Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ.ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Ξεπούλημα... για να σωθεί η αμυντική βιομηχανία

Στην πολιτική υποβάθμισης και ξεπουλήματος της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας στα ξένα μεγαθήρια και στις πολυεθνικές αναφέρθηκε χτες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, σε ομιλία που πραγματοποίησε σε ημερίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Πολεμικού Υλικού, με θέμα: «Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Αμυνας και οι Προοπτικές της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας». Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της διεθνούς έκθεσης οπλικών συστημάτων «Defendory 2002», που ξεκινάει σήμερα στο Εκθεσιακό Κέντρο του ΟΛΠ στον Πειραιά.

Ως άλλοθι, για να περάσει αυτή η πολιτική χρησιμοποιείται «η διασπορά και ο κατακερματισμός των αμυντικών δραστηριοτήτων» που παρατηρείται. Ωστόσο, κανένα μέτρο δεν παίρνεται για την ενίσχυση των βιομηχανιών του κλάδου, της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα τους.

Σύμφωνα με τον Γ.Παπαντωνίου: «Το πρόβλημα αυτό θα αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες πολιτικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες. Η κυβέρνηση προωθεί σήμερα σημαντικές πολιτικές ανασυγκρότησης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, με συγχωνεύσεις κρατικών βιομηχανιών, αποκρατικοποιήσεις, και την προώθηση προγραμμάτων εκσυγχρονισμού. Ηδη, η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΛΒΟ) και τα Ελληνικά Ναυπηγεία έχουν ιδιωτικοποιηθεί, ενώ μέχρι το τέλος του 2002 θα έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) με την ΠΥΡΚΑΛ. Παράλληλα, η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) υλοποιεί ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού, με στόχο την ενίσχυση των διεθνών συνεργασιών της». Αυτό, όπως ισχυρίστηκε, γίνεται για «να επιτευχθούν στις βιομηχανίες αυτές οικονομίες κλίμακας, και να ενσωματωθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα τεχνολογικές καινοτομίες».

Παράλληλα, ο υπουργός Αμυνας έθεσε το ζήτημα του ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις ΗΠΑ στον τομέα των εξοπλισμών, για να διαπιστώσει ότι αν συνεχιστεί ο σημερινός αρνητικός για την ΕΕ συσχετισμός θα δημιουργηθεί χάσμα. «Οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ, είπε, είναι σταθερά υπερδιπλάσιες της ΕΕ των "15" (το 2001 284 δισ. δολάρια έναντι 116 δισ.), με αποτέλεσμα η ζήτηση για οπλικά συστήματα να είναι ισχυρότερη στις ΗΠΑ από ό,τι στην Ευρώπη. Εξάλλου, η δαπάνη για Ερευνα και Τεχνολογία στις ΗΠΑ είναι τετραπλάσια σε σχέση με την ΕΕ των "15" (35 δισ. δολάρια έναντι 9 δισ. δολάρια). Αν συνεχιστεί αυτή η τάση, το τεχνολογικό κενό μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ θα μετατραπεί πλέον σε χάσμα».

Ο υπουργός Αμυνας έκανε γνωστό ότι αυτή την περίοδο ξεκινάει η διαδικασία εκπόνησης του δεκαπενταετούς εξοπλιστικού προγράμματος, ώστε «να είναι οι ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες σε θέση να προγραμματίσουν τις επενδυτικές τους δραστηριότητες και να διαμορφώσουν τις ανάλογες στρατηγικές συμμαχίες σε ευρωπαϊκό ή διεθνές επίπεδο». Υποστήριξε ακόμα ότι το ποσοστό συμμετοχής της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, για την προσεχή διετία, στα τρέχοντα εξοπλιστικά προγράμματα θα ανέλθει στο 12%, ενώ οι άμεσες παραγγελίες ανέρχονται σε 2 δισ. ευρώ, περίπου 750 δισ. δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ