Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ»
Καταδικάστηκε ο ιδιοκτήτης για τα τρία θύματα

Σε ποινή φυλάκισης 18 μηνών καταδικάστηκε χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ο Παν. Καλαβρυτινός, ιδιοκτήτης της επιχείρησης πλαστικών «ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ ΕΠΕ», που βρίσκεται στην οδό Τατοΐου 368 στο Μενίδι, μέρος του κτιρίου της οποίας είχε καταρρεύσει στο σεισμό της 7-9-1999, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο οι εργάτριες Ιωάννα Σταθοπούλου και Παρίσα Θεοδωρίδου, καθώς και η συνιδιοκτήτρια Κωνσταντίνα Καλαβρυτινού. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία (2 προς 1). Ο καταδικασθείς άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος...

Η κατηγορία που αντιμετώπιζε ο Π. Καλαβρυτινός ήταν «ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή», γιατί μέχρι τη μέρα του σεισμού παρέλειψε να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του κτιρίου και, συνεπώς, δεν απέτρεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα της παράλειψης αυτής. Επίσης, κατηγορούνταν για «επικίνδυνη σωματική βλάβη» και «παραβίαση κανόνων οικοδομικής».

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, το πρώτο τμήμα του κτιρίου της «ΦΙΑΛΟΠΛΑΣΤ» που κατέρρευσε είχε χτιστεί αρχικά το 1971 και δεν ικανοποιούσε τις απαιτήσεις των κανονισμών που ίσχυαν κατά το χρόνο κατασκευής του. Ενώ το δεύτερο τμήμα του είχε επισκευαστεί και ανακατασκευαστεί, χωρίς να εκπονηθεί μελέτη, το 1994, μετά από ζημιές που είχε υποστεί από φωτιά. Η ενίσχυση δε ορισμένων δοκών και υποστυλωμάτων με μανδύες, η οποία έγινε χωρίς μελέτη μετά τη φωτιά και η προσθήκη ενός υποστυλώματος στην περίμετρο, φαίνεται ότι επιβάρυναν την καταπόνηση του κτιρίου.

Αρχικά, είχε ασκηθεί εναντίον του ιδιοκτήτη ποινική δίωξη για «ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο» και η εισαγγελέας Χρύσα Μυλωνά είχε προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών να παραπεμφθεί σε δίκη στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο. Ομως, το πρωτοβάθμιο δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι ο κατηγορούμενος δε θα μπορούσε να προβεί στις παραλείψεις, «γνωρίζοντας και αποδεχόμενος ότι από την πράξη του ήταν ενδεχόμενο σε μελλοντικό σεισμό να καταρρεύσει το κτίριο και να σκοτωθούν άνθρωποι και αποδεχόμενος το αποτέλεσμα αυτό προκάλεσε το θάνατο των προαναφερθέντων και μάλιστα της θυγατέρας του Κωνστ. Καλαβρυτινού». Ετσι, μετέτρεψε την κατηγορία σε ανθρωποκτονία από αμέλεια που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος και έπαψε την ποινική δίωξη λόγω παραγραφής. Τελικά, το Συμβούλιο Εφετών, στο οποίο προσέφυγε ο σύζυγος της άτυχης Ιωάννας Σταθοπούλου, παρέτεινε με δικό του βούλευμα το χρόνο τέλεσης του πλημμελήματος μέχρι τη μέρα του σεισμού και παρέπεμψε τον κατηγορούμενο να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ