Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Πλημμύρισαν» οι πόλεις

Δεκάδες χιλιάδες Θεσσαλοί στάθηκαν δίπλα δίπλα και ενωμένοι απαίτησαν νέες κατακτήσεις και δικαιώματα, καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική

Από την κινητοποίηση στη Λάρισα

Ημερίσιος Κήρυκας

Από την κινητοποίηση στη Λάρισα
Καθολική επιτυχία είχε η απεργία στη Θεσσαλία και πρωτοφανείς σε όγκο και παλμό ήταν οι λαϊκές συγκεντρώσεις στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών και σε μικρότερες πόλεις της περιοχής.

Στη Λάρισα, η βιομηχανική περιοχή «νέκρωσε», καθώς οι εργαζόμενοι μεγάλων και μικρών εργοστασίων και εκατοντάδων βιοτεχνιών, όπως της «ΙΝΤΡΑΜΕΤ», «ΕΞΑΛΚΟ», «ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ», «ΜΠΕΤΙΝΑ», «ΣΤΑΦ», «ΑΛΦΑ ΣΕΝΤΕΡ», «ΠΕΛΑΣΓΙΣ», «ΡΑΠΤΕΞ», «ΛΟΥΠΑ» κ.ά., απέργησαν. Επίσης εργαζόμενοι άλλων κλάδων, όπως π.χ. οι εμποροϋπάλληλοι, συμμετείχαν στην απεργία με αυξημένα ποσοστά, σε σχέση με άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα «Χόντος Σέντερ» και «Ζάρα» δεν άνοιξαν. Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία και των εργαζομένων στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επίσης, το Σωματείο Αυτοκινητιστών έκανε δίωρη στάση εργασίας.

Κοντά στους 10.000 Λαρισαίοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία, ενώ παραβρέθηκαν δεκάδες εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και μαζικών φορέων του νομού. Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους, η οποία κατέληξε στο υποκατάστημα του ΙΚΑ, που από το πρωί τελούσε υπό κατάληψη. Μεγαλειώδεις απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στα Φάρσαλα και στην Ελασσόνα.

Επόμενοι αγωνιστικοί σταθμοί στη Λάρισα είναι η απεργιακή κινητοποίηση την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, με συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία και η απεργία της Πέμπτης 17 Μάη, που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο.

Βόλος


Ημερίσιος Κήρυκας

Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων συμμετείχε στην απεργιακή κινητοποίηση στη Μαγνησία, ενώ μαζική και δυναμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο Βόλου.

Πολλά εργοστάσια του νομού, όπως «ΒΙΣ», «ΑΓΕΤ», «ΕΒΙΕΣΚ», «ΜΠΙ - ΕΜ - ΤΙ», «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» κ.ά., έμειναν κλειστά, όπως και όλες οι υπηρεσίες του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Και στη Μαγνησία πολλοί ήταν οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν με πολύ αυξημένα ποσοστά στην απεργία, σε σχέση με τις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι εργαζόμενοι στα «Χόντος Σέντερ» και στο «Πριζουνίκ Μαρινόπουλος» απέργησαν για πρώτη φορά.

Στη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 6.000 εργατοϋπάλληλοι, διατρανώνοντας τη θέλησή τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την τελική νίκη. Ακολούθησε δυναμική πορεία στους δρόμους της πόλης.

Λίγο πριν τη συγκέντρωση, οι εργαζόμενοι της Μαγνησίας είχαν δώσει δυναμικό «παρών» στην προσυγκέντρωση που έγινε στην Πλατεία Ελευθερίας, ύστερα από κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών Βόλου. Απεργιακή συγκέντρωση έγινε και στον Αλμυρό.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων και Συνδικαλιστών διοργανώνει πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 9.30 π.μ. στην πλατεία Δημαρχείου, ενώ η ΔΑΣ πρότεινε έκτακτη σύγκληση της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου για κλιμάκωση του αγώνα.

Τρίκαλα

Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε η συμμετοχή των εργατοϋπαλλήλων των Τρικάλων στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση που έγινε έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στις υπηρεσίες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Νομαρχίας, στο Νοσοκομείο, στους οικοδόμους, στο εργοστάσιο «ΒΙΟΣΕΡ» κ.α., ενώ κοντά στις 3.000 Τρικαλινοί έδωσαν δυναμικό «παρών» στη μεγαλειώδη απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε έξω από το Εργατικό Κέντρο. Ακολούθησε πορεία προς τη Νομαρχία Τρικάλων. Παραβρέθηκε πλήθος εκπροσώπων συνδικαλιστικών οργανώσεων και μαζικών φορέων των Τρικάλων. Μαχητική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στην Καλαμπάκα.

Στα πλαίσια του ταξικού αγωνιστικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Σωματείων καλεί τους εργαζόμενους του νομού στη συγκέντρωση που διοργανώνει στις 9.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία.

Καρδίτσα

Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στην Καρδίτσα, όπου πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν πάνω από 2.000 εργατοϋπάλληλοι. Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης. Στην Καρδίτσα η απεργιακή συγκέντρωση την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 π.μ. έξω από το κτίριο του ΕΚΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ