Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΕΛ. ΑΣ.
Δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη, στη συζήτηση επί της αρχής

Δεν απαντά στα πραγματικά προβλήματα που τίθενται σήμερα για τον ευαίσθητο τομέα των Σωμάτων Ασφαλείας, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη νέα δομή της ΕΛ. ΑΣ., σημείωσε κατά τη συζήτηση που ξεκίνησε προχτές στη Βουλή ο εισηγητής του ΚΚΕ Μπάμπης Αγγουράκης, τονίζοντας ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον προτεινόμενο νόμο.

Οπως επισήμανε, το νομοσχέδιο «κινείται στο έδαφος της ήδη μεγάλης επίθεσης που έχει προωθηθεί μέσω της Συνθήκης Σένγκεν, σε τέτοια ζητήματα», ενώ ταυτόχρονα «οι τροποποιήσεις, οι αλλαγές που εισάγονται δεν απαντούν στο κρίσιμο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα Σώματα Ασφαλείας, αλλά αποτελούν και μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού».

Εστιάζοντας ιδιαίτερα στο θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ο Μπάμπης Αγγουράκης τόνισε πως «όσοι καταλαβαίνουμε από τη θεωρία της πληροφορίας και όσοι έχουμε διαβάσει και θέλουμε να καταλάβουμε τι είναι η Συνθήκη Σένγκεν, βγάζουμε το συμπέρασμα ότι κατ' αρχήν είναι όλοι ύποπτοι, εκτός και αν αποδειχθεί στη συνέχεια ότι είναι αθώοι. Αυτή η δυνατότητα για συλλογή ευαίσθητων προσωπικών στοιχείων και άλλων υπάρχει και σήμερα. Μπορεί η Ελληνική Αστυνομία για λόγους που έχουν σχέση με τη Δημόσια Τάξη και την κρατική ασφάλεια να συλλέγει τέτοιου είδους πληροφορίες».

Παράλληλα αναφέρθηκε και στη λογική της ενοχοποίησης των μεταναστών σχετικά με την εγκληματικότητα, που διέπει την κυβερνητική πολιτική, λέγοντας πως «δεν μπορεί για την οποιαδήποτε κατάσταση στον τομέα της εγκληματικότητας να ενοχοποιούνται κατά κύριο λόγο οι αλλοδαποί, όπως δυστυχώς έγινε και διά στόματος του πρωθυπουργού».

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο, επισήμανε πως «δεν αλλάζει το σημερινό προσανατολισμό των Σωμάτων Ασφαλείας, δεν προχωρά στον αναγκαίο εκδημοκρατισμό που έχει σχέση με την αποστολή τους, αλλά επίσης και με όλο το θεσμικό πλαίσιο. Αντίθετα οι αλλαγές αυτές επιδιώκουν την ενίσχυση και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των υπόλοιπων Σωμάτων Ασφαλείας ως φορέα καταστολής των λαϊκών κινητοποιήσεων». Μάλιστα, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες διατυπώσεις του νομοσχεδίου, όπως αυτές που μιλούν για πρόληψη «κρίσεων στον τομέα της δημόσιας τάξης» και προστασίας του «αισθήματος ασφάλειας των πολιτών» χωρίς να αποσαφηνίζονται με ποια κριτήρια ορίζονται τα παραπάνω.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, του οποίου η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί την επόμενη βδομάδα, τάχθηκαν μόνο οι κυβερνητικοί βουλευτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ