των εργαζομένων ήταν «Ενα δρόμο έχουμε μια επιλογή, όχι στη συναίνεση και την υποταγή». Στη συνέχεια, ακολούθησε μουσική εκδήλωση. Στο Αργος έγινε, επίσης, πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Κεφαλλονιά: Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Κεφαλλονιάς μπροστά από το ΕΚ, οι εργαζόμενοι τίμησαν τους Σταύρο Μπουρμπούλη και Χριστόφορο Παπανικολάτο - είχαν διατελέσει πρόεδροι του ΕΚ Κεφαλλονιάς - που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς το 1944, ενώ έγιναν τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης πλάκας προς τιμήν τους. Στη συνέχεια, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού, με κατάληξη το μνημείο του Μαρίνου Αντύπα, όπου κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια.

Ζάκυνθος: Μαχητική και μαζική πορεία στους κεντρικούς δρόμους του νησιού διοργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Ζακύνθου μαζί με το Παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Οι εργαζόμενοι, φωνάζοντας συνθήματα «Με αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και διάλυση», «Ο διάλογος είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού για την απεργία στις 17 Μάη.

Κέρκυρα: Σε μια μεγάλη συγκέντρωση μπροστά από το ΕΚ που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο του νησιού και ακολούθησε μαχητική πορεία στους κεντρικούς δρόμους, διατρανώθηκε η απαίτηση των εργαζομένων να συνεχιστεί ο αγώνας μέχρι τη νίκη.

Λευκάδα: Μαχητική πορεία, που διακρίθηκε για τον παλμό της, έγινε στους κεντρικούς δρόμους του νησιού, την οποία διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο μαζί με μαζικούς φορείς, στα πλαίσια της πρωτομαγιάτικης απεργίας. Το βράδυ ακολούθησε συναυλία στην κεντρική πλατεία με τον Σπύρο Σαμοΐλη.

Γιάννενα: Μεγάλη προσυγκέντρωση στο Ρολόι έκανε η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών και Σωματείων και με πορεία κατευθύνθηκε στην κεντρική συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Γιόσεφ Ελιγιά. Μετά από μια μαχητική και μαζική πορεία που ξεκίνησε από το ΕΚ Γιόσεφ Ελιγιά, οι διαδηλωτές κατέθεσαν λουλούδια στο μνημείο των πεσόντων της πόλης. Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε για την απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάη.

Αρτα: Μαζική συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης έκαναν οι εργαζόμενοι, διαδηλώνοντας την αντίδρασή τους στην αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Κεντρικό σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «Κλιμάκωση και αγώνας πανεργατικός θα 'ναι η απάντηση από εδώ και μπρος».

Πρέβεζα: Δυναμική ήταν η συγκέντρωση στο ΚΤΕΛ που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών και με πορεία κατευθύνθηκαν στη Θεοφάνειο. Νωρίτερα, μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής είχαν καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Κάππα.

Ηγουμενίτσα: Μαζική ήταν η συγκέντρωση που έγινε στην κεντρική πλατεία της πόλης από το Εργατικό Κέντρο, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Η κατάληξη της πορείας έγινε στο μνημείο πεσόντων της πόλης με κατάθεση στεφανιών.

Αγρίνιο: Μεγάλη συγκέντρωση έγινε μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου που οργάνωσε το τελευταίο και στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική διαδήλωση στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με συνθήματα που απαιτούσαν την κλιμάκωση του αγώνα. Νωρίτερα, είχε προηγηθεί κατάθεση στεφανιών στο μνημείο πεσόντων των καπνεργατών που σκοτώθηκαν το 1826. Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έγινε και στην Αμφιλοχία, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ