Παρασκευή 28 Γενάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Συνδρομή» στην αμερικανοκρατία

Προετοιμάζεται συστηματικά το έδαφος για την υπογραφή της «αντιτρομοκρατικής» συμφωνίας, μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η σύμβαση αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής μεταξύ της χώρας μας και των ΗΠΑ, η οποία ψηφίστηκε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής απ' τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας.

Με τη σύμβαση αυτή οι Αμερικανοί αποκτούν το δικαίωμα να λαμβάνουν καταθέσεις, απολογίες, να έχουν πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα και στοιχεία, να εντοπίζουν, ή να εξακριβώνουν την ταυτότητα προσώπων, να πραγματοποιούν έρευνες στη χώρα μας και να μεταφέρουν κρατούμενους για καταθέσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, και όλα αυτά χωρίς την παραμικρή εγγύηση. Πρόκειται για σύμβαση που δίνει το ελεύθερο στις αμερικανικές υπηρεσίες να αλωνίζουν στη χώρα μας, να εγκατασταθούν στην καρδιά των μηχανισμών ασφάλειας του ελληνικού κράτους, να εισχωρήσουν και στο ποινικό σύστημα της χώρας.

Το θέμα, βεβαίως, δεν αλλάζει απ' το γεγονός ότι η συγκεκριμένη σύμβαση αφορά σε ποινικά αδικήματα. Είναι γνωστό ότι για τους Αμερικανούς πολλές περιπτώσεις θεωρούνται ποινικά αδικήματα, ενώ για το ελληνικό δίκαιο δεν εμπίπτουν σ' αυτή την κατηγορία. Μεταξύ αυτών των περιπτώσεων βρίσκεται και η «τρομοκρατία», όπως βεβαίως την ορίζουν και την αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ. Είναι γνωστό, επίσης, ότι για τις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκληματική δραστηριότητα θεωρείται και ο αγώνας πολλών κινημάτων σ' ολόκληρο τον κόσμο για εθνική και κοινωνική απελευθέρωση.

Οσο για το πώς αντιλαμβάνονται οι ΗΠΑ την «αμοιβαία συνδρομή» με την Ελλάδα έχουμε δυο κραυγαλέα παραδείγματα. Το πρώτο αφορά στην «υπόθεση Ρασίντ», ενώ το δεύτερο αφορά στην υπόθεση της σύλληψης των δυο Αμερικανών πρακτόρων το Νοέμβρη του '93 στην Πλατεία Αμερικής απ' την Ελληνική Αστυνομία και τη φυγάδευσή τους απ' τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ. Ασφαλώς, δε χρειάζεται να αναφέρουμε την άποψη των Αμερικανών περί διεθνούς νομιμότητας. Τα λέει όλα η επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Η κυβέρνηση έχει ήδη αναλάβει τη δέσμευση (την επαναβεβαίωσε στον Πρόεδρο Κλίντον κατά την πρόσφατη επίσκεψή του) για την υπογραφή της «αντιτρομοκρατικής συμφωνίας». Απλώς παρέπεμψε το χρόνο της υπογραφής για μετά τις εκλογές, προκειμένου να αποφύγει το πολιτικό κόστος. Υπενθυμίζουμε ότι βασικός στόχος αυτής της συμφωνίας είναι η άλωση των μηχανισμών κρατικής ασφάλειας και ο έλεγχος, μέσω αυτών, των πολιτικών, και όχι μόνο, εξελίξεων, στο όνομα της αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας».

Ετσι, με τη σύμβαση για τη δικαστική συνδρομή εκπληρώνεται ένας απ' τους όρους που έχουν θέσει οι Αμερικανοί. Η κυβέρνηση και με αυτή την κίνηση αναλαμβάνει σοβαρές ευθύνες για μια πολιτική, που οδηγεί στην εκχώρηση σημαντικών τομέων, που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και της εθνικής κυριαρχίας, μετατρέποντας τη χώρα σε πειθήνιο όργανο της «νέας τάξης» και των εγκληματικών σχεδίων της.

Οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, πρέπει να ανακόψουν αυτή την πορεία και έχουν μπροστά τους μια επιπλέον δυνατότητα να το κάνουν. Να καταδικάσουν, με την ψήφο τους, αυτή την πολιτική και τους εκφραστές της, το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία, να ενισχύσουν το ΚΚΕ, το κόμμα που με τον αδιάκοπο αγώνα του συμβολίζει την αντίσταση κατά της αμερικανοκρατίας και του «ευρωατλαντικού» ιμπεριαλισμού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζεται η έρευνα των ανακριτών (2018-11-01 00:00:00.0)
Υλικό για συγκρίσεις (2004-11-03 00:00:00.0)
ΥΠΕΡΑΝΩ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ (2002-07-02 00:00:00.0)
Αποφάσισαν τη δικαστική συνεργασία Ευρωπαϊκής Ενωσης - ΗΠΑ (2002-02-16 00:00:00.0)
Η συμφωνία για τις βάσεις στην Ελλάδα (2000-10-15 00:00:00.0)
"Ναι" στην έκδοση του Καμαρέλι (1998-12-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ