Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΡΩΣΙΑ
Να μην επιτραπεί η καταστροφή της χώρας

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις στη Μόσχα

Associated Press

Από τις μαζικές κινητοποιήσεις στη Μόσχα
ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν με κόκκινες σημαίες την Πρωτομαγιά σε όλη τη Ρωσία και στις άλλες Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, όχι μόνο για να τιμήσουν τη Διεθνή Μέρα αλληλεγγύης των εργαζομένων, αλλά και να δείξουν ότι συνεχίζουν τον αγώνα για την απελευθέρωση της εργασίας από το ζυγό του κεφαλαίου.

Στη Μόσχα έγιναν ταυτόχρονα τρεις πορείες και συγκεντρώσεις. Τη μια διοργάνωσαν το ΚΚΡΟ και η «Εργαζόμενη Ρωσία». Ακολούθησε η πορεία του ΚΕΚΡ, του ΚΚ Ρωσίας-ΚΚΣΕ, του Κόμματος Κομμουνιστών της Ρωσίας. Σ' ένα άλλο σημείο του κέντρου της Μόσχας, κρατώντας γαλάζιες σημαίες, πραγματοποίησαν συγκέντρωση τα επίσημα οπορτουνιστικά συνδικάτα, στην οποία συμμετείχε και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, ο οποίος δήλωσε ότι το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του (κόμμα «δωματίου», όπως το αποκαλούν) είναι έτοιμο να συνενωθεί με τον φιλοπροεδρικό συνασπισμό «Ενότητα - Πατρίδα - Ολη η Ρωσία».

Οι μαζικές κόκκινες φάλαγγες πραγματοποίησαν πορεία από το μνημείο του Β. Ι. Λένιν στην πλατεία Οκτιάμπρ, όπου έγινε και η συγκέντρωση. Στο βήμα ήταν αναρτημένα πανό με τα πορτρέτα του Λένιν, του Στάλιν, του Ζούκοφ. Κύρια συνθήματα, που φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κρατούσαν επίσης πορτρέτα του Λένιν, του Στάλιν και άλλων επαναστατών, ήταν: «Τα εργοστάσια στους εργάτες, η γη στους αγρότες, η εξουσία στο λαό!», «Οχι στις ληστρικές ιδιωτικοποιήσεις!», «Οχι στον υποδουλωτικό Κώδικα Εργασίας!», «Να φύγει η αστική κυβέρνηση!», «Κάτω οι προδότες και οι κλέφτες!», «Λευτεριά στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, το ΝΑΤΟ στο δικαστήριο!», «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!» και πολλά άλλα. Ιδιαίτερα εμφανές ήταν το πλακάτ με τα ονόματα ιστορικών ηγετών λαϊκών εξεγέρσεων: «Ράζιν, Πουγκατσόφ, Λένιν, Στάλιν, ήρθε η ώρα σας!». Μετά την ανάκρουση του ύμνου της ΕΣΣΔ, που έγινε επίσημος ύμνος της Ρωσίας, μίλησε στους συγκεντρωμένους ο γραμματέας της Οργάνωσης Μόσχας του ΚΚΡΟ, Αλεξάντρ Κουβάγεφ.

Ο πρόεδρος της ΚΕ του ΚΚΡΟ και της Λαϊκοπατριωτικής Ενωσης Ρωσίας, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, από τη μεριά του, απηύθυνε χαιρετισμό προς όλους τους εργαζόμενους της χώρας και τόνισε: «Το πρώτο στάδιο των "μεταρρυθμίσεων" έληξε με την προδοσία του Γκορμπατσόφ και την καταστροφή της ΕΣΣΔ. Το δεύτερο στάδιο, με την καταλήστευση του λαού. Τώρα άρχισε το τρίτο στάδιο, στο οποίο η "νέα παλιά" εξουσία και οι ξένοι προστάτες της "ήρθαν να πάρουν τη γη, το υπέδαφος και την εργασία μας"». Ετσι χαρακτήρισε ο Ζιουγκάνοφ την επιδίωξη του Πούτιν να εισαγάγει την ατομική ιδιοκτησία στη γη, να ξεπουλήσει τους φυσικούς πόρους και να προωθήσει τη νέα υποδουλωτική νομοθεσία για την εργασία. Εκανε δε έκκληση να συσπειρωθούν όλοι και να μην επιτραπεί η οριστική καταστροφή της χώρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ