Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Ανακοινώσεις για την ημέρα της ανεξαρτησίας

Ανακοινώσεις με τις οποίες χαιρετίζουν τη μέρα της ανεξαρτησίας εξέδωσαν τα κυπριακά κόμματα, τα οποία εκφράζουν επίσης αποφασιστικότητα για αντιμετώπιση των τουρκικών απειλών που διατυπώνονται με αφορμή την επικείμενη απόφαση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Τα κυπριακά κόμματα ζητούν να περιφρουρηθεί η κρατική οντότητα της Κύπρου και χαιρετίζουν την προοπτική ένταξης στην ΕΕ.

Εξάλλου, στον πρόεδρο Κληρίδη έχουν σταλεί συγχαρητήρια τηλεγραφήματα για την ημέρα της ανεξαρτησίας από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, προέδρους και πρωθυπουργούς χωρών, πρεσβείες ξένων χωρών και παγκόσμιους οργανισμούς.

Στο μήνυμά του, ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται στο ρόλο του ΟΗΕ, όπου όλοι μπορούν να εργαστούν για ενδυνάμωση του κράτους δικαίου, της διατήρησης των ίσων δικαιωμάτων μεταξύ ανδρών και γυναικών, τονίζοντας ότι προσβλέπει στη συμβολή της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς το σκοπό αυτό.

Σε συγχαρητήριο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρεται στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις Ρωσίας - Κύπρου στον πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό και άλλους τομείς και τονίζει ότι η Ρωσία προτίθεται να βοηθήσει περαιτέρω ενεργά στις συνεχιζόμενες προσπάθειες, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος βασισμένης στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Μεταξύ των άλλων, συγχαρητήρια μηνύματα απέστειλαν ο πρόεδρος της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας Βοϊσλάβ Κοστούνιτσα και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας Γκεόργι Παρβάνοφ.

Δε θέτει όρους το ΔΗΣΥ για τις εκλογές

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι ο μόνος όρος που θέτει το κόμμα του για συνεργασία με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών στις προσεχείς προεδρικές εκλογές είναι να υπάρξει βούληση από μέρους του ΚΙΣΟΣ γι' αυτή τη συνεργασία.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσκοπήσεις που φέρουν μερίδα των υποστηρικτών του κόμματος να εμπιστεύεται το Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, είπε ότι «μια μεγάλη μερίδα εμπιστεύεται και τον κ. Ομήρου όπως εμπιστεύεται και τον Κασουλίδη».

Ερωτηθείς για τους όρους που θέτει ο ΔΗΣΥ για να υποστηρίξει το Γιαννάκη Ομήρου, ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε πως «ο μοναδικός όρος για να μην υπάρξει συνεργασία είναι οι ίδιοι να μη θελήσουν τη συνεργασία». Σε ερώτηση αν διαβλέπει να είναι πιστό το κόμμα στην πολιτική της υπέρβασης, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: «Χωρίς αμφιβολία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ