Παρασκευή 5 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΤΕ ΚΑΒΑΛΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι εργαζόμενοι στα Πετρέλαια Καβάλας να μη δεχτούν νέες θυσίες

Ενα ακόμα παράδειγμα για το τι έχουν να περιμένουν οι εργαζόμενοι από τη «δίκαιη» ή «βιώσιμη» καπιταλιστική ανάπτυξη που ευαγγελίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έρχεται από την Καβάλα, όπου το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι πληροφορίες σχετικά με επικείμενες νέες αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους στην «Energean Oil & Gas» και στις εργολαβικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα Πετρέλαια Καβάλας, ενώ στρώνεται το έδαφος για απολύσεις και «εθελούσιες» παραιτήσεις, για μεταβολές σε συμβάσεις από 12μηνες σε 7μηνες, για μειώσεις μισθών κ.ά.

Οι σχεδιασμοί για τις νέες ανατροπές που επιχειρούνται στα δικαιώματα των εργαζομένων έρχονται σε μια περίοδο που η «Energean» διαρκώς διευρύνει το χαρτοφυλάκιό της, προσπαθώντας να αναδειχθεί σε ηγέτιδα εταιρεία έρευνας και ανάπτυξης υδρογονανθράκων στη Μεσόγειο, συμμετέχει σε επενδυτικά σχήματα ανά τον κόσμο και αναμένει την προκήρυξη του project για τη μετατροπή του εξαντλημένου κοιτάσματος στη Νότια Καβάλα σε υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου. Μόλις χτες, μάλιστα, ανακοίνωσε την εξαγορά του κλάδου έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων της ιταλικής «Edison» έναντι 750 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ΤΕ Καβάλας του ΚΚΕ με ανακοίνωσή της απευθύνεται στους εργαζόμενους των Πετρελαίων και τους καλεί να μην αποδεχτούν νέες θυσίες στο όνομα της «οικονομικής ευρωστίας» της επιχείρησης, να μη συναινέσουν στο σχέδιο σφαγής των εργασιακών τους δικαιωμάτων, που αποτελεί την προϋπόθεση για την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται τα μονοπώλια και τα κόμματά τους.

Θυμίζει την πείρα των τελευταίων δεκαετιών στα Πετρέλαια, όπως και σε πολλούς άλλους χώρους και κλάδους δουλειάς, που αποδεικνύει ότι όσο οι εργαζόμενοι υιοθετούν τους στόχους της επιχείρησης ως δικούς τους, τόσο βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, τόσο αυτοί είναι οι χαμένοι και οι επιχειρηματικοί όμιλοι οι κερδισμένοι.

Αυτό επιβεβαιώνει και το παράδειγμα της «Energean», που το 2007 μπήκε στο παιχνίδι ελέγχου των Πετρελαίων Καβάλας ως ο «στρατηγικός επενδυτής» που θα τα βγάλει από την κρίση και θα δώσει την πολυπόθητη αναπτυξιακή ώθηση, σημειώνει το ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως «από τότε οι προσλήψεις μέσω εργολάβων έχουν γίνει ο κανόνας, οι διαφορετικές αμοιβές για την ίδια εργασία διευρύνονται, τα δικαιώματα συρρικνώνονται».

Η ΤΕ Καβάλας υπογραμμίζει πως «όλα αυτά καταδεικνύουν ότι ο επιχειρηματικός όμιλος δεν επενδύει και δεν σχεδιάζει τη δραστηριότητά του με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων αλλά με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του, τη θέση του στον διεθνή ανταγωνισμό.

Για το ΚΚΕ οι ενεργειακές πηγές και η εκμετάλλευσή τους αφορούν αποκλειστικά και μόνο το λαό της χώρας μας. Αποτελούν δική του περιουσία και θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν πριν από όλα για τις δικές του ανάγκες για πρόσβαση σε φθηνή Ενέργεια. Στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, με το λαό ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων δεν θα ήταν σήμερα αντιμέτωποι με την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των εργαζομένων, σταθερός υπερασπιστής των δικαιωμάτων τους.

  • Για να μη γίνει καμία απόλυση και καμία "εθελούσια" παραίτηση.
  • Για να μην αλλάξει προς το χειρότερο καμία Σύμβαση.
  • Για να μη γίνουν μειώσεις μισθών.

Οι εργαζόμενοι των Πετρελαίων έχουν τη δυνατότητα να στείλουν το δικό τους μήνυμα στις εκλογές στις 7 Ιούλη. Να ισχυροποιήσουν το ΚΚΕ, τη δική τους φωνή, για να βάλουμε φρένο στην αντιλαϊκή πολιτική, να ανοίξουμε το δρόμο της ανατροπής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ