Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μαζική συμμετοχή , παρά την απαγόρευση

Ιδιαίτερα ευρηματικές οι μαζικές εκδηλώσεις στην Τουρκία

Associated Press

Ιδιαίτερα ευρηματικές οι μαζικές εκδηλώσεις στην Τουρκία
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Παρά τη δεδομένη απαγόρευση των διαδηλώσεων των εργαζομένων -απομεινάρι των χρόνων της χούντας στη νομοθεσία της Τουρκίας - δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι κατέβηκαν στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Αγκυρας και 44 άλλων μεγάλων πόλεων της γειτονικής χώρας εκφράζοντας την αντίθεσή τους στην ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης.

Πέρα από τα συνθήματα που αφορούσαν την οικονομική κρίση που έχει ως συνέπεια την επιβολή νέας λιτότητας, τον εξευτελισμό των μισθών και των συντάξεων, τις 500.000 απολύσεις φέτος (ως τώρα) και τις παρεμβάσεις του ΔΝΤ («αυτή η χώρα είναι δική μας!»), που ακούστηκαν παντού, μερικά από τα βασικότερα συνθήματα αφορούσαν την απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές. Στην Κωνσταντινούπολη ένας από τους διαδηλωτές φώναζε τα ονόματα όσων έχουν χάσει τη ζωή τους στην απεργία πείνας και το πλήθος απαντούσε «δεν είναι νεκροί!».

Στο Ντιάρμπακιρ, όπου απαγορεύτηκε κάθε εκδήλωση για την Πρωτομαγιά, η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει χιλιάδες κατοίκους που διαδήλωναν και συνέλαβε 11 ανθρώπους. Επεισόδια υπήρξαν και στην Κωνσταντινούπολη, με την αστυνομία να συλλαμβάνει 7 ανθρώπους επειδή κρατούσαν πανό «παράνομων» αριστερών οργανώσεων, ενώ στην πρωτεύουσα Αγκυρα συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ αστυνομικών και φοιτητών. Το «CNN Turk» μετέδωσε εικόνες από τις συγκρούσεις, με τους αστυνομικούς να κυνηγούν φοιτητές και να τους χτυπούν με ρόπαλα. Δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή συλλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ