Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΑΛΛΙΑ - ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ
Με κυρίαρχο σύνθημα «όχι στις απολύσεις»

ΠΑΡΙΣΙ.-

Δεκάδες χιλιάδες Γάλλοι κατέκλυσαν τους δρόμους σχεδόν όλων των πόλεων συμμετέχοντας στις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά. Κυρίαρχα ήταν, παντού, τα συνθήματα κατά των απολύσεων, ενώ όσοι εργαζόμενοι έχασαν τη δουλιά τους ή απειλούνται με απόλυση ήταν αυτοί που τέθηκαν επικεφαλής σε όλες τις πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις.

Φορώντας μαύρα μπλουζάκια που έγραφαν «είμαι ένας από τους 4.000 εργαζομένους που απολύθηκαν μέσω μηνύματος στο Internet», οι απολυμένοι της πολυεθνικής επιχείρησης «Marks Spencer» ηγήθηκαν της ογκώδους διαδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη γαλλική πρωτεύουσα με τη συμμετοχή όλων των εργατικών συνδικάτων αλλά και άλλων συναδέλφων τους, που είτε απολύθηκαν, όπως οι εργαζόμενοι στην «Danone» είτε έχει σχεδιαστεί η απομάκρυνσή τους. Στο πλευρό των απολυμένων του «Marks Spencer», οι αεροσυνοδοί και το προσωπικό εδάφους της αεροπορικής εταιρίας «ΑΟΜ - Air Liberte», οι οποίοι αναμένουν την ανακοίνωση των απολύσεών τους μετά τη γνωστοποίηση της συνεργαζόμενης ελβετικής [Swissair», ότι σχεδιάζει περικοπές προσωπικού. Σύμφωνα με τους οργανωτές της, η συμμετοχή στην Πρωτομαγιάτικη πορεία του Παρισιού ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες 70 πόλεις της Γαλλίας. Οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις έγιναν στη Μασσαλία και στη Λίλλη, όπου κυριάρχησε η παρουσία των απολυμένων της «Moulinex - Brandt». Στη διαδήλωση της Λίλλης συμμετείχε και η νεοεκλεγείσα δήμαρχος, και πρώην υπουργός Εργασίας, Μαρτίν Ομπρί (κόρη του Ζακ Ντελόρ), η οποία τάχθηκε στο πλευρό των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ