Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κρατήθηκαν ψηλά τα λάβαρα της πάλης

Στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη χιλιάδες αγωνιστές βρέθηκαν στους δρόμους του αγώνα, απαιτώντας κλιμάκωση

Avaton

Συγκλονιστική και αποστομωτική υπήρξε η απάντηση των εργαζόμενων της Θεσσαλονίκης στις μεθοδεύσεις κυβέρνησης - πλουτοκρατίας για την κατεδάφιση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. Ο χείμαρρος της λαϊκής αγανάκτησης παρέσυρε τα πάντα στη Θεσσαλονίκη. Το οργισμένο ποτάμι των δεκάδων χιλιάδων απεργών, συνταξιούχων, ανέργων, φοιτητών, νεολαίας και αγροτών που κατέκλυσε το χώρο σε μεγάλη απόσταση από το Εργατικό Κέντρο και μετά ξεχύθηκε στους δρόμους, με «δάσος» τα πανό και τα λάβαρα, έστειλε ένα ξεκάθαρο και δυνατό μήνυμα σε όλες τιςκατευθύνσεις. Απαίτησε δημόσια καθολική υποχρεωτική ασφάλιση για όλους, μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και αύξηση των συντάξεων.

Ο εργαζόμενος λαός και η νεολαία διατράνωσαν την απόφασή τους να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, με πρώτο επόμενο σταθμό τον αγωνιστικό - ταξικό γιορτασμό της 1ης Μάη και με την πάλη τους να αποκρούσουν την ολομέτωπη επίθεση της κυβέρνησης και ειδικότερα την επιχείρηση διάλυσης του Ασφαλιστικού. Με μια φωνή πρωτάκουστη, υπέδειξαν ξεκάθαρα το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος, διαδηλώνοντας πως κανένας «διάλογος» δεν μπορεί να διασφαλίσει τις κατακτήσεις των εργαζομένων, παρά μόνο ο δρόμος του αγώνα και της ταξικής πάλης.

Προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια έστειλαν και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της Πέμπτης

Avaton

Ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα κυβερνητικά σχέδια έστειλαν και οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης με τη μαζική και μαχητική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση της Πέμπτης
Γυναίκες, νεολαίοι, φοιτητές συγκροτημένα πίσω από το πανό της ΦΕΑΠΘ, καπνεργάτες, εμποροϋπάλληλοι, οικοδόμοι δασεργάτες, εργαζόμενοι στα Εμφιαλωμένα Ποτά, νέοι εργαζόμενοι κάτω από το πανό των Νέων του ΠΑΜΕ, χιλιάδες λαού, συγκροτούσαν τη μεγάλη προσυγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο άγαλμα του Βενιζέλου. Ενδεικτικό στοιχείο είναι το γεγονός πως όταν η κεφαλή της πορείας είχε φθάσει στην Ολύμπου στο χώρο του Εργατικού Κέντρου, τα πίσω τμήματα ήταν ακόμα στη Χαλκέων και ολόκληρη η Φιλίππου και το τμήμα της Αριστοτέλους μέχρι την Ολύμπου είχαν κατακλυστεί από διαδηλωτές.

Μεγαλειώδης συγκέντρωση και πορεία

Γύρω από την εξέδρα της συγκέντρωσης είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο. Η χθεσινή κινητοποίηση είχε στοιχεία παλλαϊκού ξεσηκωμού. Στη συγκέντρωση μίλησαν: ο πρόεδρος του ΕΚΘ Ν. Γιαννόπουλος που είπε, «απορρίψαμε τις προτάσεις της κυβέρνησης συνολικά, γιατί η λογική τους είναι αντιασφαλιστική... Θέλουμε πίσω τα κλεμμένα λεφτά μας. Μας ανήκουν, τα διεκδικούμε και θα τα πάρουμε...». Ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ Δημήτρης Κίτσιος δήλωσε, πως «η ακριβοπληρωμένη παράσταση "κοινωνικού διαλόγου", που επιχειρεί να ανεβάσει η κυβέρνηση με στόχο να νομιμοποιήσει τις επιλογές της να εκτονώσει τη λαϊκή αγανάκτηση και να καθηλώσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, θα πέσει στο κενό, δε θα έχει καμία τύχη».

Στην ομιλία του, που καλύπτονταν συνέχεια από χειροκροτήματα και αγωνιστικά συνθήματα ο γραμματέας του ΕΚΘ Θεόδωρος Κυριακίδης υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση βλέπουν σήμερα εφιάλτες από το ογκώδες απεργιακό κίνημα, πανικοβάλλονται από το χείμαρρο των απεργών. Χρειάζεται αγωνιστική ενότητα, κλιμάκωση των αγώνων, πολύμορφος αγώνας. Χρειάζεται γενικευμένος πανελλαδικός αγώνας. Είναι ο μόνος διάλογος, ο διάλογος του αγώνα που φέρνει αποτελέσματα...».

Χαιρετισμό απηύθυναν και οι Ηλίας Περπερίδης και Κώστας Γκοντίνος, αντιπρόεδρος και αν. γραμματέας του ΕΚΘ αντίστοιχα.

Ηταν εκεί, συγκροτημένα οι εργαζόμενοι στην ΕΛΒΟ, στην ΑΓΝΟ, στα Ελληνικά Πετρέλαια, Εμποροϋπάλληλοι, Καπνεργάτες, Οικοδόμοι, οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα ποτά, στην ΕΛΛΕΝΙΤ, στη ΒΑΛΚΑΝ, στη ΔΕΘ, στη ΖΗΜΕΝΣ, στη ΔΕΗ, στα νοσοκομεία, στον ΟΤΕ, στον ΟΑΣΘ, οι Δασεργάτες του Σταυρού, εργαζόμενοι στο Χαλυβουργείο, οι λιμενεργάτες, οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ, στον ΟΣΕ, στην ΤΙΤΑΝ, στην ΤΟΣΟΗ και χιλιάδες ακόμα.

«Εργάτες αγρότες φοιτητές, με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Με αίμα έχει γίνει η ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», διαδήλωναν ασταμάτητα σε όλη τη διάρκεια της πορείας. «Η εργατιά παλεύει και θα νικήσει, τα μέτρα της κυβέρνησης θα καταργήσει», «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με τα συνδικάτα αντίσταση και πάλη», βροντοφώναζαν και έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όταν έφτασε εκεί, η τεράστια πορεία, η μεγαλύτερη των τελευταίων 15 - 20 χρόνων και περικύκλωσε όλο το τετράγωνο. Λόγω απουσίας του υπουργού οι υπεύθυνοι της πορείας αρνήθηκαν να επιδώσουν το ψήφισμα της συγκέντρωσης στον γραμματέα του υπουργείου, αλλά προτίμησαν να το θυροκολλήσουν. Το υπουργείο παρέμεινε «πολιορκημένο» για αρκετή ώρα.

Μακεδονία - Θράκη

Πρωτοφανής σε συμμετοχή, σε αγωνιστικότητα και παλμό, ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν απ' άκρη σ' άκρη σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, γυναίκες και νέοι, με μια φωνή, μια γροθιά, ρίχτηκαν στη μάχη για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης και έδωσαν υπόσχεση συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα για να μην περάσουν τα αντεργατικά, αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης, όποτε και αν «ξεπαγώσουν», όσο και αν γαρνιριστούν. Κανένας διάλογος, καμία υποχώρηση, ήταν το μήνυμα που έστειλαν και με τη σχεδόν καθολική (80 - 100%) συμμετοχή τους στην απεργία, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.

Η απόφαση του ανυποχώρητου και διαρκώς εκτεινόμενου αγώνα ως μόνου δρόμου, εκφράστηκε πολύμορφα και μαζικά σε κάθε πόλη. Στην Καστοριά, μέσα από μια πρωτόγνωρη συγκέντρωση και πορεία όπου τον τόνο έδιναν κυρίως οι γουνεργάτες και οι οικοδόμοι. Στην Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα, τη Φλώρινα, τα Γρεβενά, χιλιάδες (μόνο στην Κοζάνη 2.500) εργαζόμενοι της ΔΕΗ, οικοδόμοι, υπάλληλοι, συνταξιούχοι, συμμετείχαν στις προσυγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και τις συγκεντρώσεις και πορείες που ακολούθησαν.

Χιλιάδες ήταν και οι εργαζόμενοι στις πόλεις της Κεντρικής Μακεδονίας που έδωσαν το «παρών» στο σάλπισμα αντίστασης και αγώνα. Τα εργοστάσια, οι βιοτεχνίες έκλεισαν, οι υπηρεσίες κατέβασαν ρολά και η μάχη που θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, μεταφέρθηκε στους δρόμους, της Βέροιας, της Νάουσας, της Αλεξάνδρειας, της Κατερίνης, των Σερρών, του Κιλκίς, του Πολυγύρου, της Ορμύλιας και του Στρατωνίου στη Χαλκιδική, της Εδεσσας και των Γιαννιτσών.

Στην Κομοτηνή, οι εργαζόμενοι έβαλαν λουκέτο σε ολόκληρη τη βιομηχανική ζώνη, αποκλείοντας από νωρίς το πρωί με ομάδες περιφρούρησης τις 4 εισόδους. Τίποτε σχεδόν δε λειτούργησε και στη βιομηχανική περιοχή της Δράμας, στη Σόφτεξ, τα Λατομεία Μαρμάρου, τις δημόσιες υπηρεσίες. Και στην Καβάλα, καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία σε όλους τους χώρους δουλιάς, τα Λιπάσματα, τα Πετρέλαια, στις Πορθμειακές γραμμές Καβάλας - Θάσου. Αντίστοιχη ήταν και η εικόνα σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα και Ξάνθη. Και παντού πραγματοποιήθηκαν πρωτοφανείς σε μαζικότητα συγκεντρώσεις και πορείες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χιλιάδες οι απεργοί και στη Θεσσαλονίκη (2002-04-04 00:00:00.0)
Πλημμύρισε η Εγνατία απ' άκρη σ' άκρη (2001-05-19 00:00:00.0)
Χιλιάδες ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα (2000-12-08 00:00:00.0)
Ταξικό μήνυμα αντίστασης (1998-07-24 00:00:00.0)
Ξεπεράστηκαν και οι προσδοκίες (1997-10-24 00:00:00.0)
Αγωνιστική ετοιμότητα στη Θεσσαλονίκη (1997-01-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ