Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
«Με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη»

«Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη». Το περιεχόμενο αυτού του συνθήματος διαπέρασε απ' άκρη σ' άκρη τις συγκεντρώσεις και πορείες που διοργανώθηκαν στη Στερεά - Εύβοια, με διοργανωτές Εργατικά Κέντρα, Συντονιστικές Επιτροπές και Επιτροπές Αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση, κατά το χτεσινό γιορτασμό της ημέρας της Εργατικής Τάξης και των συμμάχων της, της εργατικής, ταξικής Πρωτομαγιάς.

Πολλαπλά και τα μηνύματα που έστειλε και χτες ο αγωνιζόμενος λαός. Με κυρίαρχο το μήνυμα ότι συνεχίζεται ανυποχώρητα η αγωνιστική πορεία, με τη χτεσινή ημέρα σαν αφετηρία για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και προετοιμασία για την «επόμενη μέρα» στις 17 Μάη.

Χαλκίδα

Στη Χαλκίδα, «όλοι οι δρόμοι οδηγούσαν» στο «Στρογγυλό» της παραλίας, όπου έγινε η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών. Κυρίαρχο σύνθημα στο πανό της συγκέντρωσης «η κοινωνική ασφάλιση δεν παζαρεύεται. Μπορούμε να τους σταματήσουμε με σκληρό, συνεχή, ταξικό αγώνα», που έδινε και το περιεχόμενο της πάλης και της σφυρηλάτησης της ταξικής ενότητας.

Κεντρικός ομιλητής ο Κώστας Πάλλης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου. Χαιρέτισαν ο νομάρχης Εύβοιας, Ν. Παπανδρέου, ο Βαγγ. Σταματούκος κτηνίατρος, μέλος της Επιτροπής Αγώνα για την Κ.Α., ο Π. Κυριαζής γγ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εύβοιας «η Δήμητρα», ενώ το ψήφισμα διάβασε ο Θ. Χαλαστάρας, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής.

Ακολούθησε μαχητική πορεία όλων των συγκεντρωμένων μέχρι το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, με μπροστάρη το πανό του Παραρτήματος της Χαλκίδας της ΠΕΑΕΑ και τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ενώ ακολούθησε η εργαζόμενη και σπουδάζουσα νεολαία, δίνοντας τον ιδιαίτερο τόνο των συνεχιστών των μάχιμων ασπρομάλληδων. Κατατέθηκαν στεφάνια από εκπροσώπους του παραρτήματος της Εθνικής Αντίστασης και της Συντονιστικής Επιτροπής και η εκδήλωση έκλεισε με το «Επέσατε θύματα».

Με μικρή συμμετοχή κόσμου και με επετειακό χαρακτήρα ήταν η συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο από την πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ).

Ιστιαία

Η μεγαλύτερη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της τελευταίας 15ετίας ήταν η χτεσινή που έγινε στην Ιστιαία από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Φορέων και Συνδικαλιστών για την Κοινωνική Ασφάλιση. Μέσα από την κεντρική ομιλία και τους χαιρετισμούς εκφράστηκε η αντίθεση των εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, της νεολαίας, που παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση, που έγινε στην πλατεία της πόλης, στην αντιασφαλιστική - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Ομιλητής εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας ήταν ο Βαγγέλης Μαγκόπουλος, ενώ χαιρέτισαν ο πρόεδρος του ΕΚ Βόρειας Εύβοιας, ο γιατρός - διευθυντής του Κ.Υ. Ιστιαίας Αλ. Δάβρης, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εκπρόσωποι του Δασικού Συν/σμού Βασιλικών και του Αγρ. Συνεταιρισμού Πύργου, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, εκπρόσωποι του Δασικού Συνεταιρισμού Βασιλικών και του Αγρ. Συνεταιρισμού Πύργου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ωρεών, ο Θ. Παπαθανασίου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Εύβοιας και εκπρόσωπος των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (παράρτημα Ιστιαίας της ΠΕΑΕΑ), ενώ στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ Γ. Αράπης.

Αλιβέρι

Δυναμικό και αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση του Αλιβερίου έδωσαν οι οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι των εργοστασίων ΒΙΟΜΕΚ, ΑΓΕΤ και ΑΗΣ - ΔΕΗ Αλιβερίου, καθώς και οι συνταξιούχοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων τους έξω από το Εργατικό Κέντρο. Μετά τις ομιλίες και χαιρετισμούς απ' τους εκπροσώπους των σωματείων ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το Μνημείο Ηρώων όπου κατατέθηκε στεφάνι.

Μαντούδι

Ανεργοι, εργαζόμενοι (όσοι απέμειναν), αγρότες, μικροεπαγγελματίες και καταστηματάρχες της περιοχής, συνταξιούχοι και νεολαία διεκδικούν το δικαίωμα στην εργασία και στη ζωή.

Βαρυσήμαντο το μήνυμα που κλήθηκαν να στείλουν χτες στην πρώτη πρωτομαγιάτικη, μετά από πολλά χρόνια, συγκέντρωση των κατοίκων της περιοχής της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, στην πλατεία Μαντουδίου στις 6.30 μ.μ. με διοργανωτή την Επιτροπή Αγώνα κατά της Ανεργίας των Δήμων Κηρέως, Νηλέων και Ελυμνίων. Δεν το βάζουν κάτω - όπως επιδιώκουν πολλοί - συνεχίζουν αγωνιστικά και με ψηλά το κεφάλι να θυμίζουν «είμαστε εδώ» και «δε δεχόμαστε άλλη κοροϊδία και εμπαιγμό» κόντρα στις αντεργατικές - αντιλαϊκές επιλογές κυβέρνησης και κεφαλαίου.

Λιβαδειά

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα που δέχονται την αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης - κεφαλαίου δεν είναι διατεθειμένοι να πουν «σφάξε με αγά μου ν' αγιάσω», γι' αυτό, με αφετηρία τη σημερινή ημέρα, θα συνεχίσουν με κλιμάκωση του αγώνα τους, για το δίκιο τους. Αυτό το μήνυμα στάλθηκε από τη συγκέντρωση στην πλατεία της Λιβαδειάς, που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο. Αυτή η κατάσταση δεν πάει άλλο, διαμήνυσε στην ομιλία του ο νέος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αλ. Καρβούνης, ενώ το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής και γγ του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Καλέας κάλεσε τους συγκεντρωμένους σε αγωνιστική συσπείρωση και συνεχή ανειρήνευτη ταξική πάλη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Λιβαδειάς, εκπρόσωπος του νομάρχη και εκπρόσωπος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λιβαδειάς. Παραβρέθηκαν εκ μέρους της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» ο Λ. Λιάκος, νομαρχιακός σύμβουλος και ο Π. Αρβανίτης δημοτικός σύμβουλος Λιβαδειάς από την παράταξη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης», καθώς και αντιπροσωπείες των ΝΕ Βοιωτίας του ΚΚΕ, του ΔΗΚΚΙ και του ΣΥΝ.

Θήβα

Αγωνιστικά γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στη Θήβα, στη συγκέντρωση και κεντρική πλατεία της πόλης, από το Εργατικό Κέντρο. Στη μαζική και μαχητική συγκέντρωση που αποτελούνταν (κατά κύριο λόγο) από το «μπλοκ» των ταξικών δυνάμεων, απαιτήθηκε κλιμάκωση του αγώνα, απόσυρση των αντιασφαλιστικών μέτρων και κανένας συμβιβασμός - διάλογος. Ο Τάσος Ριζόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών και της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, στην ομιλία του αποκάλυψε την ουσία των αντιλαϊκών μέτρων και κάλεσε εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, ανέργους, συνταξιούχους, νεολαία και γυναίκες σε μέτωπο λαϊκής συσπείρωσης.

Μίλησαν ακόμα ο πρόεδρος του ΕΚ, «αναμασώντας» τα περί κοινωνικού διαλόγου και το μέλος της διοίκησης του ΕΚ Π. Ροβολής. Χαιρέτισε ο δήμαρχος Θήβας Αλ. Κοφίνης και παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες των ΝΕ του ΚΚΕ, του ΠΑΣΟΚ και της ΠΟΛ.ΑΝ.

Αμφισσα

Απόφαση δέσμευσης για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα σε ταξική κατεύθυνση για να αποτραπεί κάθε αντεργατική επιλογή της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, κάθε συμμετοχή των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ σε «κοινωνικούς διαλόγους» της απάτης, έλαβαν εργαζόμενοι, αγρότες, ΕΒΕ και οι φορείς τους, που παραβρέθηκαν στη χτεσινή πρωτομαγιάτικη ταξική συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, που έγινε στις 10 το πρωί στην πλατεία Λαού της Αμφισσας. Στη μαζική και αγωνιστική συγκέντρωση διαδηλώθηκε η απόφαση για υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων στην κοινωνική ασφάλιση, υγεία - πρόνοια και εκφράστηκε η απαίτηση για μη διαπραγμάτευση κατάργησης δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Με το ψήφισμα διεκδικείται Δημόσια, υποχρεωτική, καθολική Κοινωνική Ασφάλιση, τριμερής χρηματοδότηση, καμία αύξηση ορίων ηλικίας σε όλα τα ταμεία κ.ά.

Λαμία

Μαχητικά, αγωνιστικά και ταξικά γιορτάστηκε η Εργατική Πρωτομαγιά στη Λαμία, στη συγκέντρωση που διοργάνωσε στην πλατεία Πάρκου στις 10 το πρωί, χτες, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, στέλνοντας μήνυμα ανυποχώρητου και ασυμβίβαστου αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής, ο Θ. Τσέτσος, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, κάλεσε τους εργαζόμενους σε αγωνιστική και ταξική επαγρύπνηση, για να μην περάσουν αντιλαϊκά μέτρα και μεθοδεύσεις. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Κ. Κόγιας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΑΛΚΑΤΕΛ και ο Γ. Ρούσης γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας. Παραβρέθηκε και χαιρέτισε ο δήμαρχος Λαμίας Γ. Κοτρωνιάς. Μόνο ελάχιστα άτομα παραβρέθηκαν στη συγκέντρωση της πλειοψηφίας του ΕΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ