Παρασκευή 27 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2002
Υποκατάστατα εκπαίδευσης ... μέσω δήμων

Ενταγμένη στο πλαίσιο της προσπάθειας να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ο μοχλός εφαρμογής και των αντιεκπαιδευτικών επιλογών, είναι η σύνδεσή της με εφαρμογή προγραμμάτων «διά βίου εκπαίδευσης». Στο όνομα της καταπολέμησης του «κοινωνικού αποκλεισμού» (τον οποίο η ίδια η πολιτική τους εντείνει), επιχειρείται να αναλάβουν οι δήμοι και γενικότερα οι τοπικές κοινωνίες «εκπαιδευτικές» πρωτοβουλίες - υποκατάστατα εκπαίδευσης - με προδιαγραφές που έχουν ήδη ορίσει ΕΕ και ΟΟΣΑ.

Την ανάγκη ενεργού συμμετοχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων που δρουν στις τοπικές κοινωνίες στο ζήτημα της «διά βίου εκπαίδευσης», επισήμανε ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου, μιλώντας σε ημερίδα, που πραγματοποιήθηκε προχτές το απόγευμα από τον ΟΕΕΚ στη Νέα Ιωνία, με θέμα «διά βίου μάθηση και τοπική ανάπτυξη». Ο υπουργός αναφέρθηκε στα «σχολεία δεύτερης ευκαιρίας» και τα «κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων», τα οποία αποτελούν ήδη την εφαρμογή της διά βίου εκπαίδευσης από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρέχοντας, αντί για γνώσεις, «δεξιότητες» και «προσαρμοστικότητα», τα χαρακτηριστικά που ονειρεύεται για τον ιδανικό εργαζόμενο το κεφάλαιο.

Στην προχτεσινή ημερίδα, έγινε αναφορά και στο νέο όρο «πόλεις της μάθησης», τη συνεργασία δηλαδή των τοπικών φορέων - και, φυσικά, επιχειρήσεων - στα ζητήματα του προγραμματισμού και του περιεχομένου της κατάρτισης σε τοπικό επίπεδο. Πρόκειται για πρόγραμμα, που εφαρμόζεται ήδη σε 100 ευρωπαϊκές πόλεις και, όπως ανακοινώθηκε, είναι καιρός να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ