Πέμπτη 25 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Τι σημαίνει δημοκρατία για έναν άνεργο;

Η 28η επέτειος της «μεταπολίτευσης» έδωσε την ευκαιρία να θυμηθούμε τι συντελέστηκε εκείνες τις κρίσιμες ώρες της 23ης προς την 24η Ιουλίου του 1974. Εξάλλου, η αξία μιας επετείου έγκειται στο ότι ενεργοποιεί την ιστορική μνήμη ενός λαού και έτσι εμποδίζει τις προσπάθειες οικειοποίησης του γεγονότος. Ωστόσο και αυτή τη φορά οι εκπρόσωποι της ιθύνουσας πολιτικής τάξης γιόρτασαν την επέτειο προσβάλλοντας όχι μόνο την ιστορική μνήμη, αλλά και τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού.

Για άλλη μια φορά, η δημοκρατία γνώρισε μια αφάνταστη δοκιμασία μέσα στα μηνύματα των δύο εταίρων του δικομματισμού. Οπως είχε ταλαιπωρηθεί και πριν από 28 χρόνια.

Η πολιτική «αναπηρία» της «μεταπολίτευσης», ως προϊόν μιας συμφωνίας ανάμεσα στη χούντα, στους Αμερικάνους και τους εκπροσώπους των αστικών πολιτικών δυνάμεων, για το πέρασμα της εξουσίας από τους συνταγματάρχες στους πολιτικούς, προσδιόρισε και τον περιορισμένο χαρακτήρα της αποκατάστασης της δημοκρατίας.

Με αυτό το «εκ γενετής» χαρακτηριστικό, η δημοκρατία από το 1974 μέχρι σήμερα λειτούργησε και αναπτύχθηκε υπό την επιρροή δύο αλληλοσυγκρουόμενων παραγόντων, του λαϊκού κινήματος και της άρχουσας τάξης με τους μηχανισμούς της. Σήμερα, οι δημοκρατικές ελευθερίες, κατακτήσεις πολύχρονων λαϊκών αγώνων, απειλούνται ευθέως και χωρίς προσχήματα στο πλαίσιο της «αντιτρομοκρατικής σταυροφορίας».

«

Θωρακίζουμε συνεχώς τη δημοκρατία» ισχυρίστηκε στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός. Την ώρα που οι ναυτεργάτες βρίσκονται σε καθεστώς πολιτικής επιστράτευσης, τα «μαθητοδικεία» και τα «αγροτοδικεία» δεν έχουν τελειώσει ακόμη, οι απεργίες κρίνονται η μία μετά την άλλη παράνομες και καταχρηστικές, ο πρωθυπουργικός ισχυρισμός ηχεί προκλητικά στα αυτιά των εργαζομένων.

Ομως η ποιότητα της δημοκρατίας δεν κρίνεται μόνο από την ένταση της καταστολής, αλλά και από την καθημερινή της έκφραση. Παραδείγματος χάριν: Τι σημαίνει δημοκρατία για έναν άνεργο, όταν του στερείται το στοιχειώδες δικαίωμα της εργασίας; Τι σημαίνει δημοκρατία για ένα νέο που βλέπει να συντρίβονται οι ελπίδες του πάνω στους ταξικούς φραγμούς του εκπαιδευτικού συστήματος; Τι σημαίνει δημοκρατία για τον εργαζόμενο, ασθενή, που ρίχνεται σε ένα «ράντζο» σε κάποιο διάδρομο ενός νοσοκομείου; Τι σημαίνει δημοκρατία για το συνταξιούχο που καλείται να ζήσει με μια σύνταξη πείνας;

Αν λοιπόν η «μεταπολίτευση» σήμαινε τη ματαίωση μιας ριζικής δημοκρατικής μεταβολής όπως τη ζητούσε ο ελληνικός λαός στον αγώνα του κατά της δικτατορίας, σήμερα, η επέτειος του γεγονότος υπογραμμίζει το ταξικό περιεχόμενο της δημοκρατίας και την ανάγκη για την υπεράσπιση και την ουσιαστική διεύρυνση των λαϊκών ελευθεριών και των δικαιωμάτων στη δουλιά, στη μόρφωση, στην Υγεία, στην κοινωνική δικαιοσύνη.


Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ