Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
Μαζί θύτες και θύματα

Τα κατάφεραν πάλι. Τους «χώρεσαν» όλους. Κι έβαλαν τα θύματα να χειροκροτούν τους θύτες! Μόνο ως πρόκληση, σε στοιχειώδη ταξικά ένστικτα, μπορεί να θεωρηθεί αυτό που με προσχεδιασμό συνέβη χτες το πρωί μπροστά στη ΓΣΕΕ. Οπου η λιγοστή ομάδα εργαζομένων που παραμένει υπό την επιρροή των ηγεσιών της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ χρησιμοποιήθηκε σε ρόλο χειροκροτητή αυτών που έχουν πρώτες ευθύνες για το σφαγιασμό των εργατικών δικαιωμάτων. Πολυπληθείς αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αυτοί ακριβώς που έχουν ψηφίσει το Μάαστριχτ, τη «Λευκή Βίβλο», τους νόμους Σιούφα, το μίνι ασφαλιστικό, το νόμο για την κατάργηση του 8ωρου, αυτοί, που, ακόμα και σήμερα με την εργατική τάξη να διαδηλώνει στους δρόμους, επιμένουν πως η λύση βρίσκεται στο τραπέζι του ΣΕΒ, στήθηκαν μπροστά στην εξέδρα με ντεκόρ ορισμένους εργαζόμενους, για να διακηρύξουν ότι βρίσκονται στο πλευρό όσων είναι έτοιμοι για έναν «έντιμο κοινωνικό διάλογο»!

Σ' αυτό το πλαίσιο ο κεντρικός ομιλητής, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας Γρ. Φελώνης μίλησε για... ανθρώπινες παροχές Yγείας και αξιοπρεπείς συντάξεις, αρχίζοντας άτυπα τον «κοινωνικό διάλογο» και περικόπτοντας όσο μπορούσε τα αιτήματα. Βεβαίως, μίλησε και για «ενότητα», την ίδια στιγμή που πρωταγωνιστεί στον αποκλεισμό των οικοδόμων από το Συνέδριο του ΕΚΑ που γίνεται αύριο!

Η κυβέρνηση, μέσα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, τον γραμματέα της ΚΕ του Κ. Σκανδαλίδη και τον Θ. Τσουκάτου(!), έκανε την επιλογή της για το ποιους θέλει να έχει «απέναντί» της. Οι λιγοστοί συγκεντρωμένοι κάτω από το μπαλκόνι της ΓΣΕΕ δέχονται αυτή την επιλογή; Την επιλογή εκείνων που εισάγουν τρομονόμους, στήνουν στο «εκτελεστικό απόσπασμα» τις ασφαλιστικές κατακτήσεις, ξεφουσκώνουν τα λάστιχα των τρακτέρ των αγροτών, δίνουν εντολές στα ΜΑΤ να χτυπήσουν τους συνταξιούχους. Οχι τυχαία, για την πορεία που ακολούθησε, και μετά την προτροπή του κεντρικού ομιλητή για «ενότητα», επιλέχθηκε η Ακαδημίας, για να φτάσει η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ και οι σύμμαχοί της στη Βουλή ξέχωρα από τις δεκάδες χιλιάδες των διαδηλωτών που είχαν κατακλύσει τους υπόλοιπους δρόμους του κέντρου.

Κατά τ' άλλα διακήρυξαν «ενότητα». Η σύνθεση του ακροατηρίου στο οποίο μίλησαν είναι αποκαλυπτική του ποιοι είναι με ποιους: Η Τ. Αντωνίου, μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ, ο Λ. Κανελλόπουλος, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Ραφτόπουλος, γνωστός πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο Π. Παυλόπουλος, ο Π. Παναγιωτόπουλος και Α. Λυκουρέζος από τη ΝΔ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος και ο Π. Λαφαζάνης και από την ΚΕΔΑ ο Μ. Κωστόπουλος. Ηταν όλοι μαζί!

Η εργατική τάξη ευτυχώς ήταν αλλού. Κάτω από τη ΓΣΕΕ περίσσευαν μόνο τα πανό. Του ΣΕΚ που παραμένει πιστό στην παρουσία του στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ, από τότε που ονομαζόταν ΟΣΕ και καλούσε σε υπερψήφιση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές, με ιδιαίτερη προτίμηση στον Κ. Λαλιώτη. Με 300 - 400 οπαδούς του και αρκετά κόκκινα πανό για να δίνει ένα ιδιαίτερο «τόνο» στις συγκεντρώσεις αυτές και ένα άλλοθι μαζικότητας.

Παραπάνω από ένα ήταν και τα πανό της «πρωτοβουλίας Γένοβα 2001». Οχι μαζική, αλλά μαχητική ήταν η παρουσία της νεολαίας ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ, που έσωσαν τη «χαμένη τιμή» αυτής της διαδήλωσης, φωνάζοντας συνθήματα κατά του εκσυγχρονισμού και του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Συνθήματα που απέφυγαν επιμελώς οι διοργανωτές της. Από κοντά και μερικοί διαδηλωτές με σημαίες του ΣΥΝ.

Στο κάλεσμα της ΓΣΕΕ δεν ανταποκρίθηκαν οι χιλιάδες ταχυδρομικοί της Αθήνας και ας ήταν εκεί το πανό της ΠΟΣΤ (Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών). Δεν ανταποκρίθηκαν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό, παρά την ύπαρξη του πανό της Ομοσπονδίας τους. Μόνα τους και τα πανό της ΟΤΟΕ, της ΟΛΜΕ, της ΟΜΕ - ΟΤΕ, των εκπαιδευτικών του ΟΑΕΔ, της Ομοσπονδίας των Διυλιστηρίων, της ΟΛΜΕ, της Ομοσπονδίας Πολιτικής Αεροπορίας. Συμβολική η παρουσία του πανό της ΤΡΙΑΙΝΑΣ, της ΠΥΡΚΑΛ, της ΣΟΦΤΕΞ, της Επιτροπή Αγώνα Λιπασμάτων που έκλεισε το ΠΑΣΟΚ, το Συνδικάτο Οδηγών Φορτηγών, η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

Στη Βουλή η αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ βρέθηκε μπροστά σε μια λαοπλημμύρα, που απάντησε από μόνη της για την αντίσταση και την ενότητα, για το με ποιον και για πού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ