Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Δυναμικό «όχι» ...

...σε «παγκοσμιοποίηση» και αντεργατικές πολιτικές

Πρωτοφανώς μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις στο Σίδνεϊ

Associated Press

Πρωτοφανώς μαζικές ήταν οι συγκεντρώσεις στο Σίδνεϊ
ΚΑΜΠΕΡΑ.-

Πρωτομαγιά στους δρόμους του Σίδνεϊ, της Μελβούρνης, του Μπρισμπέιν και του Περθ έκαναν χτες χιλιάδες Αυστραλοί εργαζόμενοι, φοιτητές και άνεργοι που βγήκαν στους δρόμους αρκετών πόλεων της Αυστραλίας για να διαμαρτυρηθούν για τη διεθνοποίηση του μεγάλου κεφαλαίου, την εκμετάλλευση των εργαζομένων από τις πολυεθνικές, την αύξηση της ανεργίας, τη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ πλούσιων και φτωχών αλλά και την καταστροφή που υφίσταται το περιβάλλον από τις πολιτικές κυβερνήσεων και εταιριών... Τέτοιες φωνές διαμαρτυρίας ακούστηκαν χτες στις περισσότερες πόλεις μίας χώρας που είναι από τις ελάχιστες στον κόσμο που δεν έχουν καθιερώσει την απεργία της Πρωτομαγιάς...

Η μεγαλύτερη από τις συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που έκαναν οι Αυστραλοί εργαζόμενοι ήταν εκείνη στη Μελβούρνη με τη συμμετοχή 8.000 έως 10.000 εργαζομένων, συνδικαλιστών, φοιτητών και νεαρών άνεργων. Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις στις 7.00 το πρωί στήνοντας μπλόκα έξω από το Χρηματιστήριο της Μελβούρνης για να διαμαρτυρηθούν συμβολικά για την απληστία του μεγάλου κεφαλαίου. Γύρω στις 11.30 το πρωί πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης, η οποία ολοκληρώθηκε με το κάψιμο ομοιώματος του πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Τζον Χάουαρντ και το γράψιμο συνθημάτων έξω από εστιατόριο της γνωστής αλυσίδας πρόχειρου φαγητού «Μακ Ντόναλντς». Οι διαδηλωτές αποχώρησαν φωνάζοντας συνθήματα κατά της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, της αντιλαϊκής πολιτικής του πρωθυπουργού Χάουαρντ με σλόγκαν: «Ο κόσμος και οι δρόμοι ανήκουν στο λαό»... Εως το απόγευμα, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έγιναν έξω από τα κτίρια της εταιρίας τηλεπικοινωνιών ΤΕΛΣΤΡΑ, της πολυεθνικής πετρελαϊκής SHELL αλλά και έξω από τα γραφεία του κυβερνώντος «Φιλελεύθερου Κόμματος».

Αίσθηση προκάλεσε και η κινητοποίηση εκατοντάδων διαδηλωτών έξω από το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ, οι οποίοι μπλόκαραν ορισμένες από τις εισόδους του χρηματιστηριακού μεγάρου διαμαρτυρόμενοι για την - σε συνθήκες σκλαβιάς - απασχόληση των εργαζομένων σε πολλές χώρες του πλανήτη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έσπευσαν να εμποδίσουν τα μπλόκα έξω από το χρηματιστήριο του Σίδνεϊ αλλά και το συμβολικό κλείσιμο κεντρικής λεωφόρου. Σε ορισμένες περιπτώσεις υπήρξαν συγκρούσεις αστυνομικών διαδηλωτών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 28 διαδηλωτών και δύο αστυνομικών και την ολιγόωρη σύλληψη περίπου 30 διαδηλωτών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διοργανωτών, η συμμετοχή των διαδηλωτών στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στο Σίδνεϊ ανερχόταν σε περίπου 3000 άτομα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ στην Αυστραλία (2018-09-25 00:00:00.0)
Υποκρισία και κυνισμός για κλίμα και πολέμους (2007-09-06 00:00:00.0)
Κινητοποιήσεις ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα (2006-11-30 00:00:00.0)
Ο Χάουαρντ θερίζει «θύελλες»... (2005-12-18 00:00:00.0)
Συλλήψεις και πυροβολισμός «στο ψαχνό» (2005-11-09 00:00:00.0)
Το «μεγάλο κόλπο» (2001-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ