Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αντάριασε το λιμάνι απ' άκρη σ' άκρη

Διαδήλωσαν οι πάντες στον Πειραιά σε μια πρωτοφανή συγκέντρωση και πορεία

Μέγα πλήθος στον Πειραιά, που δονήθηκε από τα συνθήματα του αγώνα
Μέγα πλήθος στον Πειραιά, που δονήθηκε από τα συνθήματα του αγώνα
Πρωτοφανής για τις τελευταίες δεκαετίες ήταν η επιτυχία της 24ωρης απεργίας στις 26 του Απρίλη στον Πειραιά. Σε εργοστάσια, στα οποία οι εργάτες τους έχουν να πάρουν μέρος σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα τέλη του '70, η συμμετοχή σε αυτή την απεργία ήταν 100%. Ακόμη και στην ΙΟΝ απέργησαν όλοι οι εργαζόμενοι! Σε άλλους χώρους, που ακόμα και η λέξη «απεργία» ήταν άγνωστη, οι εργαζόμενοι όχι μόνο απέργησαν, αλλά μετείχαν και στην πορεία. Αυτό όμως που σημειώθηκε για πρώτη φορά ήταν ότι σχεδόν τα μισά μαγαζιά της κεντρικής αγοράς είχαν κατεβάσει τα ρολά. Και αυτό χωρίς καν να υπάρχει απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου. Σημαντική ήταν και η επιτυχία της απεργίας στα πολυκαταστήματα. Οι εργαζόμενοι στο «Λαμπρόπουλο» ήρθαν στην πορεία συντεταγμένοι πίσω από το πανό τους. Σε άλλα καταστήματα, όπως του «Κορασίδη», η απόπειρα της εργοδοσίας να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και να τους αποτρέψει να πάρουν μέρος στην πορεία έπεσε στο κενό. Οι απεργοί έδωσαν νέο ραντεβού την επόμενη Τρίτη 1η του Μάη με απεργία και συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή στις 10το πρωί και υπόσχεση πως θα είναι στο δρόμο όσο η κυβέρνηση επιμένει στις αντεργατικές της επιλογές.

Η πέρα από κάθε προσδοκία ενεργός συμμετοχή των εργαζομένων του Πειραιά στην πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση έδειξε ότι τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης δεν πρόκειται να περάσουν, όπως δεν πρόκειται να περάσουν και οι κάθε είδους ελιγμοί που θα επιχειρηθούν από εδώ και πέρα.

Συγκλονιστική ήταν και η πορεία, της οποίας η κεφαλή, όταν ξεκίνησε, ήταν στην πλατεία Ιπποδαμείας και η ουρά στην 34ου Συντάγματος. Ολος αυτός ο χώρος είχε καλυφθεί ασφυκτικά από τους απεργούς. Τον τόνο στην πορεία έδιναν οι εργάτες. Μέχρι δε να ολοκληρωθεί περνώντας από τους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, όλο και περισσότεροι έπαιρναν μέρος. Για πάνω από δύο ώρες ακούγονταν συνθήματα όπως «Με αγώνες έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Ενα δρόμο έχουμε, μια επιλογή, όχι στη συναίνεση και στην υποταγή», «Τα Ταμεία χτίστηκαν στων εργατών τις πλάτες, δεν τα παζαρεύουμε με τους κεφαλαιοκράτες», «Κλιμάκωση και αγώνας πανεργατικός, θα 'ναι η απάντηση από εδώ και μπρος», «Αυτή η πολιτική η αντιλαϊκή, με Μέτωπο και πάλη θα ανατραπεί».

Φτάνοντας οι απεργοί διαδηλωτές στο υπουργείο των εφοπλιστών, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, έδωσαν δυναμικά την απάντηση που αρμόζει στους εφοπλιστές και στην ηγεσία του ΥΕΝ που επιχειρούν να επιβάλουν ένα καθεστώς τρομοκρατίας στον Πειραιά.

Πριν την πορεία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο με ομιλητή τον πρόεδρο του Σωματείου Ελαιοσαπουνοποιών, Λευτέρη Σκαρόπουλο, που τόνισε μεταξύ άλλων: «Η οργή και η αγανάκτηση των εργαζομένων που εκδηλώθηκε άμεσα μετά την ανακοίνωση των αντιδραστικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης μετατράπηκε σε απόφαση για αγώνα και εκφράζεται με χιλιάδες απεργούς στον Πειραιά». Χαιρέτισαν ακόμα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Πειραιά, Θόδωρος Παναγόπουλος, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά ο Γιώργος Βαγγελάκος, και η Αγγελική Τρουμπούνα, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Σπύρο Χαλβατζή, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και της ΑΚΟΑ με επικεφαλής την Ελένη Σταματάκη.

  • Σε σύσκεψη καλεί την Τετάρτη 2 του Μάη όλα τα σωματεία του Πειραιά η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση στις 6.30 το απόγευμα στο ΕΚΠ, με θέμα: Μέτρα για τη συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα ...«δύο άκρα» (2013-09-28 00:00:00.0)
Αναμετρήθηκαν με τρομοκρατία και απεργοσπάστες (2013-02-21 00:00:00.0)
Εξορμήσεις απ' άκρη σ' άκρη του λιμανιού (2007-11-01 00:00:00.0)
Μυριόστομο ξανά το μήνυμα του αγώνα (2002-06-19 00:00:00.0)
Συγκεντρώσεις απ' άκρη σ' άκρη (2001-04-25 00:00:00.0)
Από άκρη σε άκρη στη χώρα (2000-11-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ