Σάββατο 28 Απρίλη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ
Οι δυτικές συνοικίες έδιναν τον τόνο

«Με σκληρό συνεχή ταξικό αγώνα μπορούμε να τους σταματήσουμε. Η ασφάλιση, η πρόνοια, η περίθαλψη είναι δικαίωμά μας». Το παραπάνω αποτυπωνόταν στο πανό του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας και πρόκειται για μια δέσμευση που οι εργαζόμενοι με τη μαζικότητά τους και την αποφασιστικότητα στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Βάθης, το απέδειξαν έμπρακτα. Στην πλατεία Βάθης οι διοργανωτές καλούσαν σε προσυγκέντρωση. Η αλήθεια όμως είναι ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι που συμμετείχαν τη μετέτρεψαν σε μια μεγαλειώδη συγκέντρωση.

Το ραντεβού ήταν στις 9.30 το πρωί. Οι εργαζόμενοι όμως άρχισαν να φτάνουν στο χώρο της πλατείας πολύ νωρίτερα. Στις 9.15 είχε ήδη ανοίξει το πανό του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ΑΕ και Γραφείων με το οποίο οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που είχαν συγκεντρωθεί απαιτούσαν: «Ασφάλιση δημόσια και κοινωνική - κόντρα στη λιτότητα και την υποταγή. Αυτά τα μέτρα δε θα περάσουν». Γύρω - γύρω από την πλατεία και σε μεγάλη ακτίνα είχαν στηθεί πηγαδάκια απεργών που κουβέντιαζαν, άλλες φορές σε ήρεμο κλίμα και άλλες φορές σε πιο έντονο, την ανάγκη αυτός ο αγώνας να κλιμακωθεί και να ενταθεί. «Πρέπει να έχει κόσμο σήμερα», «φαίνεται ότι θα έχει», ήταν ένας από τους διαλόγους μεταξύ των απεργών, που δε φαντάζονταν το αγωνιστικό πανηγύρι που στηνόταν στην Αθήνα, αλλά και σε όλη τη χώρα.

Τα πούλμαν το ένα μετά το άλλο έφταναν στην πλατεία Βάθης. «Δε θα περάσει. Απαιτούμε σύνταξη στα 60 και 55. Στα βαρέα 55 και 50, 5ετή διαφορά στις γυναίκες», έγραφε το πανό του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος. Οι γυναίκες της Πετρούπολης μόλις έφτασαν άνοιξαν το πανό τους «Κάτω τα χέρια από την Ασφάλιση», το οποίο και υπέγραφε ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης.

«Οχι στο διάλογο απάτη. Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση», έγραφε το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Ελευσίνας, ενώ το ίδιο αίτημα αποτυπωνόταν στο πανό του Σωματείου Εργαζομένων Υπαλλήλων Δήμου Αγ. Βαρβάρας. «Οχι στην κατεδάφιση της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης», απαιτεί η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων. Την απόσυρση τώρα του αντεργατικού εκτρώματος απαιτούσε με το πανό του το Συνδικάτο Οικοδόμων Παράρτημα Ιλίου - Αγ. Αναργύρων - Πετρούπολης. «Αγωνιζόμαστε για δημόσια καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Οχι στο διάλογο», έγραφε το πανό της Ομοσπονδίας Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος.

Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των εργατριών της «Σεξ - Φορμ» που έκλεισαν το εργοστάσιο και κατέβηκαν στην απεργία απαιτώντας «μείωση ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. Απεργούμε και απαιτούμε όλα όσα μας ανήκουν». Δε σταμάτησαν λεπτό να φωνάζουν κατά των κυβερνητικών μέτρων, ενώ έδωσαν την υπόσχεση στο δρόμο του αγώνα ότι θα συνεχίσουν για να μην περάσει η διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης. «Αγώνας τώρα για Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια - υποχρεωτική - καθολική», έγραφε η Ομοσπονδία Φαρμάκου Καλλυντικού. ΟΧΙ στην κατεδάφιση της Κοινωνικής Ασφάλισης βροντοφώναξαν οι εργαζόμενοι στη «ΧΑΡΤΕΛΛΑΣ - ΝΤΕΛΙΚΑ».

«Ολοι στην απεργία. Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση», καλούσε τους εργαζόμενους το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Τροφίμων - Ποτών. «Αγώνας αντίσταση προοπτική δε θα περάσουν τα αντεργατικά μέτρα», έγραφε το πανό του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Θριασίου και Πέριξ.

Τα πανό υψώθηκαν και η πορεία από την πλατεία Βάθης με προορισμό το Πεδίον του Αρεως ξεκίνησε. «Ο διάλογος είναι μια απάτη, νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», «μ' αγώνες έχει γίνει η Ασφάλιση, δεν είναι για παζάρια και για διάλυση», «Ασφάλιση δημόσια και κοινωνική, κόντρα στη λιτότητα και την υποταγή», ήταν ορισμένα από τα συνθήματα που φώναζαν ασταμάτητα οι χιλιάδες απεργοί, για να ενωθούν λίγο αργότερα με τους συναδέλφους τους διαδηλωτές και να βροντοφωνάξουν: «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση. Κλιμάκωση του αγώνα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εσμιξαν ξανά εργάτες - φοιτητές (2006-06-16 00:00:00.0)
Διαδήλωσαν και συνεχίζουν (2001-07-06 00:00:00.0)
Πλημμύρισαν οι δρόμοι απόφασης για αγώνα (2001-05-20 00:00:00.0)
Απεργούμε σήμερα - οργανώνουμε τον αγώνα αύριο (2001-04-26 00:00:00.0)
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΜΑΧΗ για κοινωνική ασφάλιση - υγεία - πρόνοια (2001-04-25 00:00:00.0)
Σε θέση μάχης τα ταξικά συνδικάτα (2001-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ