Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΗ
Τίμησαν την 28η επέτειο από την πτώση της χούντας

Οι αναφορές στις εξελίξεις που αφορούν τις συλλήψεις για τη «17 Νοέμβρη», κυριάρχησαν, όπως ήταν αναμενόμενο χτες, στις τοποθετήσεις των πολιτικών κομμάτων στη Βουλή, με αφορμή την 28η επέτειο από την πτώση της χούντας.

«Η σημερινή μέρα είναι μέρα που τιμάμε όλους και όλες που αγωνίστηκαν για την ανατροπή της αμερικανοΝΑΤΟικής, λαομίσητης, φασιστικής δικτατορίας» σημείωσε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Στριφτάρης. Τόνισε όμως παράλληλα ότι «η δημοκρατία για την οποία πάλευαν όσοι πάλεψαν ενάντια στη δικτατορία δεν έχει να κάνει ούτε με καταστάσεις επιστράτευσης για το δικαίωμα της απεργίας, όπως ισχύει σήμερα για τους ναυτεργάτες, ούτε έχει να κάνει με τις δίκες των αγροτών, ούτε έχει να κάνει με τα μαθητοδικεία, ούτε με αυτό που γίνεται καθημερινά όπου εδώ και 28 χρόνια μετριούνται τα δάχτυλα του ενός χεριού οι απεργίες που δεν κηρύχτηκαν παράνομες και καταχρηστικές».

Ειδικά για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη «17 Νοέμβρη» ο Σπύρος Στριφτάρης τόνισε ότι «δε συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία της κυβέρνησης και τους τόνους που δίνει στην εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη". Εχουμε σοβαρές επιφυλάξεις, αν και φυσικά δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν έγινε ένα πρώτο βήμα, όμως δεν πρέπει να μείνει εκεί. Δε θα πάψουμε να πιστεύουμε ότι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί, που με την πτώση της χούντας τους κόπηκε ο ομφάλιος λώρος και αποδιοργανώθηκαν, προσπάθησαν να ξαναοργανωθούν και χρησιμοποίησαν, αν δεν κατασκεύασαν κιόλας, την "17 Νοέμβρη" για να κρατούν ομήρους τις ελληνικές κυβερνήσεις με εκβιασμούς που ήθελαν να κάνουν οι μυστικές υπηρεσίες και οι κυβερνήσεις τους και φυσικά για να τη χρησιμοποιούν και οι αστικές κυβερνήσεις της χώρας μας για να θωρακίζουν τη δική τους εξουσία, τη δική τους δημοκρατία, που δεν είναι δημοκρατία για το λαό».

Παράλληλα αναφορικά με το Κυπριακό, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε πως «πρέπει όλοι να παλέψουμε για μια Κύπρο ενιαία και ανεξάρτητη» και «να δούμε το πρόβλημα σαν πρόβλημα κατοχής από μια ξένη δύναμη». Πρόσθεσε πως «αυτό όμως φαίνεται ότι δεν είναι στις προθέσεις ούτε στις θελήσεις των Αμερικανών. Δυστυχώς, τέτοιες αντιλήψεις βρίσκουν έρεισμα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία λέει ότι ανεξάρτητα εάν θα λυθεί η όχι το Κυπριακό μπορεί το μη κατεχόμενο μέρος της Κύπρου να γίνει μέλος της ΕΕ. Νομίζουμε ότι αυτή θα είναι η de facto διχοτόμηση της Κύπρου».

Στο θέμα της τρομοκρατίας αναφέρθηκε χτες και ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, που στην ομιλία του σημείωσε πως «παρά το γεγονός ότι το φαινόμενο της τρομοκρατίας δεν αποτέλεσε σοβαρή απειλή για τη δημοκρατία μας, χρησιμοποιήθηκε πάντως για την αμφισβήτησή της» προσθέτοντας ότι «η τρομοκρατία κάτω από οποιοδήποτε ιδεολογικό κάλυμμα κι αν εμφανίστηκε και έδρασε εξυπηρέτησε εξ αντικειμένου, τόσο με τη δράση της όσο και με την εκμετάλλευση από ξένα κέντρα της δράσης της, ανθελληνικά και μόνο συμφέροντα».

Για αποφασιστικά βήματα στην ενίσχυση της δημοκρατίας, μίλησε χτες ο υπουργός Τύπου Χρήστος Πρωτόπαππας, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, αναφερόμενος επί παραδείγματι στο νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο» στα ΜΜΕ. Αναφορικά με τη «17 Νοέμβρη» επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εξαρθρώσει το φαινόμενο της τρομοκρατίας στην Ελλάδα και να φτάσουμε μέχρι τέλους. Γιατί η τρομοκρατία δεν απειλεί μόνο τους πολίτες, αλλά αντιστρατεύεται και την ίδια τη δημοκρατία».

«Η δημοκρατία μας, δηλαδή όλες οι πολιτικές δυνάμεις ως έκφραση της κοινωνικής βούλησης επέφεραν σημαντικό πλήγμα σε έναν από τους σκληρότερους εχθρούς της, την τρομοκρατία» σχολίασε για το ίδιο θέμα ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Παπαληγούρας. Τέλος για το ίδιο θέμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σχολίασε πως «είναι σημαντικό να εξαρθρωθεί η τρομοκρατία. Να φύγει αυτή η σκιά που δηλητηριάζει το δημόσιο βίο της χώρας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ