Τετάρτη 10 Οχτώβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
Στο στόχαστρο οι λαοί
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
«Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών»

Επί είκοσι λεπτά η αμερικάνικη πρεσβεία βομβαρδιζόταν από τα δεκάδες συνθήματα των διαδηλωτών, που έκαναν καθαρό πως ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ανίκητος

«Νάτοι, νάτοι οι δολοφόνοι!», «Αμερικάνοι φονιάδες των λαών», «ΝΑΤΟ - CIA - τρομοκρατία, αυτή είναι των αστών η δημοκρατία». Τα συνθήματα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία έπεφταν βροχή. Επί είκοσι ολόκληρα λεπτά, όσα χρειάστηκαν για να περάσουν όλοι οι διαδηλωτές από εκεί, η πρεσβεία - σαν ένα από τα μισητά σύμβολα του ιμπεριαλισμού - βομβαρδιζόταν από τα συνθήματα.

Παρά και ενάντια στο πρώτο στόχο που έχει βάλει ο νέος Αμερικανός πρέσβης, να σβήσει, όπως δήλωσε, με τη συνεργασία των ΜΜΕ, τον αντιαμερικανισμό του λαού μας, χιλιάδες διαδηλωτές και χτες το βράδυ έκαναν καθαρό πως βρίσκονται στο δρόμο μετά γνώσεως για το ποιον έχουν απέναντί τους και τι αισθήματα τρέφουν για ό,τι εκφράζει...

Κι έκαναν καθαρό πως ο αγώνας αυτός πλέον θα είναι καθημερινός. Οσο ο πόλεμος των ιμπεριαλιστών απειλεί να τσακίσει τους λαούς, τόσο οι λαοί θα βρίσκονται στους δρόμους, να διαδηλώνουν.

Αυτό ήταν σαφέστατα το πρώτο μήνυμα της χτεσινής συγκέντρωσης που οργάνωσαν δεκάδες συνδικαλιστικοί και άλλοι μαζικοί φορείς στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου.

Εργάτες, φοιτητές, γυναίκες, παππούδες με δύο τουλάχιστον πολέμους στην πλάτη τους, ακόμη και μικρά παιδιά, έδωσαν χτες το απόγευμα μία ακόμα δυναμική απάντηση σε όλους όσοι νομίζουν πως τα πολεμικά σχέδιά τους θα περάσουν χωρίς αντιδράσεις, χωρίς φραγμούς, χωρίς αντίσταση.


Το δεύτερο μήνυμα της χτεσινής συγκέντρωσης και κυρίως της πορείας που ακολούθησε μέχρι την Αμερικανική πρεσβεία ήταν ακόμα πιο συγκεκριμένο: Δε συνεργούμε στα πολεμικά σχέδια των πλουτοκρατών. Δεν επιτρέπουμε να μετατραπεί η χώρα μας σε ορμητήριο των αμερικανικών στόχων και των συμμάχων τους. Γίνονται τα κορμιά μας, γίνονται οι φωνές μας φραγμός κι εμπόδια.

Ξεκάθαρο το σύνθημα: «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω απ' τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά».

Το τρίτο μήνυμα που δόθηκε χθες - ίσως και το πιο σπουδαίο σε σχέση με το δύσκολο μέλλον που ακολουθεί - είναι ότι οφείλουμε να γίνουμε περισσότεροι. Οφείλουμε οι χιλιάδες χτες του κόσμου, να γίνουν δεκάδες χιλιάδες αύριο. Να κατακλυστούν οι δρόμοι από αντιπολεμικά συνθήματα και αντιιμπεριαλιστικές φωνές. Οχι μόνο στη χώρα μας, παντού. Σε όλον τον πλανήτη, που οι ιμπεριαλιστές για τα συμφέροντά τους, τον έχουν καταρρακώσει...

Η συγκέντρωση

Από νωρίς χτες το απόγευμα ο χώρος στα Προπύλαια άρχιζε δειλά - δειλά να γεμίζει με διαδηλωτές αποφασισμένους να πολεμήσουν με το δικό τους ειρηνικό μα και μοναδικά μαχητικό τρόπο. Αποφασισμένους να στείλουν παντού τα μηνύματά τους, που ποτέ δε χωρούν στο χρόνο εκείνων των ΜΜΕ, που όλα δείχνουν πως ελέγχονται πλέον απευθείας από την πρεσβεία.

Ηταν όλοι εκεί. Εκεί το Συνδικάτο Οικοδόμων με το πανό του να γράφει «Οχι στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Διεθνιστικός, αντιιμπεριαλιστικός αγώνας», εκεί το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας με την ξεκάθαρη δήλωση «Η εργατική τάξη δε συνεργεί στα πολεμικά σχέδια των πλουτοκρατών», εκεί η Ομοσπονδία Φαρμάκου - καλλυντικών με την απαίτηση «να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας», η Συμπαράταξη για την Αθήνα με σύνθημα «δράση τώρα ενάντια στον πόλεμο, καμία εμπλοκή της χώρας», το Συντονιστικό των Σωματείων «Θριασίου», η Εργατοϋπαλληλική Συσπείρωση Αθήνας, η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτεύουσας, το Σωματείο Εργαζομένων Ηλιούπολης, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος Ελλάδας, οι εργαζόμενοι στις Μεταφορές και στην Ενέργεια, οι μαζικοί φορείς του Καματερού που κατέβηκαν συγκροτημένοι, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ) κ.α. Δίπλα στους εργαζόμενους η ΕΕΔΥΕ και η ΠΕΔΥΕ, αλλά και δεκάδες Επιτροπές Ειρήνης από πολλές συνοικίες της Αθήνας, οι γυναίκες της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με το σύνθημα «Ολοι μαζί να ανατρέψουμε τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων», και φυσικά οι φοιτητές, τα νιάτα της Ελλάδας που με τη ζωντάνια τους έδωσαν άλλον τόνο στη χτεσινή συγκέντρωση και πορεία. Ξεχώριζε το πανό των Συλλόγων Φοιτητών της Νομικής και των Ηλεκτρολόγων που έγραφε: «Οχι στην ιμπεριαλιστική επέμβαση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Οι λαοί δεν είναι τρομοκράτες. Κάτω τα χέρια απ' τις λαϊκές ελευθερίες». Από κοντά τα πανό της Αντιπολεμικής Κίνησης και των Πρωτοβουλιών Κινήσεων Οργανώσεων και Συσπειρώσεων. Και ανάμεσα στις συγκροτημένες δυνάμεις των διαφόρων φορέων χιλιάδες αγωνιστές που ήρθαν να προσθέσουν τη φωνή τους στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα.

Η πορεία

Αμέσως μετά την ομιλία του Θ. Παφίλη, ξεκίνησε η μεγάλη πορεία για την αμερικανική πρεσβεία, ανεβαίνοντας την Πανεπιστημίου και στρίβοντας στη Βασιλίσσης Σοφίας. Οταν η κεφαλή είχε φτάσει στη Βουλή, με μέτωπο έξι λουρίδες δρόμου η «ουρά» ήταν ακόμα σταματημένη στα Προπύλαια. Στην κεφαλή της πορείας συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι, και αμέσως μετά το Συνδικάτο Οικοδόμων. Το κυρίαρχο σύνθημα - δε θα μπορούσε να 'ναι άλλο άλλωστε - ήταν το «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι». Ενα σύνθημα που δυνάμωσε όταν η πορεία προσέγγισε το... στόχο της, την πρεσβεία, που για μια ακόμα φορά ήταν περικυκλωμένη από ισχυρότατη αστυνομική δύναμη. Εκεί ακούστηκαν απ' τους χιλιάδες διαδηλωτές συνθήματα οργής κι αγανάκτησης, όπως «ΝΑΤΟ, ΣΙΑ, τρομοκρατία», ενώ η ιαχή «Δολοφόνοι, δολοφόνοι» και «Νάτοι, νάτοι οι τρομοκράτες» έφτασε κατευθείαν στους αποδέκτες της. Καθ' όλη τη διάρκεια της πορείας ο κόσμος υπογράμμιζε «Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί», ξεσκέπαζε «Να ποιοι είναι οι κεντροαριστεροί, του ΝΑΤΟ συνεργάτες και του λαού σφαγείς» και απαιτούσε «Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έξω απ' τα σύνορα δεν έχουνε δουλιά». Η πορεία διαλύθηκε ειρηνικά και η υπόσχεση για το επόμενο ραντεβού δε χρειάστηκε καν να δοθεί, αφού είναι ευνόητη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ