Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μιάμιση ώρα κράτησε η διαδήλωση στο Σύνταγμα

Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και μετέτρεψαν την πρωτομαγιάτικη απεργία σε μια ταξική αγωνιστική εκδήλωση, πραγματοποιώντας μετά τη συγκέντρωση δυναμική πορεία προς τη Βουλή και διαδηλώνοντας την αντίθεση τους στη συνολική αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική. Αθηνάς - Ομόνοια - Σταδίου - Σύνταγμα - Φιλελλήνων, κατακλύστηκαν από τους διαδηλωτές, που με τη δυναμική παρουσία τους υποσχέθηκαν ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των λαϊκών κατακτήσεων δε θα σταματήσει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί με συνέπεια και σταθερότητα. Ενδεικτικό του όγκου της πορείας είναι ότι η κεφαλή της μπήκε στο Σύνταγμα στις 12 το μεσημέρι, ενώ η ουρά της έφτασε εκεί μιάμιση ώρα αργότερα.

Στην πορεία του ΠΑΜΕ πήραν μέρος εργαζόμενοι, σπουδαστές, επαγγελματοβιοτέχνες, εργάτες κάθε γενιάς και ηλικίας, γεγονός που φανέρωνε ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα έχει, με τους διαρκείς αγώνες του, κατορθώσει να εκφράζει μεγάλα τμήματα των εργαζομένων που συνειδητοποιούν ότι η υπόθεση της πάλης για τις λαϊκές ανάγκες δεν μπορεί να είναι υπόθεση λίγων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ένας γέροντας διαδηλωτής που στην πικέτα που κρατούσε έγραφε: «Είμαι εδώ για τις ευθύνες της γενιάς μου».


Ενα από τα πρώτα πανό στην πορεία ήταν αυτό του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, που περιείχε μια φράση του Μπρεχτ: «Στους δύσκολους καιρούς όποιος δεν αντιστέκεται ζει λάθος» και συμπύκνωνε σε λίγες λέξεις την ουσία του αγώνα και των καθηκόντων του ταξικού εργατικού κινήματος. Πίσω τους ακολουθούσε το δυναμικό μπλοκ του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, που στην κεφαλή του προπορευόταν ένα άρμα και στο οποίο σατιριζόταν η κυβερνητική πολιτική για το ασφαλιστικό και τον «τρομονόμο». Το σύνθημα «Κόκκινη Πρωτομαγιά - Πρωτοπόρα Εργατιά» ήταν αυτό που ακούστηκε πιο πολλές φορές από τα χείλη των διαδηλωτών δονώντας ολόκληρη την Αθήνα και δείχνοντας ότι η εργατική τάξη δεν ξεχνά τις αγωνιστικές της παραδόσεις, ενώ το σύνθημα «Εμπρός ΛΑΕ μην σκύβεις το κεφάλι - με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη» έδινε το σήμα για τη συνέχιση της ταξικής πάλης.

Η πορεία έκανε δύο στάσεις στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην πλατεία Συντάγματος, όπου με τη βοήθεια γερανοφόρου οχήματος κρεμάστηκαν δύο πανό του ΠΑΜΕ σε κολόνες που «φιλοξενούν» κάμερες της Ασφάλειας. Στα πανό αναγραφόταν το σύνθημα «ΟΧΙ στο νέο "τρομονόμο"», που συμβόλιζε ότι το ίδιο το ταξικό κίνημα θα αναλάβει να καταστήσει ανενεργά τα κυβερνητικά νομοσχέδια καταστολής των λαϊκών αγώνων. Επιπλέον αποτελούσε και μια άμεση απάντηση στην προκλητικά ασφυκτική παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας. Μάλιστα, ο τρόπος που κινούνταν οι αστυνομικές δυνάμεις, με στενό μαρκάρισμα των διαδηλωτών, έδειχνε ότι φοβούνταν μήπως τα μέλη του ΠΑΜΕ τους κάνουνε καμία νέα έκπληξη, όπως αυτή έξω από το Μέγαρο Μαξίμου ή στο υπουργείο Εργασίας...

Οι διαδηλωτές, καταλήγοντας στη Βουλή, βροντοφώναξαν το σύνθημα «Ο διάλογος είναι μια απάτη - Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», προειδοποιώντας την κυβέρνηση ότι ο μόνος διάλογος είναι αυτός που γίνεται στους δρόμους του αγώνα. Στη συνέχεια αποχώρησαν συγκροτημένα, αφού δεσμεύτηκαν για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε γωνιά της Αθήνας. Το «ραντεβού» δόθηκε ήδη για τις 17 Μάη, αλλά και για όλο το διάστημα μέχρι τότε σε μια σειρά πολύμορφων εκδηλώσεων προετοιμασίας της νέας απεργίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ποτάμι αλληλεγγύης και διεκδίκησης (2006-05-02 00:00:00.0)
Ολοι οι δρόμοι μια διαδήλωση (2002-03-15 00:00:00.0)
«Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο» (2001-06-15 00:00:00.0)
Ο νέος αμερικανόπνευστος «γύψος» δε θα περάσει (2001-06-09 00:00:00.0)
«Με πάλη λαϊκή ο "τρομονόμος" θ' ανατραπεί» (2001-06-07 00:00:00.0)
Αγωνιστική η πρώτη απάντηση (2001-05-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ