Πέμπτη 13 Ιούνη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Ερώτηση:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι κεντρικό τμήμα του κράτους... Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τον Οκτώβριο είναι μια Νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση για την Ανάπτυξη της περιφέρειας, ικανή να συμβάλλει στην πορεία της χώρας για τη σύγκλιση την κρίσιμη τετραετία 2002-2006». Τι σημαίνουν όλ' αυτά;

Απάντηση:

Σ' αυτό το απόσπασμα από την ομιλία του Κ. Σημίτη στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, συνοψίζεται ο πυρήνας της αντίληψης του ΠΑΣΟΚ για το ρόλο, το περιεχόμενο και την αποστολή της ΤΑ. Ξεκαθαρίζει ότι η ΤΑ είναι τμήμα του κράτους. Αυτό βεβαίως είναι πέρα για πέρα σωστό. Το ΠΑΣΟΚ θέλει τις τοπικές αρχές, ως εκλεγμένες από το λαό, μηχανισμούς της κυβέρνησης και του κράτους των μεγαλοεπιχειρηματιών ενάντια στα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων.

Ταυτόχρονα ως περιεχόμενο της ΤΑ, το ΠΑΣΟΚ θεωρεί την ανάπτυξη της περιφέρειας. Αυτό σημαίνει προσαρμογή του θεσμού ως τμήμα του κράτους σύμφωνα με τα πρότυπα των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ετσι κι αλλιώς τέτοιες μεταρρυθμίσεις έχουν ήδη σχεδιαστεί από το υπουργείο Εσωτερικών - Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, η φιλοσοφία των οποίων εστιάζεται αφ' ενός στη συνένωση δήμων (μητροπολιτικοί) - έτσι θα μειωθεί σημαντικά ο αριθμός τους σε σχέση με σήμερα, ενώ θα γίνουν τεραστίων διαστάσεων μηχανισμοί. Αυτός θα είναι και ο πρώτος βαθμός Αυτοδιοίκησης. Αφ' ετέρου στην ένταξη των νομαρχιών στην Περιφέρεια ως παραρτήματά της, και στην ανάδειξη της Περιφέρειας σε δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης, με τους γενικούς γραμματείς των περιφερειών να έχουν αρμοδιότητες υφυπουργού και το πέρασμα σ' αυτές βασικών λειτουργιών και δράσεων του κράτους. Σύμφωνα μ' αυτό το σχέδιο, η Περιφέρεια ως Αυτοδιοίκηση θα έχει την ευθύνη για την ανάπτυξη, (ανάπτυξη όχι σε όφελος του λαού), της περιοχής της, προωθώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης προς όφελος των μονοπωλίων. Αρα έχουμε έναν πιο ισχυρό μοχλό εφαρμογής της πολιτικής του κεφαλαίου.

Αυτές οι αλλαγές αποσκοπούν στη διαμόρφωση ΤΑ με ακόμη πιο αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά στη λειτουργία της, αφού συντηρούν το καλπονοθευτικό σύστημα στην εκλογή των οργάνων της στους μητροπολιτικούς πλέον δήμους και στις περιφέρειες, αν υπάρξει δυνατότητα εκλογής σ' αυτές (δεν είναι ακόμη καταληγμένο), και όχι την απλή αναλογική, επιδιώκοντας κυρίως τον αποκλεισμό από την ανάδειξη στα όργανά της των δυνάμεων που εναντιώνονται στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Ενώ οι Περιφέρειες θα επιβάλλουν, (με δεδομένο το ρόλο και τη δράση τους ως παραρτήματα υπουργείων και με διορισμένο από το κράτος γενικό γραμματέα), στους δήμους την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. Οταν δήμοι, προκειμένου να λύσουν λαϊκά προβλήματα επιδιώξουν να εφαρμόσουν πολιτική σε αντίθεση με την κυβέρνηση, θα αντιμετωπίζουν τον πέλεκυ της Περιφέρειας, ενώ η κρατική εξουσία θα γίνεται ακόμη πιο αντιδραστική και μέσω της ΤΑ.

Επίσης η ΤΑ επιδιώκεται να είναι βασικός μηχανισμός στην υπόθεση της διαβόητης σύγκλισης της οικονομίας των επιχειρηματιών με αυτήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό σημαίνει ότι αναλαμβάνει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στην εφαρμογή της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, της εφαρμογής των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, της ιδιωτικοποίησης - εμπορευματοποίησης της πρόνοιας, της υγείας, των μεγάλων έργων, του αθλητισμού και του πολιτισμού, του περιβάλλοντος. Δηλαδή μηχανισμός συμβολής στην ενίσχυση του κεφαλαίου, στην ένταση της εκμετάλλευσης, στην κατασταλτική δράση του κράτους και στην περιστολή κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού (δημοτική αστυνομία κλπ).

Στην ίδια ουσιαστικά λογική με το ΠΑΣΟΚ, για τη συμβολή της ΤΑ στην ανάπτυξη της περιφέρειας και τη σύγκλιση συμφωνεί και η ΝΔ και ο ΣΥΝ, μόνο που ο τελευταίος προσθέτει την ουτοπική περί «πραγματικής σύγκλισης» αντίληψη, και του κοινωνικού ρόλου της ΤΑ στα πλαίσιά της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιπαράθεση για το «θεαθήναι»(2005-11-15 00:00:00.0)
«Καποδίστριας» διά πάσαν νόσον(2004-11-27 00:00:00.0)
Και ...«μητροπολίτης» το 2006(2003-12-28 00:00:00.0)
Με στόχο την αποτελεσματικότερη υλοποίηση αντιλαϊκών επιλογών(2003-11-14 00:00:00.0)
Νέο χτύπημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση(2002-07-09 00:00:00.0)
Μητροπολιτικοί φόροι...(1997-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ