Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Ανατρέψτε τον καπιταλισμό»!

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Με πολύμορφες εκδηλώσεις και δεκάδες συγκεντρώσεις που όλες είχαν στόχο την «παγκοσμιοποίηση και τον αδηφάγο καπιταλισμό» γιορτάστηκε αγωνιστικά σε όλη την επικράτεια της βρετανικής πρωτεύουσας, η εργατική πρωτομαγιά στη Βρετανία.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες εκατοντάδες ποδηλάτες συνέρρευσαν στο σταθμό του μετρό Λίβερπουλ Στριτ και άρχισαν μία μακριά πορεία που στόχο είχε να διαπεράσει όλη τη βρετανική πρωτεύουσα. Στο σταθμό του Κίνγκ Κρος οι ποδηλάτες διασταυρώθηκαν με τους διαδηλωτές που είχαν αποκλείσει την περιοχή και κάποιοι πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία κάτω από ένα τεράστιο πανό που έγραφε: «Ανατρέψτε τον καπιταλισμό και αντικαταστήστε τον με κάτι καλύτερο».

Την ίδια στιγμή σε διάφορα σημεία της πόλης γίνονταν προσυγκεντρώσεις για τη μεγάλη προγραμματισμένη συγκέντρωση, ενώ σε αυτή τη συγκέντρωση θα ελάμβαναν μέρος και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, που από το πρωί διαδήλωναν στον πανεπιστημιακό τους χώρο διαμαρτυρόμενοι για την προγραμματιζόμενη επιβολή διδάκτρων. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης η αστυνομία και οι διαδηλωτές ήρθαν πραγματικά αντιμέτωποι κυρίως σε ένα σημείο: Την κυριότερη εμπορική οδό, την Οξφορντ Στριτ, την οποία οι διαδηλωτές στα συνθήματά τους την περιέγραφαν ως «την κεντρική αρτηρία του καταναλωτικού καπιταλισμού» και την είχαν ως την «αυλαία της πορείας» τους στην καρδιά του εμπορικού και οικονομικού τμήματος του Λονδίνου, που βρέθηκε ολημερίς στο στόχαστρο των συνθημάτων και των συναισθημάτων των διαδηλωτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ