Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ - ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ
Ετοιμότητα στις επάλξεις!

Το δικό τους νησιώτικο πρωτομαγιάτικο μήνυμα έστειλαν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, αγρότες, φορείς και νέοι στην Κρήτη και στα νησιά του Αιγαίου. Με μαζικές συγκεντρώσεις, πορείες και καταθέσεις στεφάνων σε μνημεία αγωνιστών έστειλαν μήνυμα ότι δε θα επιτρέψουν να «πνιγούν» τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης.

Ηράκλειο

Μαζική και δυναμική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Ασφαλιστικό στο Ηράκλειο και πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ελευθερίας. Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Στην κεφαλή της πορείας ήταν τέσσερις εργαζόμενοι οι οποίοι κρατούσαν μια κάσα στα χέρια τους, θέλοντας να δείξουν ότι εκεί μέσα έχει «σωριαστεί» η αντιλαϊκή και αντεργατική κυβερνητική πολιτική, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η πολιτική της εργοδοσίας. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της πορείας οι διαδηλωτές έκαναν στάσεις καταθέτοντας στεφάνια σε μνημεία, σε τόπους που «έπεσαν» πρωτοπόροι εργάτες και εργάτριες, όπως στο μνημείο των αδελφών Χατζηγιώργη, του Στ. Περγαλίδη.

Χανιά

Μαζικό και αγωνιστικό «παρών» έδωσαν χτες στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση εργαζόμενοι, νέοι και ο λαός των Χανίων, οι οποίοι μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για το Ασφαλιστικό και του Εργατικού Κέντρου Χανίων συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Αγοράς. Στη συνέχεια με μια δυναμική πορεία οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν στο Μνημείο Ειρήνης και Εργαζόμενων, στο Πασακάκι, και κατέθεσαν στεφάνια.

Ρέθυμνο

Μαζικά τίμησαν και οι Ρεθυμνιώτες την Εργατική Πρωτομαγιά, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. Περίπου μια ώρα πριν τη συγκέντρωση έγινε προσυγκέντρωση της Επιτροπής Αγώνα στο δημαρχείο, ενώ κατατέθηκε στεφάνι στο Μνημείο του Εργάτη. Στη συγκέντρωση μίλησαν, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, Α. Ουρανός, και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Χ. Σφακιανάκης.

Λήμνος

Τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έδειξαν οι εργαζόμενοι της Λήμνου σε μια από τις μαζικότερες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στο λιμάνι της Μύρινας.

Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Δ. Κεραμίδας, πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Δ. Πινάκος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Μυτιλήνης. Ακολούθησε δυναμική πορεία στην αγορά, κατάθεση στεφάνου στο μνημείο των πεσόντων, από τη Συντονιστική Επιτροπή των σωματείων και την Αχτιδική Επιτροπή του ΚΚΕ.

Κως

Με μαζική συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία στους δρόμους του νησιού τίμησαν χτες οι εργαζόμενοι, οι νεολαίοι, οι συνταξιούχοι της Κω την Εργατική Πρωτομαγιά. Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κω, Π. Παπανικόλας, και η Κ. Μακρή, μέλος της διοίκησης του ΕΚ και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω.

Στη συνέχεια έγινε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο ηρώο πεσόντων του νησιού, αλλά και στο Επαρχείο του νησιού, όπου οι διαδηλωτές παρέδωσαν ψήφισμα στον έπαρχο.

Ρόδος

Εκατοντάδες Ροδίτες συγκεντρώθηκαν χτες στο Εργατικό Κέντρο Ρόδου στο προκαθορισμένο ραντεβού για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Γ. Σαρικάς, πρόεδρος του ΕΚ Ρόδου, και χαιρέτισαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων του νησιού.

Χίος

Ιδιαίτερα μαζική και αγωνιστική ήταν η συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποιήθηκε χτες στη Χίο με τη συμμετοχή των συνταξιούχων, των εργαζομένων, αλλά και με την έντονη παρουσία των φοιτητών του νησιού. Στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Χίου μίλησαν ο πρόεδρός του, Στ. Φαρατζής, ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ, Α. Φιστουρής, ενώ εκ μέρους του ΠΑΜΕ μίλησαν ο Μ. Σκούφαλος και εκ μέρους των φοιτητών ο Κ. Γιαννόπουλος.

Στην εκδήλωση τιμήθηκε επίσης ο πρώην γραμματέας του ΕΚ και εξόριστος σε Ανάφη και Φολέγανδρο, Γιάννης Αμπατζής. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων του νησιού.

Σάμος

Δυναμική και αγωνιστική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση έκαναν εργαζόμενοι, φορείς και κάτοικοι στο Βαθύ της Σάμου, στέλνοντας μήνυμα καταδίκης των αντεργατικών μέτρων. Κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης ήταν ο Θ. Παλαμάρης, γραμματέας του ΕΚ.

Ικαρία

Στην κατάμεστη κεντρική πλατεία του Εύδηλου τίμησαν τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά οι εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φορείς και νέοι του νησιού. Την πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση διοργάνωσε το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και το Σωματείο Οικοδόμων και μίλησε ο Α. Δράκος, πρόεδρος του ΕΚ Σάμου, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι των εργαζομένων και των μαζικών φορέων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ