Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΕΣΒΟΣ
Δεν τρέφουμε αυταπάτες, συνεχίζουμε!

«Μ' αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση» το σύνθημα που κυριάρχησε στον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, στη Λέσβο. Οι εργαζόμενοι από νωρίς συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Σαπφούς της Λέσβου, για να διατρανώσουν τη θέλησή τους να παλέψουν με «νύχια και με δόντια» ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης, στην ανεργία, ενάντια στην τρομοκρατία, στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, στο ΝΑΤΟ.

Την ενίσχυση των καπιταλιστών από τη μία και την αφαίρεση των κοινωνικών κατακτήσεων από την άλλη, επεσήμανε στο χαιρετισμό του ο Ν. Γιαναλής, δήμαρχος Μυτιλήνης και Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα για την επιβίωση της Λέσβου. «Ολοι πρέπει ν' αγωνιστούμε για να μην περάσουν τα μέτρα της κατεδάφισης της κοινωνικής ασφάλισης», τόνισε. Εκ μέρους του ΝΤ Λέσβου της ΑΔΕΔΥ μίλησε ο Η. Κουντουρέλλης τονίζοντας ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους σε θέση μάχης. «Πριν δέκα χρόνια δυνάμεις της οπισθοδρόμησης πέτυχαν την ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών, υποσχόμενοι απασχόληση, ελευθερίες. Εγινε ακριβώς το αντίθετο: περισσότερη ανασφάλεια, φτώχεια, πόλεμοι», συνέχισε. Υπογράμμισε επίσης την απόρριψη της πολιτικής της κυβέρνησης από τους δημόσιους υπάλληλους, την ανάγκη να μην προσέλθει το συνδικαλιστικό κίνημα στο τραπέζι του «διαλόγου». Τέλος, κάλεσε εργάτες, εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες - εμπόρους, μαζί ενωμένοι ν' αγωνιστούν για να πετύχουν το δίκιο τους.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δ. Σιαμέτης, Πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Ανάμεσα στ' άλλα επεσήμανε τη στάση της κυβέρνησης στο Γιουγκοσλαβικό και την πλήρη υποταγή της στο ΝΑΤΟ. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε το σάρωμα των εργασιακών σχέσεων, την κατάργηση του 8ωρου και βέβαια τον νέο τρομονόμο, που με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας επιχειρεί να τον περάσει στη Βουλή. Οσο το λαϊκό κίνημα δυναμώνει τόσο και θα ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς». Επεσήμανε επίσης τον καθοριστικό ρόλο του ΠΑΜΕ στους αγώνες. «Η φετινή Πρωτομαγιά μάς βρίσκει ενωμένους να παλεύουμε ενάντια στην κατεδάφιση της κοινωνικής ασφάλισης. Μην τρέφουμε αυταπάτες, θα τα βγάλουν από την κατάψυξη. Γι' αυτό στις 17 του Μάη, πρέπει να δώσουμε το δεύτερο χαστούκι στην κυβέρνηση, διατρανώνοντας ταυτόχρονα τη θέση ότι πρέπει ν' αποσυρθούν και οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ». Τελειώνοντας την ομιλία του ο Δ. Σιαμέτης τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είναι ανίκητη και μπορούν οι εργαζόμενοι να τη σταματήσουν και να τραγουδήσουν όλοι μαζί το «Γεια σου περήφανη κι αθάνατη εργατιά».

Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στο Αγαλμα της Ελευθερίας. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σ. Σκοπελίτης, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι της ΝΑΣ Β. Χριστοδούλου και Ελένη Αντώνη - Βαμβώλη, ο Αντιδήμαρχος Μυτιλήνης Β. Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Στ. Δημηρούδης κ.ά. Στο τέλος της συγκέντρωσης, ποίημα για την Εργατική Πρωτομαγιά απήγγειλε ο Μ. Βενέτας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ