Τρίτη 1 Οχτώβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΑΝΙΒΑΛΙΣΜΟΣ» ΤΗΛΕΠΑΡΑΘΥΡΩΝ
Μέτρα «κατόπιν εορτής»

«Φρένο» στον «κανιβαλισμό» των τηλεπαραθύρων, τα οποία με αφορμή την υπόθεση της τρομοκρατίας «καταβροχθίζουν» θεμελιώδη δικαιώματα και αρχές σε σχέση με το τεκμήριο της αθωότητας, τη δίκαιη δίκη, τη μυστικότητα της ανάκρισης, την προσωπικότητα του κατηγορουμένου κλπ., επιχειρούν να βάλουν οι συνδικαλιστικοί φορείς των εισαγγελέων, δικαστών και δικηγόρων.

Στο ζήτημα αυτό επικεντρώθηκε η διημερίδα που διοργάνωσαν η Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος και η Ελληνική Εταιρία Ποινικού Δικαίου για «την ποινική δίκη και τα ΜΜΕ», ενώ ο ΔΣΑ κάλεσε σε απολογία έξι δικηγόρους - μέλη του για τις εμφανίσεις τους στα τηλεοπτικά παράθυρα. Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτ. Μπάγιας απέστειλε χτες εγκύκλιο προς τη ΓΑΔΑ, απειλώντας με φυλάκιση μέχρι δύο ετών τους εργαζόμενους τηλεοπτικών συνεργείων ή τους φωτορεπόρτερ που βιντεοσκοπούν ή φωτογραφίζουν κατηγορουμένους χωρίς τη ρητή συναίνεσή τους.

Ειδικότερα, ο Σ. Μπάγιας, με μεγάλη ομολογουμένως καθυστέρηση, αποφάσισε να κάνει χρήση του σχετικού νόμου 2172/93 και να δώσει παραγγελία στους αστυνομικούς συνοδούς ή φρουρούς να φροντίζουν ώστε να μη γίνεται βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση διωκόμενων ή υπό δίωξη κατηγορουμένων. Ζήτησε δε από τους αστυνομικούς να συλλαμβάνουν με την αυτόφωρη διαδικασία κάθε παραβάτη και να κατάσχουν τα μηχανήματα. Με βάση την ίδια εγκύκλιο, οι αστυνομικοί συνοδοί ή φρουροί, καθώς και οι διοικητές τους, εκτός από πειθαρχικό, θα υφίστανται και ποινικό έλεγχο σε περίπτωση που δεν εφαρμόζουν το νόμο.

Η άποψη, βέβαια, του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών είναι να υπάρξει ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο στη λειτουργία των ΜΜΕ, γιατί, όπως ανέφερε και στη διημερίδα, ασκούν τεράστια εξουσία και οι αυτοπεριορισμοί και αυτοδεσμεύσεις τους δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Αλλη επίσης πρόταση, που ακούστηκε από τα χείλη του προέδρου της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Δ. Κυριτσάκη, ήταν να μην υπάρχουν στις δίκες τηλεοπτικές κάμερες. Τα πράγματα έβαλε στη σωστή τους θέση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγ. Κρουσταλλάκης, ο οποίος τόνισε: «Υπάρχει κίνδυνος υπό την παθολογία της συγκεκριμένης περιόδου να απεμπολήσουμε κάποιες αρχές που είναι βασικές και θεμελιώδεις για μια δημοκρατία. Αλίμονο αν περιορίσουμε τη δημοσιότητα της δίκης ή αν απαγορεύσουμε την κριτική των δικαστικών αποφάσεων. Ναι, να επιβάλουμε δεοντολογία, να θεσπίσουμε κανόνες, αλλά να μη φαλκιδεύσουμε τις ελευθερίες της πληροφόρησης, της έκφρασης. Θα είναι τραγικό λάθος. Ναι, να διώξουμε την τρομοκρατία. Προς Θεού, όμως, να μη φαλκιδεύουμε τα δικαιώματα των κατηγορουμένων ως τρομοκρατών γιατί δεν παύουν να είναι κατηγορούμενοι ως τρομοκράτες, όσο και αν τους αποδοκιμάζουμε προσωπικά».

Από την πλευρά του το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, με βάση τον Κώδικα Δικηγόρων, αλλά και σχετικές αποφάσεις του ΔΣ και της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους, έχει καλέσει γι' αύριο έξι δικηγόρους να δώσουν εξηγήσεις για τις πρόσφατες τηλεοπτικές εμφανίσεις τους, που αφορούσαν την υπόθεση της «17Ν». Πρόκειται για τους Ι. Σταμούλη, Αλ. Καραμανώλη, Κ. Κούρκουλο και Δ. Τεντολούρη, οι οποίοι είναι συνήγοροι υπεράσπισης στην ίδια υπόθεση, καθώς και για τους Περ. Σταυριανάκη και Φ. Ασημάκη, σε βάρος των οποίων έχει ασκηθεί αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη για «αθέμιτη επαγγελματική προβολή και διαφήμιση» και αναμένεται να τους επιβληθούν οι προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πειθαρχική δίωξη σε δύο εισαγγελείς(2012-11-21 00:00:00.0)
Αντιδράσεις για τον τρόπο που διεξάγεται η δίκη(2009-02-26 00:00:00.0)
Καταδικάζει την επιχείρηση φίμωσης συνδικαλιστών δικαστών(2007-10-25 00:00:00.0)
Την Ηλία μήνυσε ο Μπάγιας(2005-05-24 00:00:00.0)
Σάλος από τις καταγγελίες για τα δικαστικά παρακυκλώματα(2005-01-20 00:00:00.0)
Στην Ολομέλεια Εφετών η υπόθεση της Κ. Μπουρμπούλια(2003-06-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ