Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΝΙΓΓΟΣ
Μπορούμε να τους σταματήσουμε!

Ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό ταξικό κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) άρχισαν να συρρέουν εργαζόμενοι πολύ πριν τις 10 το πρωί στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος. Οικοδόμοι από όλες τις μεριές της Αθήνας, ηλεκτροτεχνίτες, λογιστές, συνταξιούχοι και πολλοί άλλοι γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία και, δονώντας την ατμόσφαιρα με τα αγωνιστικά τους συνθήματα, έδωσαν μια πρώτη γεύση για το τι επρόκειτο να επακολουθήσει. Στο πλευρό τους πολυμελής αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τη Γενική Γραμματέα Αλ. Παπαρήγα, εκπρόσωποι από την Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, μέλη από τη Συμπαράταξη για την Αθήνα και πολλοί άλλοι.

Τα μεγάφωνα από τα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας καλούσαν συνέχεια τον κόσμο σε συνεχή αγωνιστική επαγρύπνηση, ενώ ένα από τα πανό του ΠΑΜΕ συμπύκνωνε το αγωνιστικό στίγμα της προσυγκέντρωσης με το σύνθημα «Μπορούμε να τους σταματήσουμε - Λαϊκή Αντεπίθεση Τώρα!». Το κεντρικό πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων διατύπωνε τα αιτήματα των διαδηλωτών «Αγώνας για Δημόσια - Καθολική - Υποχρεωτική - Κοινωνική Ασφάλιση», ενώ το πανό των εργαζομένων στο εργοτάξιο Κηφισσού απαιτούσε «Να κλιμακωθεί τώρα ο αγώνας» και οι οικοδόμοι στο ΜΕΤΡΟ προειδοποιούσαν την κυβέρνηση «Αυτά τα μέτρα τα αντιλαϊκά, με μέτωπο και αγώνα θα μείνουν στα χαρτιά». Οι βετεράνοι του αγώνα και της δουλιάς, οι συνταξιούχοι από το Σύνδεσμο ΙΚΑ Αθήνας, πάντα πλάι στο πλευρό των νέων, απαιτούσαν και αυτοί με τη σειρά τους να μην ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία και να μη διαλυθούν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Περίπου στις 10.15 ανεβαίνει στο βήμα της προσυγκέντρωσης ο Χ. Σκεπετάρης, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και ξεκινά το λόγο δίνοντας αμέσως απάντηση στους κυβερνητικούς ελιγμούς περί παγώματος των αντιασφαλιστικών μέτρων, λέγοντας ότι «η κυβέρνηση έκανε ένα βήμα πίσω ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκήσαμε». Ομως, συνέχισε, πρέπει να μην υπάρξει χαλάρωση, γιατί η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της θα ανασυνταχθούν και θα ξαναχτυπήσουν. Γι' αυτό, τόνισε, ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την ολοκληρωτική ανατροπή της αντιλαϊκής λαίλαπας. Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, Α. Ζαζόπουλος, επισημαίνοντας ότι «είμαστε εδώ γιατί αρνούμαστε να αποτελούμε εξαρτήματα και ανταλλακτικά της μηχανής πολλαπλασιασμού των εργοδοτικών κερδών» και συνέχισε λέγοντας «βλέπουμε με αισιοδοξία το αύριο γιατί η σπίθα που άναψε πριν δύο χρόνια με τη συγκρότηση του ΠΑΜΕ τσουρουφλίζει σήμερα το μεγάλο κεφάλαιο και τα πολιτικά του πιόνια και απειλεί να τους κάψει».

Μετά το τέλος των ομιλιών, οι διαδηλωτές εργαζόμενοι σήκωσαν τα πανό και ξεκίνησαν, φωνάζοντας το σύνθημα αντίστασης «Εμπρός ΛΑΕ μη σκύβεις το κεφάλι - Ο μόνος δρόμος είναι ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ και ΠΑΛΗ», για την κεντρική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως. Η πορεία προχώρησε μέσα από τις οδούς Κάνιγγος - Στουρνάρη και Μπουμπουλίνας, φτάνοντας στη Λ. Αλεξάνδρας, όπου και ενώθηκε με τους χιλιάδες εργαζόμενους που τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα και το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του ΕΡΓΑΤΗ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ