Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Αμείωτη η ένταση και το πλήθος των διαδηλώσεων

Ιδιαίτερα μαζικές και με αγωνιστικό παλμό ήταν οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ που έγιναν στις διάφορες πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης. Σε όλες κυριάρχησαν τα συνθήματα κατά των μέτρων της κυβέρνησης για την κοινωνική ασφάλιση, ενώ οι ομιλητές υπογράμμισαν ότι μόνο η ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα θα αποτελέσει το πλέον αποτελεσματικό ανάχωμα για την απόκρουση των αντεργατικών κυβερνητικών σχεδίων. Σημειώνεται ότι παράλληλα με τις χτεσινές συγκεντρώσεις και πορείες του ΠΑΜΕ, οι διοικήσεις πολλών Εργατικών Κέντρων πόλεων της Β. Ελλάδας πραγματοποίησαν δικές τους εκδηλώσεις, στις οποίες η συμμετοχή των εργαζόμενων ήταν πολύ περιορισμένη.

Μία από τις μεγαλύτερες πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις ήταν αυτή που έγινε στην κεντρική πλατεία της Καβάλας και στην οποία ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της νεολαίας. Οι διαδηλωτές αφού άκουσαν τους ομιλητές, έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, καταγγέλλοντας με τα συνθήματά τους την κυβέρνηση για τα μέτρα που λαμβάνει για την κοινωνική ασφάλιση. Η εκδήλωση τελείωσε με κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο του Καπνεργάτη.

Διπλάσια από την αντίστοιχη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ πέρσι στην Κομοτηνή ήταν η φετινή πρωτομαγιάτικη εκδήλωση. Η συγκέντρωση έγινε μπροστά στο παλιό κτίριο, όπου στεγάστηκε για πρώτη φορά το Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Επίσης στην Αλεξανδρούπολη η φετινή Πρωτομαγιά γιορτάστηκε από τους εργαζόμενους με μία εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση. Οι εργαζόμενοι από την πλατεία Δημαρχείου κατευθύνθηκαν στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης, όπου και κατέθεσαν στεφάνια.

Ξεχωριστό παλμό είχε και η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που έγινε στις Σέρρες, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ και του Εργατικού Κέντρου. Οι διαδηλωτές πορεύτηκαν στο κέντρο των Σερρών και έφθασαν στο άγαλμα του Εμμανουήλ Παπά, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από σωματεία, φορείς και κόμματα της πόλης. Και στη Δράμα στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, που έγινε στην Πλατεία Ελευθερίας, πολύ ικανοποιητική ήταν φέτος η συμμετοχή των εργαζομένων.

Το ίδιο κλίμα αγωνιστικής διάθεσης κυριάρχησε στις συγκεντρώσεις της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Συγκεντρώσεις και πορείες εργαζομένων έγιναν στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, όπου κύρια ακούστηκαν συνθήματα καταδίκης της κυβέρνησης αναφορικά και με τους σχεδιασμούς της στο ασφαλιστικό. Επίσης πολύ ικανοποιητικές χαρακτήρισαν οι οργανωτές τους τις συγκεντρώσεις και πορείες που έγιναν στα Γρεβενά, την Καστοριά και τη Φλώρινα.

Στο Κιλκίς με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ έγινε πορεία με κατάληξη στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, όπου κατατέθηκαν στεφάνια από πολλούς φορείς του νομού. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πολλοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως οι δήμαρχοι Κιλκίς και Χέρσου κ.ά.

Μαζική για τα μέτρα της περιοχής, αλλά και μαχητική ήταν η συγκέντρωση που έγινε χτες στην Κατερίνη, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ. Μεγάλη συμμετοχή, αλλά και παλμό είχαν και οι συγκεντρώσεις που έγιναν στη Βέροια, τη Νάουσα, την Αλεξάνδρεια Ημαθίας, όπως κι αυτές των Γιαννιτσών και της Εδεσσας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ