Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Κουβέντα να γίνεται...

Οι υπουργοί των Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν κατέληξαν σε τίποτα το συγκεκριμένο σε ό,τι αφορά τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ, τις σφαγές των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς, αλλά και το θέμα του Ευρωστρατού

Καμία πρόοδος και στο θέμα του «Ευρωστρατού» από τους υπουργούς των Εξωτερικών της ΕΕ

Eurokinissi

Καμία πρόοδος και στο θέμα του «Ευρωστρατού» από τους υπουργούς των Εξωτερικών της ΕΕ
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ).-

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) δεν έχει καταφέρει να συντονιστεί σε κοινή θέση για τα ψηφίσματα στον ΟΗΕ κατά του Ιράκ (...). Υπάρχει και διαφορετική προσέγγιση τακτικής μεταξύ Βρετανίας και Γαλλίας (...). Η εξέλιξη θα δείξει τι εννοούν οι ΗΠΑ», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη χτεσινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων (ΣΓΥ), που «δεν έλαβε απόφαση» για το σημαντικότερο ζήτημα της συγκυρίας.

Το ΣΓΥ «δεν κατέληξε» (Γ. Παπανδρέου) ούτε για τη Μ. Ανατολή, παρά τη φραστική καταδίκη του «μη σωστού τρόπου διαχείρισης» από πλευράς του Ισραήλ. Το ΣΓΥ δεν αποφάσισε ούτε για το εκκρεμές ζήτημα των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ («Eυρωστρατός») και όπως δήλωσε ο ΑΝΥΠΕΞ Τ. Γιαννίτσης «γίνονται ενέργειες και από τον Χ. Σολάνα, ώστε να κλείσει το θέμα στην Πράγα», δηλαδή υπό αμερικανική εποπτεία στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής (23/24 Νοέμβρη).

Μ' άλλα λόγια, η ΕΕ «συντονίζεται» αμέσως όταν είναι να καταστρέψει τους αγρότες ή να κόψει τις συντάξεις, αλλά δεν υπάρχει όταν οι ΗΠΑ και οι ευρωπαϊκές «μεγάλες δυνάμεις» κάνουν χοντρά πολεμικά παιχνίδια στη διεθνή «σκακιέρα».

Αντίθετα ο Γ. Παπανδρέου παρουσίασε με περισσή υπερηφάνεια την παγκόσμια «πρωτοβουλία» του ιδιωτικού «Ιδρύματος Α. Παπανδρέου», που σε συνεργασία «με άλλες ιδιωτικές εταιρίες, όπως η Microsoft και το ΒΒC» (Γ. Παπανδρέου) πραγματοποίησε την πρώτη επίδειξη «ηλεκτρονικής δημοκρατίας» (!!!) στα πλαίσια της «παγκόσμιας διαδικτύωσης» (Online Global), που συνίσταται σ' ένα «γκάλοπ» (!!!) για τις «απόψεις» των χρηστών του Ιντερνετ περί (...) «οικολογικής ανάπτυξης», με αφορμή την ψευδεπίγραφη Σύνοδο Κορυφής του Γιοχάνεσμπουργκ. Αυτή φαίνεται ότι είναι η άποψη «περί δημοκρατίας» στον 21ο αιώνα: για τον πόλεμο δε ρωτούνται ούτε τα κράτη, για τη (...) χλόη ρωτούνται χιλιάδες «χρήστες» του Ιντερνετ, που οι περισσότεροι δεν ξέρουν καν τι είναι δέντρο παρά μόνο ως «εικονική πραγματικότητα». Μια «δημοκρατία» που στηρίζεται στις «επιλεκτικές ευαισθησίες» των «χρηστών» του Ιντερνετ, που δε θα αφορούν τον παγκόσμιο πόλεμο των ΗΠΑ, τη γενοκτονία των Παλαιστινίων από το Ισραήλ ή τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ.

Ιράκ ελέω Μπους

Το χτεσινό ΣΓΥ της ΕΕ απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι εξήντα χρόνια μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Ευρώπη τελεί υπό αμερικανική κατοχή κάθε φορά που ο «Αμερικανός φίλος» αποφασίζει να προωθήσει τα συμφέροντά του με στρατιωτικά μέσα. Το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ «ενημερώθηκε», λέει, από τα τρία ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τη Βρετανία και τη Γαλλία ως «μόνιμα» μέλη και την Ιρλανδία ως «έκτακτο», αλλά «δεν πήραμε απόφαση και είμαστε σε αναμονή των νέων προτάσεων στον ΟΗΕ τις επόμενες μέρες» (Γ. Παπανδρέου).

Ετσι οι ΥΠΕΞ της ΕΕ παρέστησαν μάρτυρες σε μια κοκορομαχία μεταξύ Γαλλίας και Βρετανίας, όχι για την ουσία, αλλά για τον τρόπο της πολεμικής εκθρόνισης του Σαντάμ. Η Βρετανία «ενημέρωσε» ότι προωθεί «ένα» νέο ψήφισμα στον ΟΗΕ με ρήτρα ενεργοποίησης των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η Γαλλία «ενημέρωσε» ότι προωθεί στον ΟΗΕ «δύο» ψηφίσματα για μια «σταδιακή προσέγγιση» του πολέμου κατά του Ιράκ, πρώτα οι «εμπειρογνώμονες» και μετά οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Η Γερμανία δεν «ενημέρωσε» και γιατί δεν είναι στον ΟΗΕ, και γιατί ο νεοεκλεγείς Καγκελάριος Σρέντερ ρίχνει «γέφυρες» προς τις ΗΠΑ, προσπαθώντας να «μπαλώσει» το προεκλογικό πυροτέχνημά του «Οχι στον πόλεμο».

Ολοι, βέβαια, ενδιαφέρονται να επιδείξουν προς τους λαούς τους ότι ο «πόλεμος κατά του κακού» έχει κηρυχτεί από «ηθικούς» κυβερνώντες και όπως δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου «όλοι αντιμετωπίζουν θετικά τη μεταφορά στον ΟΗΕ του ελέγχου της διεθνούς νομιμότητας (...) και μέσα από τον ΟΗΕ θα διαφυλαχτεί η ενότητα της διεθνούς κοινότητας, άρα και η μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα».

Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, που έχει και διακριτή αντιμετώπιση από τις ΗΠΑ, «και επισήμως ο Μπους δήλωσε ότι θα περιμένει πρώτα τον ΟΗΕ και μετά θα κρίνει» (!!!). Για την προπαγάνδα, πάντως, καλύτερα να διακηρύσσεται η γαλλική «νόμιμη πίεση», παρά ο βρετανικός «εκβιασμός». Οσον αφορά την περιβόητη «πολιτική Ευρώπη», ο Γ. Παπανδρέου ομολόγησε δημόσια ότι «δε γνωρίζουμε τα κείμενα ψηφισμάτων, ούτε μας δόθηκαν» από τις «σύμμαχες» Βρετανία και Γαλλία. Κοινά συμφέροντα δε σημαίνει κοινά οφέλη.

Ισραηλινή ασυδοσία, ελληνική υποτέλεια

Οσον αφορά τη Μ. Ανατολή, ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «τελεί υπό τη σκιά του πολέμου κατά του Ιράκ». Σύμφωνα με τον Ελληνα ΥΠΕΞ, που έχει συζητήσει και στην Ουάσιγκτον το Μεσανατολικό, «το Ισραήλ προβάλλει θεμιτά ζητήματα, αλλά δεν τα αντιμετωπίζει με το σωστό τρόπο» (!!!). Ετσι «οι βομβιστές απειλούν την ασφάλεια του Ισραήλ» (Γ. Παπανδρέου), αλλά ο Σαρόν «δε διαχειρίστηκε σωστά την πρόσφατη βομβιστική ενέργεια και ανέτρεψε την εκεχειρία τόσων εβδομάδων». Οι Ευρωπαίοι «διαμαρτύρονται» γιατί η ΕΕ χρηματοδοτεί τις παλαιστινιακές «υποδομές» και η ισραηλινή κατοχή «τις καταστρέφει» (Γ. Παπανδρέου). Στις 21/10/2002 θα γίνει στις Βρυξέλλες «Συμβούλιο Σύνδεσης» μεταξύ ΕΕ και Ισραήλ (...).

Στο ΣΓΥ έγινε «συζήτηση» και για τις εκκρεμείς σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ («Ευρωστρατός») που αφορούν άμεσα και στην Ελλάδα. Σύμφωνοι με τον ΑΝΥΠΕΞ Τ. Γιαννίτση, όσον αφορά την αντικατάσταση των ΝΑΤΟικών από «ευρωπαϊκές» δυνάμεις στα Σκόπια «υπάρχει πρόθεση να ανανεωθεί η εντολή παραμονής του ΝΑΤΟ για λίγους μήνες, μέχρι τα τέλη του έτους, ώστε να υπάρξει περιθώριο για εξεύρεση λύσης στο θέμα του Ευρωστρατού». Το οποίο, ως γνωστόν, δεν (...) ελύθη τον περασμένο Ιούλη και εκκρεμεί. Περί αυτού ο Τ. Γιαννίτσης δήλωσε ότι στο ΣΓΥ «αναφέρθηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στην Τουρκία και οι αρκετές επαφές του Χ. Σολάνα, έτσι ώστε προς την Πράγα να κλείσει το θέμα».

Μ' άλλα λόγια, το ζήτημα του «Ευρωστρατού» που ξεκίνησε ως ξεχωριστή συμφωνία ΗΠΑ - Βρετανίας - Τουρκίας και αναγκαστικό ελληνικό βέτο στην ΕΕ, θα λήξει εκεί που αποφασίζει το «μεγάλο αφεντικό», δηλαδή στη ΝΑΤΟική Σύνοδο Κορυφής της Πράγας, όπου οι ΗΠΑ θα διακηρύξουν και το νέο «ΝΑΤΟικό» πολεμικό δόγμα. Μετά θα υπάρξει «απόφαση της ΕΕ» στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης (12/13 Δεκέμβρη), όπου θα ληφθεί και η οριστική απόφαση για την Κύπρο, καθώς και ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σήμερα η μεγάλη συγκέντρωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό (2023-10-18 00:00:00.0)
Συγκέντρωση στήριξης της Παλαιστίνης (2011-09-14 00:00:00.0)
Προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων (2006-10-18 00:00:00.0)
Στην υπηρεσία της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της ΕΕ στην Αφρική (2006-03-24 00:00:00.0)
Σκληρή γλώσσα προς Ιράκ (2003-01-28 00:00:00.0)
ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ κατά του πολέμου στο Ιράκ (2003-01-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ