Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Οι τέσσερις προτεραιότητες της αμερικανικής πρεσβείας

Τέσσερις κύριες προτεραιότητες έχει η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο, δήλωσε ο νέος Αμερικανός πρεσβευτής Μάικλ Κλόσον, ύστερα από συνάντηση με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό, την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και διεθνή προβλήματα.

«Η πρώτη προτεραιότητα», είπε ο κ. Κλόσον, «είναι η υποστήριξη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και της αποστολής των καλών του υπηρεσιών για την επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού».

Η δεύτερη προτεραιότητα «είναι η προώθηση μιας πιο ισχυρής συνεργασίας στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».

Η τρίτη αφορά στην οικοδόμηση μιας πιο στενής συνεργασίας στον τομέα της εφαρμογής του νόμου.

Η τέταρτη είναι η οικοδόμηση πιο ισχυρών εμπορικών και επιχειρηματικών δεσμών, θέμα που συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση. Ο Αμερικανός πρεσβευτής είπε, επίσης, ότι αν και η χώρα του δεν είναι μέλος της ΕΕ, εντούτοις «υποστηρίζουμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ».

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι με «χαρά αλλά και ικανοποίηση» συναντήθηκε με τον κ. Κλόσον και ότι «με μεγάλη ικανοποίηση» άκουσε τις απόψεις της αμερικανικής κυβέρνησης όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού και την πορεία ένταξης στην ΕΕ.

«Θα πρέπει να πω», είπε ο κ. Αναστασιάδης, «ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τις θέσεις που η αμερικανική κυβέρνηση υιοθετεί στα θέματα αντιμετώπισης τόσο του κυπριακού προβλήματος όσο και της ενταξιακής μας πορείας».

Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε και το θέμα του Ιράκ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι επικεντρώθηκε η προσοχή στο Κυπριακό, χωρίς να παραβλέπονται τα υπόλοιπα διεθνή προβλήματα.

Επιμένει στους ισχυρισμούς του
ο Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί «δύο ξεχωριστών κρατών στο νησί» και υποστήριξε ότι η ΕΕ έκανε λάθος να δεχτεί την αίτηση της ελληνοκυπριακής πλευράς ως αίτηση όλης της Κύπρου. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, καθ' οδόν προς τη Νέα Υόρκη, για τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στις 3-4 Οκτωβρίου, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι έχει σκοπό την επίτευξη ενός συμβιβασμού.

Χτες συνεδρίασε στην Αγκυρα το συμβούλιο συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, όπου υπογράφηκαν δύο «συμφωνίες», που προβλέπουν τη συγκρότηση μιας [μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής» και τη συνεργασία σε θέματα Δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, μετέδωσε το Πρακτορείο Ανατολή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο συζητήσεων οι επόμενες κινήσεις(2005-08-06 00:00:00.0)
Αντιδικία εξαιτίας της έκθεσης της ΕΕ για την Τουρκία(2004-10-09 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο η επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα(2003-05-08 00:00:00.0)
Μετά την Κοπεγχάγη η πιθανή συμφωνία(2002-11-30 00:00:00.0)
Συναντήσεις με Πρόντι και Γουέστον(2001-10-27 00:00:00.0)
"Χλιαρή" η θέση του ΟΗΕ για το ναυάγιο του Μοντρέ(1997-08-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ