Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΙΧΑΛΗΣ ΒΑΡΔΑΝΗΣ
Χρέος μας σ' αυτούς τους δύσκολους καιρούς η ενότητα, η εγρήγορση, ο αγώνας

Με μια λιτή και ιδιαίτερα φορτισμένη συγκινησιακά εκδήλωση τίμησε ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974, προχτές το βράδυ, στον προαύλιο χώρο των κελιών του ΕΑΤ - ΕΣΑ, την επέτειο των 28 χρόνων από την κατάρρευση της χούντας, παρουσία πλήθους κόσμου. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μιχάλης Βαρδάνης. Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα ολόκληρη την ομιλία του.

Ο Μ. Βαρδάνης καλωσόρισε τους παραβρισκόμενους σημειώνοντας: «Εκ μέρους του ΔΣ του Συνδέσμου, σας καλωσορίζω απόψε, 28 χρόνια από την κατάρρευση της λαομίσητης και ξενοκίνητης χούντας και την αποκατάσταση των δημοκρατικών θεσμών, εδώ, στο προαύλιο των κελιών του ΕΑΤ/ΕΣΑ, χώρο καθαγιασμένο από τα βασανιστήρια εκατοντάδων αγωνιστών της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης. Αυτήν την ημέρα, σ' αυτόν τον τόπο, η σκέψη μας στρέφεται στους νεκρούς συναγωνιστές μας. Σ' εκείνους, που έπεσαν στον αγώνα κατά της τυραννίας και σ' εκείνους που έφυγαν νωρίς και που για αρκετούς ο πρόωρος χαμός τους, αιτία είχε το βαρύ τίμημα των αγώνων τους. Ο Π. Ελής, ο Ν. Μανδηλαράς, ο Γ. Τσαρουχάς, ο Γ. Χαλκίδης, ο Γ. και Α. Παναγούλης, ο Σ. Καράγιωργας, ο Λ. Οπρόπουλος, ο Κ. Γεωργάκης, ο Γ. Βάρσος, ο Σ. Μουστακλής είναι περιορισμένες αναφορές στους δικούς μας ανθρώπους, που δεν κλείνουν το μακρύ κατάλογο του μαρτυρολογίου. Οι δολοφονημένοι στην εξέγερση του Πολυτεχνείου είναι πολλοί και ακόμη είναι αμέτρητοι αυτοί που δε θα δώσουν το "παρών" στο αποψινό προσκλητήριο. Είναι ανάμεσά μας σε κάθε δύσκολη ώρα της χώρας και του λαού μας».

Παραμένουμε στις επάλξεις του αγώνα

Ακολούθως υπογράμμισε: «Συναγωνιστές - Συναγωνίστριες, θα θέλαμε η αποψινή μας εκδήλωση νά 'ναι μόνο βραδιά χαράς και μνήμης για συναγωνιστές που αγωνιστήκαμε μαζί τους με οράματα και την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο του τόπου μας και του λαού μας. Ομως το γκρίζο ΣΗΜΕΡΑ και το ΑΥΡΙΟ να διαγράφεται σκούρο στην περιοχή μας και σε πολλές περιοχές του πλανήτη και το χρέος μας να μην αποτελούμε Σύνδεσμο-σφραγίδα επετειακών εκδηλώσεων αλλά μια αγωνιστική έπαλξη που κουβαλά εμπειρίες αγώνων με τα πιο ευγενή οράματα, μας υποχρεώνει να είναι ανάλογη και η θεματική επιλογή της αποψινής μας εκδήλωσης.


Κυρίαρχο σύνθημα και σήμερα: ¨"ΠΟΤΕ- ΠΙΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ". Σύνθημα διαχρονικό που μπορεί να δείχνει μακρινό με τη μορφή που γνώρισαν και έζησαν το φασισμό οι λαοί της Ευρώπης και κυρίως οι μεσογειακοί, όμως πιστεύουμε ότι είναι και επίκαιρο με τις παλαιές και νέες μεθόδους και πρακτικές που εμφανίζεται, αλλά και γιατί η πεμπτουσία της φιλοσοφίας του, που είναι ο πόλεμος, δεν κόπασε ποτέ και δε στέριωσε η ειρήνη χωρίς γκρίζα στίγματα και μαύρες κηλίδες.

Οι νέοι παγκόσμιοι συσχετισμοί, που προέκυψαν την τελευταία 10ετία, λειτούργησαν μέχρι σήμερα σε βάρος της ειρήνης, της εθνικής κυριαρχίας, σε βάρος των κοινωνικών κατακτήσεων των λαών. Η μόνη πια υπερδύναμη καθορίζει νέους κανόνες διεθνούς συμπεριφοράς, διεθνούς ασφάλειας. Η 11η Σεπτεμβρίου 2001 με το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, σηματοδοτεί μία νέα εποχή που αποκαλύπτει ωμά τη στρατηγική της υπερδύναμης με τη συμπόρευση των συμμάχων της, του NATO και της ΕΕ. Προσδιορίζεται από την υπερδύναμη και στοχεύεται ως ΕΧΘΡΟΣ της Παγκόσμιας Ειρήνης και Ασφάλειας η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ. Εννοια απεχθής για πάντα άνθρωπο όπου γης, αφού την έζησαν και τη ζουν λαοί με διαβαθμίσεις έντασης και με κύρια μορφή της την κρατική. Ομως ο κ. Μπους έχει τη δίκη του άποψη για την έννοια της τρομοκρατίας. Γι' αυτόν είναι το άλλοθι να προωθηθούν τα αμερικανικά συμφέροντα και να χτυπηθεί η αντίσταση των λαών στη Νέα Τάξη και στην Παγκοσμιοποίηση».

Ακρωτηριάζονται αξίες

«Στο όνομα της εξάλειψης της τρομοκρατίας - συνέχισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου - ισοπεδώνεται με έξυπνες βόμβες το Αφγανιστάν και συνεχίζεται ο βομβαρδισμός μέχρι σήμερα ακόμη και σε στόχους εορταστικών εκδηλώσεων (αφγανικός γάμος), με δεκάδες νεκρούς. Νομιμοποιείται ο μακελάρης Σαρόν, να ενεργεί επί μήνες γενοκτονία σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, να ταπεινώνει την ηγεσία του, να κρατούνται κάτω από άθλιες συνθήκες και χωρίς στοιχειώδες νομικό καθεστώς 11.500 Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι, να απελαύνονται οι ανεπιθύμητοι, να χτίζονται διαχωριστικά τείχη και να δημιουργούνται νέοι εποικισμοί. Κι όμως, ο κ. Μπους χαρακτηρίζει προκλητικότατα το Σαρόν "άνθρωπο της ειρήνης". Απειλούνται άμεσα με πόλεμο οι "επικίνδυνες", κατά τον πλανητάρχη, "χώρες - τρομοκράτες", Ιράκ - Περσία - Συρία - Β. Κορέα - Λιβύη - Κούβα. Παράλληλα με τους πολέμους και τις απειλές πολέμου, έχει προωθηθεί νομοθετικό πλαίσιο με το γενικό όρο «αντιτρομοκρατική νομοθεσία», που ακυρώνει ανθρώπινα δικαιώματα και ατομικές και συλλογικές ελευθερίες, που ορισμένες απ' αυτές είναι κατακτήσεις των λαών, ακόμη και πριν από τη Γαλλική Επανάσταση.

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του Αμερικανού Τζoν Ντιν, πρώην συμβούλου στο Λευκό Οίκο: "Ο καινούριος αντιτρομοκρατικός νόμος απειλεί τα στοιχειώδη βασικά συνταγματικά δικαιώματα και εκείνων των πολιτών που δεν έχουν καμία σχέση με την τρομοκρατία". Αυτή η στρατηγική της Νέας Τάξης και η λεγόμενη παγκοσμιοποίηση θέλουν τους λαούς άβουλους, αγχωμένους για επιβίωση, χωρίς αντιστάσεις, χωρίς ταυτότητα. Οι αξίες που υπερασπίστηκαν οι λαοί και τα έθνη με τις εκατόμβες θυσιών και που πρόθεμα στην ορολογία τους έχουν το "εθνικό", τοποθετούνται σήμερα στην προκρούστεια κλίνη της υπερδύναμης και ακρωτηριάζονται, όπως: εθνική ανεξαρτησία, εθνική κυριαρχία, εθνική άμυνα, εθνική οικονομία, εθνική παιδεία».

Θερμοκήπια επώασης του αυγού του φιδιού

«Μακριά από εμάς - υπογράμμισε στη συνέχεια - οι σοβινισμοί, οι άρρωστοι εθνικισμοί. Εμάς μάς ενδιαφέρει η πατριωτική διάσταση αυτών των αξιών και ανησυχούμε για το καθημερινό ξέφτισμά τους. Οι Ευρωπαϊκές Ηγεσίες, χωρίς τη χάραξη μιας πολιτικής με κατεύθυνση το συμφέρον των ευρωπαϊκών λαών, χωρίς να δίνουν όραμα, ακολουθούν την υπερδύναμη με χειροκροτήματα ή με ανοχή. Χαρακτηριστικό το κείμενο συγκρότησης του Ευρωστρατού, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, που κοιτάζει περισσότερο προς την υπερδύναμη, παρά προς την Ευρώπη και την Τουρκία, χώρα που δεν είναι μέλος της ΕΕ και ταυτόχρονα αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα κράτους μέλους της. Ακόμη οι ΗΠΑ ζητούν από κράτη μέλη του NATO, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, να ενεργούν κατά βούληση νηοψίες εντός των χωρικών υδάτων χωρίς προηγούμενη έγκριση της κυρίαρχης χώρας, κι αυτό για την ασφάλεια του αμερικανικού λαού. Σ' αυτήν την πολιτική μέγκενη βιώνουν σήμερα οι λαοί. Από κοντά βιώνουν την ανεργία, τη φτώχεια, την υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης, την υποκουλτούρα. Ολα μαζί δημιουργούν το θερμοκήπιο που επωάζεται το αυγό του φιδιού. Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εθνικών εκλογών σε χώρες μέλη της ΕΕ αποδεικνύουν του λόγου το αληθές».

Ανησυχία για τις εξελίξεις στη χώρα μας

«Είμαστε ανήσυχοι για τη χώρα μας και τον Ελληνισμό γενικότερα», σημείωσε αμέσως μετά ο Μ. Βαρδάνης αναφερόμενος στις εξελίξεις στη χώρα μας. Οπως τόνισε: «28 χρόνια από την εισβολή και κατοχή του ΑΤΤΙΛΑ και η πρόσφατη επίσκεψη στην ΚΥΠΡΟ του Γ.Γ. του ΟΗΕ, άφησε να διαφανούν οι προθέσεις της Νέας Τάξης για την όπως - όπως "λύση" με δυο χωριστές κρατικές οντότητες με μανδύα συνομοσπονδίας. Οι πιέσεις από εδώ και μετά θα είναι περισσότερο ασφυκτικές πάνω στην ελληνική και κυπριακή κυβέρνηση, με επίκεντρο την ενταξιακή διαδικασία της μεγαλονήσου. Κι όμως η ελληνική κυβέρνηση θεωρούσε τη συμφωνία του Ελσίνκι σημαντική επιτυχία της, αφού μεταξύ των άλλων δε θα χρειαζόταν τάχα προηγούμενα της ένταξης, πολιτική λύση. Ανησυχούμε για το Αιγαίο, που εκτιμούμε ότι θα συνδεθεί άμεσα με το Κυπριακό.

Πέρα από τους κινδύνους για τα εθνικά θέματα υπάρχουν και άλλα καίρια προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία. Η ανεργία, αυτή η μάστιγα της εποχής της παγκοσμιοποίησης, παραμένει στα υψηλά της επίπεδα, τα όρια της φτώχειας διευρύνονται, η δημόσια παιδεία, η υγεία, η ασφάλιση των εργαζομένων υποβαθμίζονται. Ακόμη παρουσιάζονται ολοένα και με μεγαλύτερη έκταση φαινόμενα ρατσισμού-ξενοφοβίας-ανασφάλειας. Ολες οι πιο πάνω επισημάνσεις είναι η ανησυχία μας για τους κινδύνους κατά των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αξίες για τις οποίες μάτωσε η αντιδικτατορική αντίσταση στα κολαστήρια της χούντας, στον αγώνα να τις υπερασπιστεί και πολιτικές πρακτικές του τύπου εντεταλμένα όργανα ασφάλειας με πολιτική περιβολή μέσα σε λαϊκές εκδηλώσεις και αντιμετώπιση των απεργών με άγριο ξυλοδαρμό και πολιτική επιστράτευση, σηματοδοτούν επιπλέον κινδύνους για τη δημοκρατία».

«Οχι» στην ενοχοποίηση της αντιδικτατορικής πάλης

Αμέσως μετά ο Μ. Βαρδάνης έκανε μια εκτενή αναφορά στην επικαιρότητα που σχετίζεται με την «17Ν», τονίζοντας: «Επιτρέψτε μου, να αναφερθώ στην επικαιρότητα που κατακλύζει καθημερινά σχεδόν αποκλειστικά τα MME, ηλεκτρονικά και μη, στη 17 Νοέμβρη και στην προσπάθεια εξάρθρωσής της. Δεν έχω σχέση με τις ιδιότητες του "ειδικού" αναλυτή της τρομοκρατίας, του καλά πληροφορημένου αστυνομικού ρεπόρτερ, του ψυχογράφου των συλληφθέντων. Η προσέγγισή μου στο θέμα είναι πολιτική.

25 ημέρες από τη σύλληψη Ξηρού, η ελληνική κοινωνία βιώνει από τα MME μία απύθμενη παραπληροφόρηση και μία συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα αντιτρομοκρατικής υστερίας. Ξεδιπλώνεται και δυναμώνει καθημερινά μία επιχείρηση κατασυκοφάντησης έως και ενοχοποίησης της αντιδικτατορικής αντίστασης και της Αριστεράς σαν ιδεολογικής μήτρας. Οι εγχώριοι τρομο-αναλυτές αναζητούν ρίζες στην απόπειρα κατά του τυράννου, στις βόμβες της αντίστασης, στη δική μας 17 Νοέμβρη, το έπος του Πολυτεχνείου. Οι τύραννοι της 21ης Απριλίου 1967 κατέλυσαν με τα όπλα τους θεσμούς, τη Δημοκρατία, και η εναντίωση των πολιτών με όλα τα μέσα για την αποκατάστασή τους, όχι απλά επιτασσόταν από ρητή διάταξη του Συντάγματος και την πολιτιστική μας παράδοση από την εποχή του Ψηφίσματος του Δημοφάντη, αλλά και αποτελεί την πιο πρόσφατη αγωνιστική αναφορά του λαού και της νεολαίας μας.

Στις ασπόνδυλες κοινωνίες, που προσπαθεί με όλα τα μέσα να διαμορφώσει η Νέα Τάξη, δεν πρέπει να υπάρχουν αγωνιστικές αναφορές-ιστορική μνήμη. Ισως και να πρέπει για την ίδια να υπάρχουν τρομοκράτες, για να δικαιολογούν την υλοποίηση των στρατηγικών τους σχεδιασμών.

Εμείς πιστεύουμε ότι η "17 Νοέμβρη", με όλο το σεβασμό στα θύματά της και τις οικογένειές τους, στη μέχρι σήμερα διαδρομή της λειτούργησε σε βάρος των λαϊκών και εθνικών μας συμφερόντων και του λαϊκού κινήματος. Η εξάρθρωση της "17 Νοέμβρη", που δείχνει να συντελείται, θα αποτελέσει μεγάλη εθνική υπηρεσία αφού θα αποκαθάρει τη χώρα από την κατηγορία ότι εκτρέφει την τρομοκρατία και θα ακυρώσει ένα άλλοθι για ασφυκτικές πιέσεις από τη μεγάλη μας σύμμαχο. Εχουμε ερωτηματικά, πώς είναι δυνατόν άσοι της συνωμοσίας για 27 χρόνια, να εμφανίζουν εικόνα οικογενειακού μπουλουκιού. Γι' αυτό και είμαστε επιφυλακτικοί στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι την αποτελούν σπείρα κακοποιών του κοινού.

Εκτιμούμε ως πιθανή τη διείσδυση ξένων μυστικών υπηρεσιών στην Οργάνωση, άλλωστε αυτό αποτελεί διεθνή πρακτική και εξ αυτού του λόγου ανησυχούμε για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία εξάρθρωσης, των ξένων υπηρεσιών FBI-C1A-Σκότλαντ Γιαρντ-Ιντέλιτζενς Σέρβις, υπηρεσίες με βεβαρημένο παρελθόν στη νεότερη πολιτική ιστορία του τόπου μας».

Απειλούνται κατακτήσεις, απαιτείται ενότητα και εγρήγορση

Καταλήγοντας ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ υπογράμμισε: «Εχουμε χρέος στους σημερινούς δύσκολους καιρούς να βρισκόμαστε σε εγρήγορση και να παρεμβαίνουμε. Ξέρουμε, πως δεν είναι της μόδας οι αγωνιστικές αναφορές μα ο λαός, και η νεολαία μας τις έχουν ανάγκη και ας προσπαθούν καιρό τώρα οι εργολάβοι της παραπληροφόρησης και της λάσπης να τους ποδηγετήσουν και να τους προσανατολίζουν σε νέα πρότυπα ευτέλειας και παρακμής.

Φαίνεται να μπήκαμε σε μία μακρόχρονη επικίνδυνη δοκιμασία που απειλούνται δημοκρατικές κατακτήσεις. Στο όνομα των αγώνων και στη μνήμη των νεκρών μας από αυτόν εδώ το χώρο - κολαστήριο της ξενοκίνητης απριλιανής χούντας, που συντελέστηκε η πιο βάρβαρη κακοποίηση του ανθρώπινου σώματος.

ΚΑΛΟΥΜΕ, όλες τις δημοκρατικές πατριωτικές δυνάμεις τους θεσμικούς φορείς, τους συλλόγους, τα συνδικάτα των εργαζομένων, τις οργανώσεις πολιτών σε μία ενότητα εγρήγορσης και αγώνα, να υπερασπιστούμε τις ατομικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, που με αγώνες κατοχυρώσαμε, με αγώνες του λαού και της νεολαίας του».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ