Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ 2003
Θεσσαλονίκη σιδεροδέσμια...

Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία» με στοιχεία από σχετικό μνημόνιο συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. - Europol, το οποίο τιτλοφορείται «Εγκόλπιο Ασφαλείας για τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και άλλα παρόμοια γεγονότα»

Σε κλοιό αστυνομικών δυνάμεων απ' όλη την Ευρώπη αναμένεται να βρεθεί η Θεσσαλονίκη από τον επόμενο Μάη, ενόψει της Συνόδου Κορυφής. Στο διάστημα μέχρι και τότε οι αστυνομικές υπηρεσίες των 15 χωρών - μελών της ΕΕ θα θέσουν σε πλήρη εφαρμογή τους μηχανισμούς παρακολούθησης, θα συντάξουν λίστες υπόπτων και κατάλογο ατόμων που με την εφαρμογή της Συνθήκης Σένγκεν θα εμποδιστεί η είσοδός τους στη χώρα μας ή θα προωθηθεί η απέλασή τους.

Αυτά αποκαλύπτει η εφημερίδα «Μακεδονία» στο κυριακάτικο φύλλο της, όπου παρουσιάζει στοιχεία από σχετικό μνημόνιο συνεργασίας ΕΛ.ΑΣ. - Europol, το οποίο τιτλοφορείται «Εγκόλπιο Ασφαλείας για τα Ευρωπαϊκά Συμβούλια και άλλα παρόμοια γεγονότα».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Μακεδονίας», βασική του αποστολή είναι «να διασφαλιστεί ότι οι σύμφωνες με το νόμο διαδηλώσεις δε θα χρησιμοποιηθούν από δυνάμεις που έχουν ως μόνο στόχο να προκαλέσουν την εκδήλωση πράξεων βίας από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες». Στο πλαίσιο αυτό, καθορισμένες εκ των προτέρων ομάδες εργασίας στις εθνικές αστυνομικές διευθύνσεις των 15 χωρών θα αναλάβουν να συγκεντρώσουν, να αναλύσουν και να ανταλλάξουν πληροφορίες και στοιχεία για συγκεκριμένα πρόσωπα που περιγράφονται από τη Europol ως «ύποπτοι πρόκλησης ταραχών».

Τέλη Μάη - αρχές Ιούνη (τουλάχιστον 21 ημέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής) θα πρέπει να αποστείλουν προς την Ελληνική Αστυνομία μια ανάλυση κινδύνου, όπου θα περιλαμβάνονται πληροφορίες για τις γνωστές ομάδες που ενδέχεται να διαδηλώσουν στη διάρκεια της Συνόδου, τα μέλη των εν λόγω ομάδων και τα διακριτικά τους, τα μέσα που ενδέχεται να χρησιμοποιήσουν για τη μετάβασή τους στη Θεσσαλονίκη. Επίσης τις πιθανές διασυνδέσεις με αντίστοιχες ομάδες που δραστηριοποιούνται σε άλλες χώρες εντός ή εκτός ΕΕ, τα μέσα διαμαρτυρίας τους, τη συμπεριφορά τους προς τις δυνάμεις ασφαλείας, όπως αυτή προκύπτει από προηγούμενες αντίστοιχες διοργανώσεις, καθώς επίσης και τον αριθμό των ατόμων που αναμένεται να συρρεύσουν στη Θεσσαλονίκη για το γεγονός.

Αναλυτικά, στο μνημόνιο προβλέπεται ότι οι αστυνομικές διευθύνσεις των 15 χωρών θα ορίσουν έναν εκπρόσωπό τους «με την απαραίτητη εμπειρία και γνώση», ο οποίος θα «διαθέτει πρόσβαση σε κάθε πηγή πληροφόρησης της χώρας του ή άλλου κοινοτικού κράτους που σχετίζεται με τη διατήρηση της τάξης, την πρόληψη εγκληματικών πράξεων και τη δράση πολιτικών, κοινωνικών, πολιτισμικών ή θρησκευτικών ακτιβιστών». Αυτοί θα μεταβούν στη Θεσσαλονίκη από τις 19 Μάη προκειμένου να πετύχουν τον καλύτερο δυνατό συντονισμό τους με τις τοπικές αστυνομικές αρχές. Το κόστος διαμονής και φιλοξενίας τους θα βαρύνει την ελληνική πλευρά.

Για την παρεμπόδιση διέλευσης των συνόρων των «ύποπτων» διαδηλωτών και την ταχεία απέλασή τους, σε περίπτωση που φτάσουν στη Θεσσαλονίκη, θα τεθεί σε εφαρμογή το άρθρο 2.2 της Συνθήκης Σένγκεν. Ετσι προβλέπεται «η χρήση των υπαρχουσών νομικών δυνατοτήτων, προκειμένου να παρεμποδιστούν τα άτομα που είναι γνωστά στις αρχές για διατάραξη της τάξης από το να ταξιδέψουν προς το χώρο όπου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η σύνοδος και εν συνεχεία, από το να οργανώσουν, να υποκινήσουν ή να συμμετάσχουν σε ταραχές».

Επίσης προβλέπεται η υιοθέτηση μέτρων «για την άμεση και αποτελεσματική απέλαση των ταραχοποιών στοιχείων».

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ειδική μνεία γίνεται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Οπως αναφέρεται, «οι σχέσεις με τα ΜΜΕ είναι αρκετά περίπλοκες, καθώς οιαδήποτε παρέμβαση εκ μέρους τους στα γεγονότα θα μπορούσε να οδηγήσει σε παρεξηγήσεις που ενδέχεται να προκαλέσουν το λαϊκό αίσθημα».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαράδεκτες συνθήκες στο Αλλοδαπών(2012-10-23 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2011-02-15 00:00:00.0)
Πώς «ξεδιπλώθηκε» η αντιμεταναστευτική πολιτική(2009-08-15 00:00:00.0)
Στα χέρια του ΝΑΤΟ(2002-11-02 00:00:00.0)
Ορισμένα αποκαλυπτικά άρθρα της σύμβασης(1998-03-08 00:00:00.0)
Αιματηρή καταδίωξη(1996-03-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ