Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
Στο στόχαστρο οι λαοί
Τα κομμουνιστικά κόμματα ζητούν τερματισμό του πολέμου

Ανακοινώσεις κομμουνιστικών κομμάτων σχετικά με το νέο πόλεμο των ΗΠΑ και των συμμάχων τους

Από αντιπολεμική εκδήλωση στην Καλιφόρνια

Associated Press

Από αντιπολεμική εκδήλωση στην Καλιφόρνια
Τα κομμουνιστικά κόμματα παρεμβαίνουν διεθνώς στις εξελίξεις, απαιτώντας τον τερματισμό του πολέμου.

Το ΚΚ ΗΠΑ

Η κίνηση της κυβέρνησης Μπους να βομβαρδίσει το Αφγανιστάν «δεν αποτελεί λύση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚ ΗΠΑ. «Στόχο έχει την απόκτηση γεωπολιτικού πλεονεκτήματος. Δεν αποτελεί μια προσπάθεια τερματισμού της τρομοκρατίας και προσαγωγής των ενόχων στη δικαιοσύνη. Το ΚΚ ΗΠΑ είναι κατηγορηματικά αντίθετο στη στρατιωτική επίθεση... Ο πόλεμος θα εντείνει μόνο την ανθρωπιστική κρίση για το Αφγανιστάν και την περιοχή. Στο μεταξύ, οι ρίζες της τρομοκρατίας παραμένουν άθικτες».

Ο πόλεμος έχει δική του λογική, δεν περιορίζεται αν τεθεί σε κίνηση. (...) Η ιστορία αποδεικνύει ότι ο πόλεμος δε φέρνει σταθερότητα, ούτε δικαιοσύνη.

(...) Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση Μπους έχει μια κρυφή ατζέντα σ' αυτόν τον πόλεμο: να ελέγξει το πετρέλαιο στη Μέση Ανατολή και στην Κεντρασία. Εξάλλου, η κυβέρνηση έχει στενούς δεσμούς με τη βιομηχανία πετρελαίου, αερίου και ενέργειας. Η ιστορία της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ είναι ακόμη επηρεασμένη βαθιά από την εποχή του ψυχρού πολέμου, όταν, στο όνομα του πολέμου κατά του κομμουνισμού, η CIA αποσταθεροποίησε και συχνά ανέτρεψε προοδευτικές, εκλεγμένες κυβερνήσεις σε πάνω από 50 χώρες, μεταξύ αυτών και του Αφγανιστάν. Ο στόχος δεν ήταν η ειρήνη και η δημοκρατία, αλλά να γίνει ο κόσμος "ασφαλής" για τα συμφέροντα των επιχειρήσεων των ΗΠΑ.

Χρειαζόμαστε διεθνή προσπάθεια, όχι μονομερή δράση, για να τερματίσουμε την τρομοκρατία. Η καπιταλιστική εκμετάλλευση, η τεράστια ανισότητα, η φτώχεια και η καταλήστευση των παγκόσμιων φυσικών πόρων και της εργασίας παρέχουν το έδαφος για οργή και απόγνωση...

Λεπτομέρεια από συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο

Associated Press

Λεπτομέρεια από συγκέντρωση που έγινε στην πλατεία Τραφάλγκαρ στο Λονδίνο
(...) Αρνούμεθα να αφήσουμε την κυβέρνηση Μπους και την άκρα δεξιά να καθορίσουν τον πατριωτισμό ως πόλεμο. Το ΚΚ ΗΠΑ πιστεύει ότι σε αυτό το νέο αιώνα, πρέπει να σπάσουμε μια για πάντα τον κύκλο της βίας».

Το ΚΚ Καναδά

Εκτακτη ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Καναδά αναφέρει:

«Το Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά ξεκάθαρα καταδικάζει τη στρατιωτική επίθεση ενάντια στο Αφγανιστάν από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία. Οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις φέρνουν νέους θανάτους και δυστυχία στο λαό του Αφγανιστάν, στον οποίο εκφράζουμε τη θλίψη και την αλληλεγγύη μας αυτήν τη δύσκολη στιγμή.

Το ΚΚΚ απαιτεί άμεσο τερματισμό του πολέμου και υποστηρίζει τη διενέργεια πολιτικής και ειρηνικής επίλυσης αυτής της κρίσης. Απορρίπτουμε ως τελείως ψευδείς και υποκριτικούς τους ισχυρισμούς των κυβερνήσεων των Μπους και Μπλερ πως οι στρατιωτικές τους ενέργειες είναι "ανθρωπιστικές".

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αυτές που για καιρό έχουν αποτελέσει τη μεγαλύτερη πηγή επιθέσεων κρατικής τρομοκρατίας ενάντια στους λαούς του κόσμου. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει την ηθική εξουσία να παρακάμψει όλες τις διεθνείς νόμιμες νόρμες και διαδικασίες και να εξαπολύσει αυτή την πράξη εκδίκησης ενάντια στο λαό του Αφγανιστάν.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα επιπλέον απαιτεί από την κυβέρνηση Κρετιέν να αρνηθεί να δώσει οποιαδήποτε μορφή στρατιωτικής ή διπλωματικής υποστήριξης γι' αυτή τη βάρβαρη πράξη επιθετικότητας. Ο Καναδάς πρέπει να υποστηρίξει τη διερεύνηση ειρηνικών λύσεων.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα και τα μέλη του θα λάβουν μέρος σε όλες τις αντιπολεμικές ενέργειες και δραστηριότητες σε όλη τη χώρα τις ώρες και μέρες που ακολουθούν... Να αντισταθούμε στον πόλεμο και το ρατσισμό. Η πορεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να αφαιρέσει τα βασικά πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα πρέπει να σταματήσει».

Το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό)

Φιλειρηνική συγκέντρωση στις Βρυξέλλες

Associated Press

Φιλειρηνική συγκέντρωση στις Βρυξέλλες
Σε δική του ανακοίνωση, το ΚΚ Ινδίας (Μαρξιστικό) σημειώνει:

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ειδοποίησε επισήμως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι θα επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις πέραν του Αφγανιστάν... Με τις κινήσεις τους, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν ότι επιδιώκουν να επιτεθούν στρατιωτικά και σε άλλες χώρες παραβιάζοντας την εδαφική τους ακεραιότητα και κατάφωρα παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Το ΚΚΙ(Μ) είχε προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθούσαν να επεκτείνουν την παγκόσμια ηγεμονία τους με αυτό το πρόσχημα (της τρομοκρατίας). Εντός της κυβέρνησης Μπους γίνονται προετοιμασίες για πλήγματα κατά του Ιράκ και άλλων στόχων στη Μέση Ανατολή... Η ινδική κυβέρνηση, υπό το κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα, συμπορευόμενη με τα σχέδια των ΗΠΑ, θα βλάψει σοβαρά τα συμφέροντα της Ινδίας. Το Πολιτικό Γραφείο καλεί όλα τα δημοκρατικά πολιτικά κόμματα στην Ινδία να απαιτήσουν η κεντρική κυβέρνηση να εκφράσει την αντίθεσή της σε νέες επιθέσεις. Επίσης το ΠΓ του ΚΚΙ(Μ) εκφράζει τη βαθιά του ανησυχία για τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Βάτζπαϊ προσπαθεί να εμπλακεί στις στρατιωτικές επιχειρήσεις... Απαιτούμε από την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν κάτι τέτοιο επιχειρείται πράγματι».

Το SIP

Το Κόμμα για τη Σοσιαλιστική Εξουσία-Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας εκτιμά σε δική του ανακοίνωση ότι «οι βομβαρδισμοί των ΗΠΑ κατά του Αφγανιστάν είναι ο πρώτος κρίκος μιας αλυσίδας ιμπεριαλιστικών επιθέσεων... Η Τουρκία δεν πρέπει να βοηθήσει αυτό το κύμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, που αναμένεται να στραφεί και κατά γειτόνων μας... Το SIP καλεί το λαό μας να συμμετάσχει στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 14 Οκτωβρίου στην Κωνσταντινούπολη, την Αγκυρα, τη Σμύρνη και τα Αδανα».

Το Γερμανικό ΚΚ

Σε ανακοίνωσή του, το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα (DKP) υπογραμμίζει πως «οι επιθέσεις με πυραύλους, οι βομβαρδισμοί διαφόρων αφγανικών πόλεων, ο θάνατος και η εξαθλίωση αθώων ανθρώπων είναι μια απαράδεκτη απάντηση στην τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον...

Καλούμε τη γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τερματίσει τη συμμετοχή της στον πόλεμο. Τώρα είναι η ώρα των εξωκοινοβουλευτικών κινημάτων, τα οποία μέσα από τις κινητοποιήσεις τους ασκούν πίεση για τον τερματισμό όλων των πολεμικών επιχειρήσεων.

Υπάρχουν πιθανές λύσεις πέρα από τον πόλεμο. Το διεθνές δίκαιο, ο ΟΗΕ, ο ΟΑΣΕ προσφέρουν δυνατότητες για την πραγματική καταπολέμηση κάθε μορφής τρομοκρατίας.

Η σημερινή παγκόσμια τάξη πρέπει να αλλάξει. Αλληλεγγύη, ίσα δικαιώματα για όλους τους λαούς της Γης, ειρήνη και κοινωνική δικαιοσύνη απαιτούν μία νέα παγκόσμια τάξη.

Το ΓΚΚ καλεί όλα τα μέλη, τους φίλους και συμπαθούντες:

Αναλάβατε πρωτοβουλίες και πάρτε μέρος σε όλες τις μορφές αντιπολεμικών εκδηλώσεων - τώρα!

Να προετοιμάσουμε την 13η Οκτωβρίου σε Βερολίνο και Στουτγάρδη. Το σύνθημα πρέπει να είναι:

Επιβολή της ΕΙΡΗΝΗΣ, κατάργηση της ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ».

Το ΚΕΚΡ

Η Γραμματεία της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ) προέβη στην ακόλουθη δήλωση, που υπογράφουν ο Α` Γραμματέας της ΚΕ του ΚΕΚΡ Βίκτορ Τιούλκιν και οι Γραμματείς της ΚΕ του ΚΕΚΡ Γιούρι Τερέντιεφ και Μπορίς Γιατσμενιόφ:

«Ο χωρισμός των λαών σε πολιτισμένους και απόκληρους - αυτός είναι ακριβώς ο φασισμός. Οι ΗΠΑ άρχισαν να πλήττουν με βόμβες και πυραύλους το Αφγανιστάν. Με πρόσχημα την "καταπολέμηση της τρομοκρατίας" δε βομβαρδίζουν μόνο στρατιωτικούς στόχους, αλλά και πόλεις, οδικές αρτηρίες και ζωτικούς χώρους διαβίωσης. Ο Πρόεδρος Μπους και οι χώρες που σέρνονται μπροστά στις ΗΠΑ δηλώνουν υποκριτικά ότι τα θύματα ανάμεσα στον πληθυσμό είναι αναπόφευκτα. Αλλά οι ευγενικοί στόχοι δικαιολογούν τα μέσα, διατείνονται. Παράλληλα αναφέρεται ότι ο πόλεμος θα είναι μακροχρόνιος, χτυπήματα μπορούν να καταφερθούν σε οποιαδήποτε χώρα, όπου οι ΗΠΑ θα ανακαλύψουν σημεία παρουσίας τρομοκρατών. Στους λόγους τους οι ηγέτες της λεγόμενης αντιτρομοκρατικής συμμαχίας χωρίζουν ήδη τον κόσμο σε κείνους που είναι μαζί τους και στους υπόλοιπους. Η δημαγωγική υστερία για την ιδεολογική εξασφάλιση της επίθεσης χρησιμοποιεί ονομασίες στο πνεύμα του δρ. Γκαίμπελς "Διαρκής Ελευθερία", σχεδόν όπως "Τριχιλιετές Ράιχ"... Με αυτό το νέο σύνθημα οι ΗΠΑ εφαρμόζουν πρακτικά την παλιά τους πολιτική της στρατιωτικής επιθετικότητας και της βίαιης ανάμειξης στη ζωή κάθε λαού και την επιβολή της παγκόσμιας τάξης σύμφωνα με τα πρότυπά τους. Οι ΗΠΑ σχεδόν δεν κρύβουν τα σχέδιά τους για παγκόσμια κυριαρχία. Ακόμα και τα προπαγανδιστικά συνθήματα των φασιστών αναβιώνουν με μικρή διόρθωση: Το τραγικά περίφημο νεοναζιστικό σύνθημα "Ο Θεός μαζί μας!», ο Μπους ο νεότερος το εκσυγχρόνισε: "Ο Θεός είναι ουδέτερος"... Ακούγεται: «Χάιλ δημοκρατία! Διαρκής δημοκρατία!". Αυτός είναι ακριβώς ο φασισμός. Πρέπει να αγωνιστούμε εναντίον του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ