Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Τον πόλεμο αυτό θα τον φτάσουμε ως το τέλος

Η ομιλία του εκπροσώπου του ΠΑΜΕ Γιώργου Μαυρίκου στο Πεδίον του Αρεως

H κυβέρνηση, μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και μπροστά στην αγωνιστική αφύπνιση, κατάλαβε ότι αν προχωρήσει κατά μέτωπο θα στραπατσαριστεί. Υποχρεώθηκε σε ελιγμό. Βελτίωσε την τακτική της. Θέλει να στρώσει το τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» και να σύρει τα Συνδικάτα σε παζάρι. Προσοχή. Προσοχή. Ο αγώνας μας είναι σε κρίσιμη φάση. Σε κρίσιμο σημείο. Τώρα ακριβώς που η κυβέρνηση δυσκολεύεται, χρειάζεται να δεχτεί κι άλλο απανωτό χτύπημα. Κανένα παζάρι. Ούτε βήμα πίσω. Πιο αποφασιστικά, ώστε να βγάλουμε από το ψυγείο τα μέτρα και να τα πετάξουμε στο καλάθι των αχρήστων.

Συνάδελφοι, ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι τα δικαιώματά μας όλα, όπως το 8ωρο, οι Συμβάσεις, η δημόσια Δωρεάν Υγεία, δε μας τα παραχώρησε κανένας Κοινωνικός Διάλογος. Είναι σοδειά του αγώνα. Είναι αποκρυστάλλωμα της πάλης.

Πριν δέκα χρόνια, οι σωτήρες της Νέας Δημοκρατίας είχαν αναλάβει να σώσουν την Κοινωνική Ασφάλιση, που τάχα κατέρρεε. Τότε, η ηγεσία της ΝΔ αυτοπαινευόταν ότι μας έσωσε από την καταστροφή. Τότε, επίσης, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με καταγγελίες και πολεμική εις βάρος της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη έπαιρνε όρκους ότι μόλις γίνει κυβέρνηση θα καταργούσε τους αντιασφαλιστικούς νόμους.

Δέκα χρόνια μετά, νέοι σωτήρες επιχειρούν να ξανασώσουν την Κοινωνική Ασφάλιση που πάλι τάχα καταρρέει. Και οι πρώτοι σωτήρες και οι τωρινοί ένα στόχο έχουν:

ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΠΙΣΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ του εργατικού κινήματος. Να διαμορφώσουν ένα σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, υποβαθμισμένο. Ενα σύστημα που θα φέρνει και άλλα κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο.

Η κυβέρνηση με την πολιτική της στοχεύει ταυτόχρονα να καταργήσει το δημόσιο κοινωνικό χαρακτήρα της Ασφάλισης. Να απογυμνώσει το μισθωτό από κάθε προστασία απέναντι στην εργοδοσία και στα μονοπώλια.

Θέλει έναν εργαζόμενο απασχολήσιμο, ασφαλίσιμο, υποτακτικό και φοβισμένο.

Αυτή είναι η πρόοδός τους, αυτός είναι ο εκσυγχρονισμός τους, αυτό είναι το όραμά τους. Δηλαδή ο εκβαρβαρισμός, η απανθρωπιά, η υπερεκμετάλλευση, η φτώχεια και η εξαθλίωση.

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα στον ηθικό και πολιτικό αυτό ξεπεσμό αντιπαραθέτει την πάλη και τους στόχους του για τα σύγχρονα δικαιώματα, για τα οράματά του, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, για ένα μέλλον του λαού και της νεολαίας μας με όνειρα και ελπίδες.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να μας κόψουν τις ελπίδες.

Είμαστε εδώ, όρθιοι, δυνατοί, αποφασισμένοι.

Εχουν άδικο και το ξέρουμε.

Εχουμε δίκιο και θα το υπερασπίσουμε.

Και η πρωτόγνωρη λαοθάλασσα σήμερα εδώ έρχεται να δείξει πως η εργατική τάξη όχι μονάχα έχει δίκιο, αλλά και δύναμη να επιβάλει το δίκιο της.

Ιερός πόλεμος

Η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, η νεολαία, οι γυναίκες και οι μικρομεσαίοι ξεκινήσαμε έναν πόλεμο με την κυβέρνηση, ιερό.

Υπερασπίζουμε τις κατακτήσεις του αιώνα και διεκδικούμε αταλάντευτα αυτό που σήμερα μας ανήκει:

- Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

- Αύξηση συντάξεων.

- Ισα δικαιώματα για τις γυναίκες και τους νέους.

- Ενίσχυση του θεσμού των βαρέων.

- Δημόσια, δωρεάν και πρώτης ποιότητας Υγεία - Πρόνοια -Περίθαλψη.

- Χρηματοδότηση από το κράτος και τους εργοδότες.

- Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.

- Επιστροφή των κλεμμένων από το χρηματιστηριακό τζόγο.

- Ασφαλιστική πλήρη κάλυψη των αλλοδαπών.

Εργαζόμενοι της Αθήνας,

Τον πόλεμο αυτό με την κυβέρνηση θα τον φτάσουμε μέχρι το τέλος. Οσες θυσίες κι αν χρειαστούν, όσες δυνάμεις κι αν απαιτηθούν. Ο πόλεμος αυτός έχει στο τέλος νικητές τους εργάτες, τους υπάλληλους, τους ανέργους.

Στους δρόμους θα κριθεί το δίκαιο.

Εμείς θα νικήσουμε. Εμείς και τα παιδιά μας.

Ο ενωμένος αγώνας των ανθρώπων της δουλιάς και του μόχθου θα σαρώσει την αντιασφαλιστική επέλαση της κυβέρνησης και του ΣΕΒ. Θα κάνει θρύψαλα την απάτη του «Κοινωνικού Διαλόγου», που επιχειρούν να στήσουν είτε από μηδενική, είτε από οποιαδήποτε άλλη βάση.

Δεν παζαρεύουμε με τους αντιπάλους μας. Ούτε συναινούμε ούτε υποτασσόμαστε. Να τα πάρουν πίσω εδώ και τώρα. Οχι να τα βάλουν στο ψυγείο. Να τα πάρουν πίσω.

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Οι ελιγμοί της νύχτας κανένα δεν πρέπει να ξεγελάσουν. Είναι δόλωμα. Οπως είναι ψέματα ότι τα προβλήματα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι ταμειακά. Οπως είναι κοροϊδία ότι με τις προτάσεις τους θα προκύψουν λύσεις.

Συνεχίστε ενωμένοι, δυνατοί, αποφασισμένοι, τον ιερό πόλεμο για τα απαράγραπτα δικαιώματά μας.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο εγγυάται την ενωμένη δράση, τη μαχητική στάση, την ανυπόταχτη πορεία μας, μέχρι το τέλος. Καμιά δύναμη δε θα μπορέσει να γυρίσει πίσω το ποτάμι. Καμιά δύναμη δεν έχει τα φόντα να καναλιζάρει ένα τέτοιο παλλαϊκό ξεσηκωμό.

Κλιμάκωση τώρα

Προχτές προτείναμε στην ΕΕ της ΓΣΕΕ και επιμείναμε και εξακολουθούμε να επιμένουμε ότι σήμερα από αυτό εδώ το βήμα επιβάλλεται να κηρυχτεί νέα 24ωρη απεργία μέχρι τα μέσα Μάη.

Τώρα τη βάζουμε για ψήφο στη συγκέντρωση την ίδια πρόταση.

Απεργοί της Αθήνας, απεργοί της Ελλάδας,

Η κυβέρνηση ανησύχησε έντονα για τη γενικευμένη αντίθεση του Ελληνικού Λαού στα αντιασφαλιστικά μέτρα. Από την κατακραυγή αυτή δεν μπορούν να τη σώσουν ούτε ο Αβραμόπουλος, ούτε η Κουτσίκου, ούτε η Παναγιά των Βρυξελλών. Κανένας τρομονόμος δε θα κάμψει το αγωνιστικό μας φρόνημα.

Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή να δυναμώσουμε το χτύπημα σ' αυτή την πολιτική. Τώρα είναι η στιγμή να μετατρέψουμε την άμυνα σε οργανωμένη επίθεση.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ οφείλει να ξέρει ότι ο αγώνας αυτός πίσω δεν έχει. Ούτε βήμα πίσω. Οποιοι και όσοι με μανούβρες, ελιγμούς, ψευτοδιαλόγους και τρικ επιχειρήσουν να απονευρώσουν αυτή τη μάχη και να τη ρίξουν στα λασπόνερα της ταξικής συνεργασίας, θα τους αχρηστέψει η λαϊκή οργή.

Είναι ευκαιρία ακόμα για ορισμένους να βγάλουν συμπεράσματα για τον διαβόητο «κοινωνικό διάλογο». Εμείς τους λέγαμε και τότε με τις εργασιακές σχέσεις να μην πάνε. Να μη νομιμοποιήσουν το έγκλημα. Πήγαν και τ' αποτελέσματα είναι γνωστά.

Τώρα, που ο «Κοινωνικός Διάλογος» για το Ασφαλιστικό δε βρήκε συνενόχους, οπλίζει την εργατική τάξη και γεννά αυτό το ρωμαλέο και μαζικό κίνημα. Ας βγάλουν, αν έχουν το κουράγιο και τη διάθεση, τα συμπεράσματα τους.

Εμείς, από αυτό εδώ το βήμα, σας καλούμε όλους να οργανώσετε την ενημέρωση των εργαζομένων, να οργανώσετε Γενικές Συνελεύσεις, να οργανώσετε Συγκεντρώσεις, να μαζέψετε υπογραφές, να σχεδιάσετε με φαντασία τις διαμαρτυρίες. Οπου τα Σωματεία αρνούνται να μπουν μπροστά στη δράση, συγκροτείστε μόνοι σας Επιτροπές Αγώνα και πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας.

Κάντε την Πρωτομαγιά του 2001 όχι απλά συνέχεια της σημερινής κινητοποίησης, αλλά και στιγμή Επιθεώρησης Δυνάμεων και μέρα ενίσχυσης του ταξικού προσανατολισμού του συνδικαλιστικού κινήματος.

Βγείτε στους δρόμους την Πρωτομαγιά. Εκεί θα ενωθούν οι εργάτες.

Εκεί στους δρόμους της κλιμάκωσης, στους δρόμους της έντασης του αγώνα και της σύγκρουσης με την πολιτική της κυβέρνησης, με την πολιτική του Κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οργανώστε μέσα στους χώρους δουλιάς εκδηλώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά.

Αποκαλύψτε τους στόχους της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό και στο σύνολο της πολιτικής της.

Βάλτε βάσεις να συγκροτηθεί το Λαϊκό Μέτωπο για τη Λαϊκή Εξουσία.

Ενώστε τους εργάτες πάνω σε ταξική πορεία. Αναδείξτε το πραγματικό περιεχόμενο της πάλης.

Ολοι στον αγώνα μέχρι τη Νίκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Να αντισταθούμε στο Μεσαίωνα που σχεδιάζουν(2007-10-31 00:00:00.0)
Μέρα οργής και αντίστασης η 14 Μάρτη(2001-03-13 00:00:00.0)
Δράση συντονισμένη ΤΩΡΑ!(2001-03-02 00:00:00.0)
"Ούτε βήμα πίσω απ' τις κατακτήσεις μας"(1997-10-18 00:00:00.0)
"Χαστούκι" στο διάλογο - απάτη(1997-05-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ